De ce ți se face poftă când simți miros de grătar

Ce se întâmplă în corp când simți miros de grătar.
Stimulii olfactivi joacă un rol major în percepția aromei alimentelor.
Studiile medicale arată că există mai mulți factori care pot contribui la sentimentul de foame atunci când simți mirosul unui grătar. Unul dintre acești factori este răspunsul fiziologic al corpului la stimulii olfactivi.
Atunci când mirosi mâncare grătită sau grătar, nasul tău trimite semnale creierului despre prezența alimentelor și poate declanșa eliberarea de hormoni care stimulează senzația de foame.
S-a demonstrat că mirosurile legate de alimente cresc apetitul nominal și induc salivația și eliberarea de acid gastric și insulină.
Cu toate acestea, atât capacitatea noastră de a identifica un miros ca fiind legat de alimente, cât și plăcerea noastră pentru mirosurile legate de alimente sunt răspunsuri învățate.
În studiile de condiționare, menționate de NIH experiența repetată a mirosurilor cu gusturi dulci și acrișoare are ca rezultat o mai bună evaluare a calității senzoriale a gustului asociat cu mirosul în sine.
Studii mai recente raportează, de asemenea, evaluări crescute ale plăcerii pentru mirosurile asociate cu zaharoză pentru participanții cărora le plac gusturile dulci și, invers, o scădere a plăcerii și o creștere a amărăciunii pentru mirosurile asociate cu chinină.
Atunci când mirosurile au fost experimentate în combinație cu zaharoză atunci când era foame, plăcerea nu a fost crescută dacă a fost testată sătulă, sugerând că exprimarea plăcerii dobândite pentru mirosuri depinde de starea motivațională curentă.
Alte studii raportează că sațietatea specifică senzorială este observată cu mirosuri legate de alimente.
În general, aceste studii sugerează că, odată ce un miros este experimentat într-un context legat de alimente, acel miros dobândește capacitatea de a modifica atât componentele pregătitoare, cât și cele legate de sațietate ale ingestiei.
În ceea ce privește mirosul de grătar, acesta poate fi asociat cu experiențe plăcute și sociale, cum ar fi petrecerile sau întâlnirile cu prietenii și familia, ceea ce poate amplifica dorința de a mânca.
Astfel, amintirile și asocierea emoțională a mirosului de grătar pot juca un rol semnificativ în declanșarea senzației de foame.
Pe lângă asta, imaginea sau anticiparea alimentelor gătite pe grătar poate declanșa, de asemenea, senzația de foame prin stimularea vizuală a creierului.
Deci, sentimentul de foame când simți mirosul unui grătar poate fi rezultatul unei combinații complexe de reacții fiziologice, asocierea emoțională și stimulii vizuali.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.