Cele două băuturi care ne macină creierul. Cresc riscul de a dezvolta Alzheimer. Au efecte devastatoare

Cele două băuturi care ne macină creierul le consumăm frecvent. Chiar și apa cu sirop este dăunătoare.
Cele două băuturi care ne macină creierul sunt consumate frecvent. Acestea atacă toate celulele organismului, iar în creier au efecte devastatoare.
Dr. Mihail Pautov a explicat, într-un reel postat pe Facebook, care sunt băuturile de care trebuie să ne ferim dacă vrem să ne menținem sănătatea creierului.
”Două băuturi ne fac mai proști. Scad capacitatea cognitivă de a gândi, de a ne aminti lucruri, de a ne simți bine. Două băuturi care ne fac să ne pierdem memoria, să fim irascibili, și care ne fac să devenim incompetenți psihologic și mental la bătrânețe, adică ne dezvoltă șansa de a face Alzheimer și alte tipuri de demență.
În primul rând, vorbim de băuturile carbogazoase sau non-carbogazoase, dar foarte dulci. Când bem o băutură care este dulce sau ne facem o limonadă cu foarte multă miere sau un suc de portocale, dar cu foarte mult zahăr, sau de apă minerală îndulcit cu sirop de la bunica cu fructe din grădină. Fructele sunt foarte bune, dar în sirop se pune foarte mult zahăr”, a explicat dr. Mihail Pautov.
Ce se întâmplă când bem băuturi dulci
Zahărul nu face bine organismului, mai ales când este consumat în cantități mari. În plus, are efecte majore și asupra sănătății creierului.
”Ce se întâmplă când bem aceste băuturi, în special, pe stomacul gol și nu la finalul unei mese. Ne crește foarte mult glicemia în sânge. Este demonstrat că această glicemie crescută ne afectează creierul. Felul în care gândim, simțim, în care creierul nostru procesează informații prin neurotransmițători, este mult perturbat.
Dacă facem asta des, se secretă insulină pentru a scădea glicemia. Cu cât secretăm mai multă insulină în fiecare zi, în fiecare săptămână, de mai multe ori pe zi, corpul nostru se sperie de acea insulină și face ceea ce se cheamă rezistență la insulină. Devine rezistent la insulina care îi face rău atunci când este secretată foarte dez.
Rezistența la insulină apare și în creier. Când bem foarte mult și foarte des acest tip de suc, apare în creier, în timp, treptat, această rezistență la insulină care face imposibil creierului să mai funcționeze normal și să bage glucidele din sânge în celulele creierului pentru ca acele glucide să fie folosite.
Aceste sucuri duc la obezitate sau la diabet de tip 2, care ne cresc riscul de a face Alzheimer”, a mai spus dr. Mihail Pautov.
Vezi și: Care este porția corectă de nuci. Semnul din palmă care îți arată cât trebuie să mănânci
Alcoolul, efecte negative
Cele mai recente studii arată că alcoolul are efecte negative asupra sănătății creierului.
”A doua băutură pe care o consumăm foarte mult și face rău creierului este alcoolul. Un studiu recent ne arată de ce este posibil să apară acea mahmureală de a doua zi. În acest studiu s-au luat niște oameni și au fost puși la RMN-uri funcționale. Sunt niște scanere pentru creier care arată cum funcționează creierul în momentul respectiv.
Acești oameni au fost rugați să bea alcool și a doua zi li s-a făcut un RMN cerebral. S-a constatat că de fiecare dată când consumăm alcool, e suficient să consumăm 50 de grame de alcool pur pe săptămână, e suficient pentru creier să capteze un exces de fier. Moleculele de fier se lipesc de neuronii noștri când bem alcool, iar acest exces de fier în creier ne scade capacitățile cognitive și devenim mai proști.
Dacă vreți să vă păstrați creierul mai tânăr și să îl întineriți, încercați să limitați băuturile dulci și alcoolul și, mai ales, combinațiile dintre cele două”, a mai explicat dr. Mihail Pautov.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!