18 alimente pentru persoanele cu diabet zaharat. Cu ce să înlocuiești piureul de cartofi și de ce să congelezi fructele

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
18 alimente pentru persoanele cu diabet zaharat - Foto: Freepick
18 alimente pentru persoanele cu diabet zaharat - Foto: Freepick

Iată 18 dintre cele mai bune produse neperisabile pentru persoanele care au diabet zaharat.

Dacă aveți diabet zaharat, sigur aveți și o dietă de care ar trebui să țineți cont. În plus, este posibil să fiți preocupați să mâncați bine în timp ce păstrați distanța fizică, cunoscută și sub numele de "distanțare socială sau autocarenare".

Există câteva alimente neperisabile, la îndemână pentru oricine, care pot reduce la minimum deplasările la magazin și vă asigura că aveți toate ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti mese nutritive.

Iată 18 dintre cele mai bune alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet

 

1. Năut uscat sau conservat

Năutul este popular în numeroase feluri de mâncare. Deși conțin carbohidrați, sunt, de asemenea, bogați în fibre, proteine și grăsimi - toate acestea ajutând la minimizarea efectului lor general asupra nivelului de zahăr din sânge.

Puteți folosi aceste leguminoase gustoase pentru a face hummus sau falafel. Mai mult, ele reprezintă o alternativă de carne sățioasă și pot fi adăugate în supe, salate și amestecuri.

Dacă sunt depozitați într-o cămară răcoroasă și întunecată, năutul uscat se păstrează până la 3 ani.

2. Conserve de roșii

Roșiile la conservă pot aromatiza numeroase feluri de mâncare, inclusiv supe și tocănițe.

Aceste fructe roșii și savuroase sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, cum ar fi licopenul, care poate promova sănătatea inimii. În plus, sunt destul de sărace în carbohidrați, așa că nu afectează decât în mod minim nivelul de zahăr din sânge.

Roșiile la conservă pot fi folosite la gătit sau pentru a face sosuri. Legumele la conservă nu expiră, de obicei, timp de câțiva ani de la cumpărare.

3. Untul de arahide

Untul de arahide este o sursă ieftină de proteine sănătoase, grăsimi și fibre - și are puțini carbohidrați.

Este o modalitate excelentă de a face o gustare mai sățioasă. Îl puteți adăuga la pâine prăjită sau biscuiți, îl puteți amesteca într-un smoothie sau îl puteți folosi ca sos pentru mere sau morcovi mici. De asemenea, este la fel de bun în mâncăruri sărate, cum ar fi stir-fry de inspirație thailandeză.

Asigură-te doar că alegi mărci de unt de arahide natural care nu conțin zahăr adăugat, deoarece alimentele zaharoase afectează negativ controlul zahărului din sânge.

După deschidere, untul de arahide rezistă aproximativ 1 an.

4. Fistic

Fisticul este o nucă de copac care împachetează proteine și grăsimi sănătoase. Sunt, de asemenea, bogate în fibre, ceea ce le face o gustare excelentă pentru persoanele cu diabet.

Ei servesc ca un adaos crocant la salate și pot fi zdrobiți pentru a face pane pentru pește sau pui.

Fisticul rezistă aproximativ 6 luni în cămară, deși refrigerarea le prelungește foarte mult durata de depozitare.

5. Somon la conservă

Somonul la conservă este bogat în acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru creierul tău și combat inflamațiile.

În plus, acest pește este plin de proteine și nu are carbohidrați. Somonul la conservă conține, de asemenea, câteva oase, care sunt sigure și comestibile - și oferă un aport de calciu.

Puteți folosi somonul în conservă în salate sau în chiftele de somon. De obicei, nu expiră decât după 2 ani de la cumpărare.

6. Biscuiți cu semințe

Crackerii cu semințe sunt biscuiți făcuți dintr-o varietate de semințe, cum ar fi semințele de susan, in și chia.

Semințele servesc ca o sursă sănătoasă de grăsimi și fibre, care ajută la încetinirea efectelor acestor biscuiți asupra nivelului de zahăr din sânge.

Pot fi asortați cu unt de arahide sau brânză ca o gustare sau incluși într-o masă ușoară, cum ar fi salata de pui sau supa.

Dacă sunt păstrate bine închise și depozitate într-o cămară sau frigider, biscuiții cu semințe ar trebui să reziste aproximativ 1 lună.

7. Semințe de chia

Semințele de chia sunt semințe mici, negre sau albe. Acestea stimulează sănătatea digestivă, deoarece sunt bogate în fibre solubile și formează un gel în intestin. Acest lucru ajută la încetinirea digestiei și la prevenirea vârfurilor rapide de zahăr din sânge.

Semințele de chia adaugă crocant la salate și smoothie-uri. De asemenea, le puteți folosi pentru a face budincă de chia, un deliciu delicios care este delicios cu fructe proaspete.

Aceste semințe rezistă până la 4 ani în cămară.

Cu ce să înlocuiești piureul de cartofi

 

8. Fructe de pădure congelate

Fructele de pădure, cum ar fi zmeura, sunt relativ sărace în zahăr și bogate în fibre în comparație cu alte fructe precum bananele sau merele, așa că îți afectează într-o măsură mai mică nivelul de zahăr din sânge.

În plus, fructele de pădure sunt pline de nutrienți și antioxidanți care stimulează sănătatea.

Fructele de pădure congelate pot fi folosite în smoothie-uri, la gătit și la copt, și rezistă până la 1 an în congelator.

9. Conopidă congelată

Conopida este un ingredient versatil care poate înlocui piureul de cartofi, orezul și chiar anumite paste făinoase, cum ar fi macaroanele. Aroma sa ușoară o face un substitut excelent pentru acești carbohidrați cu amidon.

În plus, se mândrește cu un număr foarte mic de carbohidrați.

Conopida congelată poate rezista până la 1 an în congelator, dar trebuie verificată des pentru arsuri de congelare.

10. Quinoa

Quinoa este o cereală integrală masticabilă cu un gust și o textură asemănătoare cu cea a orezului brun. Cu toate acestea, are mai multe proteine și fibre - și mai puțini carbohidrați totali - decât orezul brun, ceea ce îl face ideal pentru persoanele cu diabet.

Quinoa rezistă între 6 luni și 1 an dacă este depozitată corespunzător într-un recipient sigilat în cămară.

15. Paste cu conținut ridicat de proteine

Pastele bogate în proteine sunt de obicei făcute din leguminoase, cum ar fi fasolea neagră sau năutul, în loc de grâu.

Leguminoasele conțin carbohidrați, dar se laudă cu mai multe fibre și proteine decât grâul, ceea ce face ca pastele bogate în proteine să fie o alegere mai bună pentru persoanele cu diabet.

Puteți înlocui pastele obișnuite cu o varietate bogată în proteine în orice rețetă. Se păstrează uscate până la 6 luni.

16. Pudră proteică

Cele mai multe pulberi proteice sunt sărace în carbohidrați și zaharuri adăugate, oferind în același timp doze mari de proteine. De asemenea, sunt rapide și convenabile.

Proteina din zer este derivată din laptele de vacă, așa că, dacă preferați o opțiune pe bază de plante, puteți folosi pudră de proteine din soia sau mazăre.

Pudra de proteine este un adaos excelent pentru smoothie-uri, shake-uri proteice și deserturi. De obicei, durează până la 1 an dacă este sigilată și depozitată într-un loc răcoros și uscat.

17. Lapte cu termen de valabilitate

Laptele de la raft, fie că este vorba de lapte sau pe bază de plante, este întotdeauna bine de avut la îndemână.

Deși laptele de vacă este ușor mai bogat în carbohidrați decât unele alternative non-lactate, are proteine și grăsimi - cu excepția cazului în care este degresat - care reduc efectele sale asupra glicemiei. Alternativ, unele lactate pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale neîndulcit, conțin puțini carbohidrați pentru început.

Dacă optați pentru laptele vegetal, asigurați-vă că cumpărați varietăți fără zahăr adăugat.

Atât laptele de la raft, cât și cel pe bază de plante pot fi folosite în diverse rețete, cum ar fi smoothie-uri bogate în proteine, supe și produse de patiserie. Acestea rezistă nedeschise timp de câteva luni, dar trebuie refrigerate după deschidere.

18. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este bogat în compuși antiinflamatori, iar consumul regulat al acestuia vă poate ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge.

Uleiul de măsline este grăsime pură, deci nu conține carbohidrați care să vă afecteze nivelul de zahăr din sânge. Cu toate acestea, este bogat în calorii, așa că ar trebui să îl folosești cu moderație.

Este un ulei popular pentru gătit și ideal pentru vinegretă, dressinguri și sosuri.

Sfaturi pentru planificarea meselor


Menținerea nivelului de zahăr din sânge constant este un aspect important pentru persoanele cu diabet.

Deoarece carbohidrații afectează nivelul de zahăr din sânge mai mult decât proteinele și grăsimile, mesele și gustările dvs. ar trebui să conțină aproximativ același număr de carbohidrați.

Numărul de carbohidrați de care aveți nevoie sau pe care îl puteți tolera depinde de mulți factori, inclusiv de mărimea corpului, nivelul de activitate, sensibilitatea la insulină și nevoile calorice.

Deși cel mai bun mod de a determina cantitatea potrivită pentru nevoile dvs. este să consultați un furnizor de servicii medicale avizat, iată câteva exemple de porții unice ale unor alimente bogate în carbohidrați:

- 1/3 cană (aproximativ 50 de grame) de orez sau paste făinoase

- 1/2 ceașcă (117 grame) de fulgi de ovăz sau griș

- 1 felie de pâine

- 1 tortilla mică sau rulou de masă

- 6 biscuiți

- 1/2 cană (80 de grame) de cartofi sau cartofi dulci, fierți

- 1 bucată de fructe sau 1 cană (144 grame) de fructe de pădure

- 1 cană (240 ml) de lapte

Încercați să includeți proteine și grăsimi în fiecare masă sau gustare pentru a vă ajuta să vă mențineți sătul și pentru a împiedica creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.

Înainte de a face schimbări mari în dieta dumneavoastră, consultați-vă cu furnizorul de servicii medicale pentru ca acesta să vă poată ajusta în mod corespunzător medicamentele și dozele de insulină, dacă este necesar, potrivit Healthline.

Exemple de mese


Iată un exemplu de plan de masă pe 3 zile folosind alimentele neperisabile prezentate în acest articol.

Ziua 1


Mic dejun: Quinoa de dimineață cu semințe de chia și fructe de pădure congelate

Prânz: supă cu năut și roșii din conservă

Gustare: ciocolată neagră și fistic

Cină: paste bogate în proteine cu pui, plus sos din roșii din conservă, spanac și ciuperci

Ziua 2

Mic dejun: shake proteic cu pudră de zer, lapte conservabil și unt de arahide

Prânz: salată de pui cu biscuiți cu semințe

Gustare: năut prăjit

Cină: chifteluțe de somon, quinoa și fasole verde

Ziua 3

Mic dejun: "fulgi de ovăz" savuroși de conopidă cu spanac și ciuperci, plus 1 cană (240 ml) de lapte

Prânz: paste bogate în proteine, amestecate cu ulei de măsline, năut și spanac

Gustare: smoothie cu fructe de pădure, lapte conservabil și unt de arahide

Cină: falafel și spanac sărat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel