Cum știi că legumele pe care le cumperi sunt proaspete. Regula MIROSULUI la care trebuie să fii ATENT

Cum trebuie să alegi legumele proaspete de la piață sau supermarket și cum știi că sunt proaspete.
Alegerea alimentelor potrivite, de calitate și proaspete este o provocare pentru orice gospodină. Uneori, în supermarket, acestea sunt ținute la temperaturi scăzute pentru a se păstra cât mai mult timp. De câte ori nu ți s-a întâmplat să iei legume și fructe frumoase din magazin și când ajungi acasă să nu mai fie atât de proaspete, să fie deshidratate, uscate și fără culoare?!
Indiferent de unde alegi să le cumperi, fie din supermarket sau piață, iată câteva lucruri la ce trebuie să fii atent atunci când le iei și când ajungi cu ele acasă.
Românii sunt mari iubitori de cartofi, motiv pentru care trebuie să știi că dacă vrei să te bucuri de cartofi de calitate, aceștia trebuie să fie fermi la atingere, să nu aibă pete negre și să fie copți.
Fructul perfect pentru un DETOX eficient. Cu toții îl mâncăm, dar nu știam ce bine ne face
La ce să fii atent când cumperi cartofi, sfectă, dovleci sau varză
Evită cartofii verzi, cartofii moi la atingere sau care au un aspect și o textura poroasă.
De asemenea, fii atent și la cartofii încolțiți, pentru că aceștia sunt toxici și nu sunt buni pentru consum.
În ceea ce privește morcovii, ei trebuie să fie cât mai tari la atingere, să aibă o culoare intensă și, pe cât posibil, să nu aibă pete pe ei. Tulpina și frunzele trebuie să fie cât mai verzi. Dacă frunzele sunt lăsate sau apar zone putrezite, e semn că morcovilor le-a cam trecut vremea și nu au ce caută în coșul tău de cumpărături, dar nici în mâncare.
Dacă ai nevoie de păstârnac, sfatul este să alegi rădăcinile de dimeniune mică sau medie care, la fel că morcovii, trebuie să aibă un aspect proaspăt și să fie ferme la atingere.
Vinetele bune sunt și ele ferme la atingere, coapte uniform, de jur împrejur, fără pete maronii.
Dovleceii au coajă lucioasă când sunt proaspeți, sunt fermi la atingere, iar culoarea este uniformă. Dovlecelul nu este o legumă foarte fermă, dar poți face diferența între un dovlecel proaspăt și unul moale, stricat.
Păstăile de mazăre trebuie să aibă o culoare vie, proaspătă. Păstăile care par prea groase sau sunt foarte dure la atingere nu sunt deloc tinere și pentru o mâncare de mazăre delicioasă, e mai bine să cauți o mazăre tânăra, nu doar proaspătă.
Despre varză, mai ales cea pentru murat, trebuie să fie îndesată, să aibă cotoare tari, iar când o cântărești să fie mai grea decât pare. Evita verzele care au frunze decolorate sau vizibil veștejite.
Broccoli trebuie să aibă buchetelele cât mai compacte, de un verde închis. Galbenul este un semn că nu e deloc proaspăt. De asemenea, tulpinile nu trebuie să fie prea groase, iar buchetelele să nu fie distanțate unele de altele sau îmbibate în apă.
Și conopidă trebuie să respecte regulile de mai sus, în plus să aibă o culoare alb-lăptoasă. Frunzele care o înconjoară trebuie să fie și ele cât mai verzi.
Avocado, bun pentru IMUNITATE în înlocuitor pentru CARNE. Când devine PERICULOS pentru sănătate
Regula mirosului. Cum alegi roșiile, ardeii și ceapa
Roșiile trebuie să aibă coaja fermă și intactă, intens colorate. Dacă vrei să știi cât de gustoase sunt nu ai cum să le tai pe raft și să le guști, așa că poți doar să miroși frunzele. Dacă mirosul este puternic, bogat, specific, atunci roșia este numai bună de cumpărat.
Regula mirosului se aplică și în cazul ardeilor, iar în ceea ce privește textura sa, el trebuie să aibă culori intense, să fie ferm și cu coajă lucioasă
Castraveții sunt destul de ușor de ales. Dacă nu sunt galbeni, moi sau prea mari în diametru sunt buni de cumpărat. Nu sunt buni nici cei de n verde prea inens.
Ciupercile nu sunt foarte ușor de ales, iar pălăria lor spune totul. Sunt bune dacă au o culoare uniformă, să nu aibă pete sau ciupituri și să fie închisă în jurul tulpinii. Alege-le pe cele mai mici pentru că sunt mai gustoase decât ciupercile mari.
Ceapă poroasă și străvezie este de evitat. Pentru ceapa verde trebuie să fim atenți ca rădăcina să aibă un aspect proaspăt, cât mai bun. În plus, frunzele trebuie să fie de un verde intens pe o suprafață cât mai mare. Cele care sunt verzi pe o suprafață mică sunt ceva mai vechi.
Când cumperi sfeclă, asigura-te că rădăcina să fie subțire și alungită, să fie intens colorată, iar aspectul ei neted. Dacă sfeclă pare veștejită, ar fi bine să nu o cumperi.
Ridichile dau o savoare specială oricărei salate și dacă vrei să le alegi pe cele mai bune, fii atent la diametrul lor. Ridichile proaspete, cu gust bun, au un diametru mai mic, de cel mult 3 centimetri, sunt rotunde, de un roșu intens și foarte ferme.
Dovleacul trebuie și el să fie ferm, tare, fără găuri sau diverse pete. Dacă este ușor decolorat pe coajă, îl poți lua cu încreder
Dacă vrei să faci porumb fiert, ai grijă la cojile lui, dar și la aspectul știuletelui. Cojile, frunzele trebuie să fie cât mai verzi, suculente, iar mătasea să nu pară afectată de viermi. Alege știuleții care au cotoare grosuțe, dar care nu sunt foarte maturi.
Vârfurile de la sparanghel trebuie să fie îndesate, iar tijele să fie de un verde intens și netede la atingere. Ai grijă că partea comestibilă să fie cât mai mare iar cea lemnoasă, de la baza tijei, cât mai mică. Sparanghelul cu vârfuri deschise, cu urme de mucegai sau ceva cu o consistentă nisipoasă este de evitat.
Spanacul, leurda, salata, ștevia, pătrunjelulul, busuioculul, mărarulul și leușteanul trebuie să aibă frunzele cât mai verzi și cât mai ferme, potrivit cumsa.ro.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cum se folosește, de fapt, piatra ponce. Ce nu știai despre ea
7 obiceiuri zilnice care îți pot afecta sănătatea părului și cum să le corectezi
Părul este mai mult decât un element de estetică – el poate reflecta starea generală de sănătate și bunăstare.
Cele mai frecvente probleme ale părului și cum pot fi gestionate
Părul este una dintre cele mai expresive trăsături ale noastre – ne definește stilul, personalitatea și starea de spirit.
Secretul longevității: medicii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult
Acesta este secretul longevității. Cercetătorii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult.
De ce îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu. Ce să faci ca oja să reziste
De ce îți sare oja de pe unghii? Ce să faci pentru a oja să reziste mai mult timp.
Cum să îți vopsești părul cu plante. Așa îți schimbi culoarea părului, simplu și rapid
Alimentele care îți protejează dinții. Întăresc smalțul
Ce ar trebui să știți despre deodorantul "pentru tot corpul". Adevărul despre acest deodorant nou apărut
Ce ar trebui să știți despre deodorantul "pentru tot corpul", conform experților. Este o soluție necesară sau o tendință de marketing?
5 cadouri pe care să nu le faci niciodată. Unele aduc mare ghinion. Dacă ai cumpărat asta, faci o mare gafă
5 soluții eficiente pentru a combate imperfecțiunile tenului
3 semne că ai fața îmbătrânită. Trucul simplu care șterge ridurile adânci. Greșeala pe care o faci zilnic
De ce să îți pui orez cald pe mâini. Trucul genial pe care îl vei iubi. Rezultatele apar imediat
Secretul unor mâini catifelate. Ingredientul banal din bucătărie care îți transformă mâinile în doar câteva minute.
Un gram de Omega-3 pe zi poate încetini îmbătrânirea biologică
Un nou studiu arată că Omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea. Cum e posibil și ce au descoperit cercetătorii.
Ten luminos fără cremă: 5 obiceiuri care curăță pielea din interior
Află cele 5 obiceiuri dovedite științific care îți curăță pielea din interior și o ajută să strălucească natural.
De ce te mănâncă scalpul: 8 cauze surprinzătoare. Soluția care te scapă rapid de mâncărime
De ce îți crapă călcâiele. Greșeala ASTA îți distruge tălpile. Crema banală pe care trebuie să o folosești
Soluția pe care trebuie să o aplici pe unghii înainte de a-ți face manichiura
Factorii care contribuie la îmbătrânirea prematură. Soluția care te întinerește, indiferent de vârstă
Conservanți cancerigeni, identificați în produse de îngrijire personală
Acest produs pe care îl folosim zilnic poate duce la cancer. Medicii trag un semnal de alarmă.
Culoarea de păr pe care femeile mature ar trebui să o evite. Accentuează ridurile
Aceasta este culoarea de păr pe care femeile mature ar trebui să o evite. Accentuează ridurile și conferă un aspect obosit.
De ce nu ar trebui să porți cerceii mereu. Riscurile la care te expui
Acestea sunt riscurile la care te expui dacă porți cerceii mereu.
Ce este botulismul, "boala care paralizează nervii". Ce se poate întâmpla dacă vrei botox ieftin
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții, îngrijorați
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții sunt îngrijorați.