Diferența dintre fertilizarea in vitro și inseminarea intrauterină. Dr. Lucia Luchian explică

Reproducerea umană asistată a devenit o soluție esențială pentru multe cupluri care se confruntă cu dificultăți în a concepe un copil pe cale naturală.
În contextul avansului tehnologic și medical, procedurile de inseminare intrauterină și fertilizare in vitro oferă șanse reale de a obține o sarcină, însă alegerea între ele depinde de numeroși factori medicali și individuali.
Pentru a înțelege diferențele esențiale dintre aceste metode și condițiile în care sunt recomandate, dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie și director medical al Centrului FIV SANADOR, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, care sunt șansele de succes și pașii implicați în fiecare procedură.
"În reproducerea umană asistată, avem cele două variante, inseminarea intrauterină și procedura de fertilizare in vitro. Ambele sunt proceduri cu indicații diferite și cu șanse de reușită diferite.
Inseminarea intrauterină este cu șanse de reușită mai mici, de 10-15% pe procedură și care are niște indicații clare. În primul rând, pacienta ar trebui să fie tânără, să aibă o vârstă sub 35 de ani, trompele să fie permeabile și patologia masculină, adică proba de spermă, poate să aibă modificări, dar să aibă niște modificări minore. Chiar dacă cuplurile își doresc să facă procedura de inseminare intrauterină în locul procedurii de fertilizare in vitro, nu tot timpul au indicația medicului.
Uneori se mai recomandă 3 proceduri de inseminare intrauterină, care practic să cumuleze o șansă de reușită de 60-70% și dacă nu se reușește acest lucru, se treacă la procedura de fertilizare in vitro.
Procedura de fertilizare in vitro este mult mai complexă față de inseminarea intrauterină și necesită mai multe investigații și mai mulți pași. Pacienta trebuie să facă un tratament de stimulare ovariană, care poate să dureze între 8-10-12 zile, în funcție de cum răspunde ovarul respectiv, timp în care necesită mai multe monitorizări ecografice.
La finalul acestor monitorizări, se recoltează ovocitele. În laboratorul de embriologie, ovocitele sunt puse împreună cu sperma partenerului și se formează niște embrioni. Ulterior, acești embrioni sunt transferați rând pe rând în uterul matern.
Șansele de reușite la o procedură de fertilizare in vitro, foarte important să știe lumea, sunt în funcție de vârsta pacientei și în funcție de numărul de ovocite pe care noi reușim să le colectăm.
Astfel încât șansele maxime de a naște copilul sunt de 40-50% pe un ciclu", a explicat dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale și directorul medical al Centrului FIV SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-