Mierea de Manuka, beneficii și riscuri. Are efecte miraculoase? "Costă mult, fără nicio justificare"

Are mierea de Manuka efecte extraordinare? Iată tot ce trebuie să știi despre ea, ce beneficii are și cum poate amenința sănătatea.
De ce miere de Manuka? Mierea de Manuka este folosită ca un unguent natural pentru rănile de tot felul. A fost salutată ca fiind un luptător împotriva germenilor într-o epocă a rezistenței la antibioticele convenționale. Susținătorii susțin, de asemenea, că mierea de Manuka poate trata și alte afecțiuni, de la acnee la probleme cu sinusurile.
Mierea de Manuka nu a fost folosită de foarte mult timp ca remediu tradițional. Este produsul plantei de mătase din Noua Zeelandă care îi dă numele. Albinele de miere europene au introdus-o în zonă la începutul secolului al XIX-lea. Atunci când albinele polenizează din această plantă, mierea lor este mai puternică decât mierea de albine standard. Acest lucru se datorează faptului că are o concentrație mai mare de metilglioxal (MGO).
Tot ce trebuie să știți despre mierea de Manuka
"Mierea în general este promovată drept un aliment sănătos, pentru că este obținută pe cale naturală, nu prin procesări repetate, așa cum este în cazul zahărului. Trebuie să știm, din capul locului, că-n esență vorbim de zaharuri identice și este necesară restricția aportului, altfel riscurile de generare a bolilor clasice este același (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și cerebrale), indiferent că mâncăm multă miere sau mult zahăr.
Tendințele în ultimii ani sunt de a nișa anumite produse. Mierea este multă, fie că e polifloră sau monofloră. Dacă ai o miere de la poalele Everestului și o îmbraci bine într-o poveste, adăugând și un marketing pe măsură, poți promova un produs cu proprietăți extraordinare, mai multe și mai bune decât ale clasei de bază. Mierea de Manuka nu e chiar de la poalele Everestului, ci de undeva mai spre est, din Noua Zeelandă. Este făcută de către albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka. A ajuns să fie comercializată în toată lumea, iar numeroase vedete îi fac reclamă, susținând că tratează rănile, inflamațiile din gât, indigestia, răcelile.
Ingredientele active care pot într-adevăr avea acțiune antimicrobiană sunt peroxidul de hidrogen (prezent în toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent în mierea de Manuka). Aplicarea de miere pe o rană tegumentară este total nejustificată însă atunci când există un protocol medical strict în acest sens, el implicând toaletarea atentă a plăgii, cu norme de asepsie și antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale sau sistemice, toate sub mâna medicului.
Totuși, mierea a fost utilizată (studiu), mai ales în cazuri restrânse cu infecții cu bacterii multirezistente la antibiotice, dar trebuie să fie miere medicinală, filtrată după norme stricte. Aplicarea oricărui tip de miere cu impurități poate accelera o infecție. Pentru inflamații la nivelul mucoaselor bucale sau gâtului, indigestie, răceli nu există studii medicale semnificative care să arate vreun beneficiu real.
Vorbim totuși de consum, că acesta este scopul principal atunci când cumpărăm mierea. Valoarea calorică mare necesită prudență și aici, ca-n oricare alt compartiment al vieții, trebuind să aplicăm principiul dozei. Mierea de Manuka nu deține nicio proprietate miraculoasă. Mierea în general nu deține nicio proprietate miraculoasă. Nu ne va vindeca de boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta în slăbit. O vom consuma cu moderație și vom ține cont de faptul că, chiar dacă e obținută din flori și procedeul este natural, conține aceleași tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zahărul obișnuit.
Iar mierea de Manuka, oricât de promovată ar fi, nu are avantaje reale în fața mierii obișnuite. Costă mult mai mult, fără nicio justificare cu studii clinice care să-i probeze proprietățile", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
Care sunt beneficiile mierii de Manuka?
Când vine vorba de superalimente, mierea crudă este asociată cu beneficii pentru sănătate. Manuka nu este o miere crudă, dar este specializată. Este antibacteriană și rezistentă la bacterii. Acest lucru înseamnă că bacteriile nu ar trebui să fie capabile să dezvolte o toleranță la efectele sale antibacteriene.
Se spune că mierea de Manuka este eficientă pentru a trata orice, de la durerile de gât până la curățarea petelor de pe piele.
Alte presupuse beneficii ale mierii includ:
- ajută la vindecarea tăieturilor și zgârieturilor
- eliminarea infecțiilor
- ameliorarea durerilor de stomac
- îmbunătățirea digestiei
- stimularea sistemului imunitar
- furnizarea de energie
Ce spun cercetările despe mierea de Manuka
Spre deosebire de majoritatea tratamentelor alternative, există dovezi științifice care să susțină beneficiile vindecătoare ale mierii de Manuka. Aceste beneficii includ:
Vindecarea rănilor
Ca și în cazul altor tipuri de miere, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea rănilor. Toate formele de miere sunt acide și au un pH între 3,2 și 4,5. S-a demonstrat că proprietățile acide ale mierii favorizează vindecarea.
De asemenea, aciditatea blochează enzimele care descompun proteinele și peptidele de care organismul are nevoie pentru a se repara. Concentrația mare de zahăr din miere ajută, de asemenea, la protejarea rănilor.
Mierea este săracă în umiditate și atrage lichidul dintr-o rană. Acest lucru ajută la eliminarea deșeurilor și la accelerarea procesului de vindecare. De asemenea, mierea extrage apa din celulele bacteriilor invadatoare. Bacteriile au nevoie de apă pentru a se dezvolta și a supraviețui. Extragerea apei din bacteriile invadatoare le va distruge.
Proprietăți antivirale
Toate tipurile de miere au fost folosite ca antibiotice naturale de-a lungul secolelor. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că puterea mierii de a ucide germenii provine din peroxidul de hidrogen produs cu ajutorul unei enzime de albine.
Mierea de Manuka duce acest lucru cu un pas mai departe, atacând germenii cu o substanță numită MGO. Găsită în nectarul unor plante de Manuka, această substanță ajută la vindecarea rănilor minore și cronice.
Din acest motiv, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat bandaje cu infuzie de miere de Manuka atât pentru vânzarea fără prescripție medicală, cât și pe bază de rețetă.
Cu cât este mai multă MGO în miere, cu atât mai multe proprietăți antivirale și antibacteriene are aceasta.
Proprietăți antibacteriene
Zeci de specii de bacteriiT sunt sensibile la mierea de Manuka, inclusiv Staphylococcus aureus și Streptococcus. De asemenea, Manuka pare a fi eficientă împotriva Clostridium difficile, un organism dificil de tratat, adesea răspândit în mediile de îngrijire a sănătății.
Cercetătorii sunt deosebit de interesați de faptul că mierea de Manuka pare să atace infecțiile care formează un biofilm, sau un strat subțire și alunecos de bacterii. Acest lucru se datorează faptului că, odată ce o infecție a format un biofilm, este considerată netratabilă.
Până în prezent, nu există rapoarte de rezistență microbiană la miere. Acest lucru sugerează că ar putea avea succes împotriva organismelor rezistente și a infecțiilor de lungă durată ale rănilor care nu se vindecă cu terapia obișnuită cu antibiotice. Din acest motiv, mierea este considerată o opțiune de ultimă instanță împotriva infecțiilor.
Cum se utilizează mierea de Manuka
Producătorii de miere de Manuka își etichetează produsul cu un rating unic al factorului Manuka (UMF). Acest număr descrie nivelurile de MGO și de un precursor, dihidroxiacetona.
Intervalul pentru punctajul UMF este următorul:
- de la 0 la 4: este prezentă o cantitate nedetectabilă
- de la 5 la 9: sunt prezente niveluri scăzute
- între 10 și 15: sunt prezente niveluri utile
- 16: sunt prezente niveluri superioare, de înaltă calitate
Cu cât numărul UMF este mai mare, cu atât nivelul acestor compuși este mai ridicat. Pentru a obține cele mai multe beneficii, folosiți o miere de Manuka cu un UMF ridicat.
Îngrijirea pielii
Mierea de Manuka poate fi capabilă să reducă inflamația și iritarea asociate cu acneea. Pentru a face acest lucru, aplicați miere de Manuka direct pe piele. Aveți grijă să acoperiți zona afectată cu un strat subțire de miere.
Ar trebui să lăsați această mască să acționeze timp de cel puțin 15 minute. Este posibil să aveți rezultate mai bune dacă lăsați masca să acționeze timp de o oră sau mai mult.
De asemenea, este posibil să puteți folosi mierea de Manuka pentru a calma eczema. Potrivit cercetărilor prezentate pe HealWithFood.org, puteți avea succes folosind un amestec de părți egale de miere, ulei de măsline și ceară de albine. Este recomandat să aplicați amestecul de trei ori pe zi.
Digestie și imunologie
Pentru a profita de beneficiile digestive ale mierii de Manuka, ar trebui să consumați 1 până la 2 linguri de miere în fiecare zi. O puteți mânca direct sau o puteți adăuga în mâncare.
Dacă doriți să integrați mierea de Manuka în planul dvs. alimentar, luați în considerare posibilitatea de a o întinde pe o felie de pâine integrală prăjită sau de a o adăuga în iaurt. Băutorii de ceai pot adăuga, de asemenea, o lingură în ceașca lor de dimineață.
Dacă aveți dureri de gât sau dacă doriți doar să fiți proactivi, încercați să luați între 1/2 și 1 lingură de miere de Manuka în fiecare zi. Dacă nu sunteți bolnav, acest lucru poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și vă poate împiedica să vă îmbolnăviți. Dacă aveți deja o durere în gât, aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Îngrijirea rănilor
Este posibil să puteți trata zgârieturile și tăieturile minore cu miere de Manuka. Tăieturile grave sau adânci ar trebui evaluate de către medicul dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesare copci sau alte îngrijiri cu antibiotice.
Ar trebui să puteți determina cantitatea de miere necesară prin evaluarea cantității de lichide care se scurg din rană. Cu cât sunt mai multe scurgeri, cu atât mai multă miere ar trebui să folosiți pentru a pansa zona.
Pentru a face acest lucru, aplicați mierea pe un bandaj. Apoi aplicați bandajul pe rană. Nu ar trebui să aplicați mierea direct pe rană.
De asemenea, este posibil să fie nevoie să schimbați bandajul și să aplicați mierea mai des. Acest lucru se datorează faptului că scurgerile excesive pot dilua mierea și îi pot reduce efectele.
Folosirea unui pansament sigilat sau impermeabil poate ajuta la împiedicarea răspândirii mierii în afara zonei bandajate.
Riscuri și avertismente pentru pierea de Manuka
Pentru majoritatea oamenilor, mierea de Manuka poate fi consumată în siguranță. De obicei, nu există nicio limită în ceea ce privește cantitatea de miere de Manuka pe care o puteți ingera. Dar dacă aveți diabet, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga miere de Manuka la regimul dumneavoastră. Mierea de Manuka, ca și alte tipuri de miere, are un conținut ridicat de zahăr. Acest lucru poate provoca o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Unii cercetători se întreabă, de asemenea, dacă mierea de Manuka încetinește vindecarea rănilor cronice la persoanele cu diabet. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când este folosit singur, MGO este toxic pentru celulele vii. Cu toate acestea, există numeroase rapoarte despre tratamentul cu succes al rănilor cronice cu miere de Manuka. Dar sunt necesare mai multe cercetări.
Dacă sunteți alergic la alte tipuri de miere, consultați-vă medicul. Probabil că nu veți putea folosi mierea de Manuka fără a avea o reacție alergică.
La ce să vă uitați când cumpărați miere de Manuka
Mierea de Manuka este disponibilă pe scară largă online și în unele magazine de produse naturiste. Atunci când faceți achiziția, este important să înțelegeți exact ce cumpărați - nu toată mierea de Manuka este la fel.
Acest tip de miere este adesea etichetat ca "miere de Manuka activă", ceea ce poate fi înșelător. Acest termen se referă la efectele antibacteriene produse de peroxidul de hidrogen. Aceste efecte antibacteriene se regăsesc în toate tipurile de miere.
Pentru a garanta proprietățile vindecătoare unice ale mierii de Manuka, căutați o referință la "activitatea antibacteriană fără peroxid (NPA)" sau un rating UMF. Ratingul UMF măsoară cantitatea de NPA prezentă în miere.
De asemenea, rămâi la mărcile care conțin MGO, factorul antibacterian unic din mierea de Manuka. Cu cât mai mult MGO, cu atât mai bine, potrivit Healthline.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.