EXCLUSIV Cum se face grătarul corect și inteligent. Alin Popescu: Înnobilează carnea. Nu e nimic rău în asta

Cum faci grătarul corect și inteligent. Medicul Alin Popescu ne-a explicat.
Aprinderea grătarului este o modalitate ușoară de a pregăti rapid cina sau un pretext bun a de te întâlni cu familia sau prietenii și chiar de a pregăti mese de sărbători.
Dar, având în vedere că rapoartele specialiștilor sugerează că alimentele la grătar sunt pline de substanțe cancerigene, poate vă întrebați dacă este sigur să mai aprindeți grătarul.
Gătitul cărnii la temperaturi ridicate produce substanțe chimice cancerigene numite amine heterociclice (HCA), în special dacă se produc urme de carbonizare, explică Dr. Stephen Freedland, directorul Centrului pentru Cercetare Integrată în Domeniul Cancerului și Stilului de Viață (CIRCL). În plus, atunci când grăsimea se scurge în grătar, flăcările rezultate pot acoperi alimentele cu hidrocarburi poliaromatice (HAP), o altă substanță chimică legată de cancer.
În ciuda acestor riscuri potențiale, nimeni nu sugerează că ar trebui să renunțați la grătar, ci doar să-l reduceți sau să luați măsurile cele mai sigure.
"Grătarul e foarte bun, cuptorul e bun, aburul e bun, dar prăjeala nu", a subliniat medicul Alin Popescu, care ne-a explicat că ar trebui să nu mai mâncăm alimente prăjite nici măcar de sărbători.
"Grătau are loc, dar și la grătar... și grătarul trebuie făcut cu grijă, inteligent, ca să nu rămână resturi.
Grătarul trebuie curățat, trebuie bine pregătit. Un grătar făcut corect este un grătar care înnobilează carnea și nu doar carnea.
Am o prietenă, dna. profesor Corina Zugravu, care este o vegetariană convinsă de ani de zile, dar face grătare cu dovlecei cu vinete, cu roșii. Ea e fan grătar.
Pentru cineva, așa clasic ar zice: consumă cărbunii, dar ea ea are plăcerea acestui grătar într-o formă vegetariană, nu e nimic rău în asta.
Dar repet, trebuie grijă pentru cum îl pregătim", a declarat medicul Alin Popescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cele 6 sfaturi de care să ții cont când mai faci grătar
1. Gătiți carne slabă
Atunci când grăsimea atinge o flacără deschisă, produce HAP. Așadar, în loc să gătiți la grătar burgeri sau cârnați grași, optați pentru friptură, pui sau pește hrănit cu iarbă.
Cele mai slabe alimente care se prăjesc la grătar sunt fructele și legumele.
2. Alegeți legumele
Atunci când gătiți mușchi la temperaturi ridicate, fie că este vorba de carne de vită, porc, pește sau pasăre, aceștia suferă mutații și creează HCA-uri.
"Acestea sunt substanțele chimice despre care credem că duc la cancer", spune Dr. Freedland. Dar fructele și legumele nu au proteine (mușchi) sau grăsimi, ambele devenind problematice atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Așadar, în ceea ce privește potențialele riscuri pentru sănătate, prepararea la grătar a produselor este un mod mai sigur de a vă bucura de grătar.
3. Înpachetați alimentele pe grătar
Dacă gătiți carnea și legumele împreună, grăsimea care se scurge de pe carne poate cădea în flăcări și poate acoperi produsele cu substanțe chimice care cauzează cancer.
Împachetarea în folie de aluminiu a fructelor și legumelor le poate proteja de căldura mare și de efectele nocive ale cărnii la grătar. De asemenea, puteți înveli carnea în folie de aluminiu pentru a preveni scurgerea grăsimii în cărbunii încinși.
4. Aveți grijă la marinate
Sosurile și marinadele sunt adesea încărcate cu zahăr. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru persoanele care încearcă să urmeze o dietă săracă în carbohidrați, spune Dr. Freedland.
Dacă sunteți în căutarea unei alternative la marinate, ungeți mâncarea cu ulei de măsline sănătos pentru inimă și asezonați-o cu piper, condimente și ierburi.
5. Întoarceți frecvent
Nu este neobișnuit ca oamenii să pună carnea pe grătar și să o lase să stea timp de 10 minute înainte de a o întoarce și de a repeta procesul.
Din păcate, această metodă produce urme de carbonizare dăunătoare.
"Dacă întoarceți carnea mai des, puteți obține în continuare temperatura dorită și evitați liniile negre de carbonizare", spune Dr. Freedland. Procedați în acest fel și mâncarea la grătar va fi la fel de sănătoasă ca și alimentele în sine, indiferent de metoda de gătit pe care o alegeți.
6. Încercați gazul
Puteți controla mai bine temperatura cu grătarele pe gaz. Pentru cele mai bune rezultate, aprindeți arzătoarele exterioare, nu pe cel central. Apoi gătiți mâncarea în centrul grătarului, cu capacul închis.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.