De ce să nu pui oala de ciorbă fierbinte în frigider și cât timp trebuie să o lași afară, pe aragaz

Cât timp este sigur să lași oala de ciorbă pe aragaz. Riscurile majore la care te supui dacă o ții afară pentru o perioadă de timp.
Cât timp este sigur să lași oala de ciorbă pe aragaz. Ce poate fi mai simplu decât să te înfrupți dintr-un castron mare de supă. O supă consistentă - făcută din legume și carne, carne de pasăre, pește sau fasole uscată - poate fi felul principal al mesei.
Cât timp este sigur să lași oala de ciorbă pe aragaz
Pregătiți un lot mare de supă și savurați o parte pentru o altă masă. Multe supe, cu posibila excepție a supelor de fructe de mare, pot avea un gust mai bun a doua zi. Pentru cea mai bună siguranță și calitate, planificați să consumați supa refrigerată în decurs de 3 sau 4 zile sau congelați-o. Și evitați să lăsați supa la temperatura camerei pentru mai mult de DOUĂ ore.
De ce să nu pui oala de ciorbă fierbinte în frigider
Nu puneți o oală mare de supă fierbinte direct în frigider. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, ar dura mult timp ca o oală de supă de pui aburindă să se răcească la o temperatură sigură în frigiderul dumneavoastră.
- Pentru a accelera răcirea, transferați supa în recipiente puțin adânci. Puneți la frigider imediat.
- Supa poate fi, de asemenea, răcită într-o baie de gheață sau de apă rece înainte de a fi refrigerată.
- Puteți pune la frigider alimente acoperite fără să le acoperiți, cât timp sunt încă calde; acoperiți-le când alimentele sunt complet răcite.
- Atunci când serviți supa a doua oară, reîncălziți-o până când este fierbinte în întregime, la cel puțin 73 °C, potrivit Serving Soup Safely.
Gătiți la temperatura potrivită
Alimentele sunt gătite în siguranță atunci când temperatura internă este suficient de ridicată pentru a distruge germenii care vă pot îmbolnăvi:
- Folosiți un termometru alimentar pentru a vă asigura că alimentele sunt sigure. Când credeți că mâncarea este gata, plasați termometrul alimentar în partea cea mai groasă a alimentelor, asigurându-vă că nu atingeți osul, grăsimea sau cartilajul.
- Consultați tabelul nostru privind temperaturile minime de gătire pentru a vă asigura că alimentele dvs. au atins o temperatură sigură.
- Păstrați alimentele la cald (60˚C sau mai mult) după gătire.
- Dacă nu serviți mâncarea imediat după ce ați gătit-o, păstrați-o în afara zonei de pericol a temperaturii (între 4°C - 60°C), unde germenii se dezvoltă rapid, folosind o sursă de căldură, cum ar fi o farfurie, o tavă de încălzire sau un aragaz lent.
Încălziți bine alimentele la cuptorul cu microunde (78˚C sau mai mult).
Citiți instrucțiunile de gătit de pe ambalaj și urmați-le întocmai pentru a vă asigura că alimentele sunt bine gătite.
Dacă pe eticheta alimentelor scrie "Lăsați să stea x minute după ce ați gătit", urmați instrucțiunile - lăsând alimentele preparate la microunde să stea câteva minute permite alimentelor să se gătească bine, deoarece zonele mai reci absorb căldura din zonele mai fierbinți.
Amestecați alimentele în mijlocul încălzirii. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj pentru alimentele congelate preparate din comerț; unele nu sunt concepute pentru a fi amestecate în timpul încălzirii, potrivit Food Safety.
Tipuri de bacterii din alimentele refrigerate
Există două familii complet diferite de bacterii: bacteriile patogene, cele care provoacă boli de origine alimentară, și bacteriile de deteriorare, cele care provoacă deteriorarea alimentelor și dezvoltarea unor mirosuri, gusturi și texturi neplăcute.
Bacteriile patogene se pot dezvolta rapid în ”Zona de pericol”, intervalul de temperatură cuprins între 4 și 60 °C, dar, în general, nu afectează gustul, mirosul sau aspectul unui aliment. Cu alte cuvinte, nu se poate spune că un agent patogen este prezent.
Bacteriile de alterare se pot dezvolta la temperaturi scăzute, cum ar fi în frigider. În cele din urmă, acestea fac ca alimentele să dezvolte gusturi și mirosuri stricate sau rele. Majoritatea oamenilor nu ar alege să mănânce alimente stricate, dar dacă ar face-o, probabil că nu s-ar îmbolnăvi. Totul se reduce la o problemă de calitate versus siguranță.
Mâncarea care a fost lăsată prea mult timp pe tejghea poate fi periculoasă pentru consum, dar ar putea arăta bine. Alimentele care au fost depozitate prea mult timp în frigider sau congelator pot fi de o calitate inferioară, dar cel mai probabil nu ar îmbolnăvi pe nimeni (totuși, unele bacterii, cum ar fi Listeria monocytogenes, se dezvoltă la temperaturi scăzute și, dacă sunt prezente, se vor înmulți în frigider în timp și ar putea cauza boli), notează USDA.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.