3 alimente pe care SĂ NU LE CONSUMI pe caniculă. Te încing și îți forțează organismul

Când ne confruntă, cu căldura și umiditatea epuizante ale valurilor de caniculă, este important să folosim fiecare mijloc disponibil de apărare pentru ne răcori cât mai mult posibil. În această idee vă...
V-am explicat, zilele trecute, care sunt acele alimente care ne ajută să ne răcorim natural pe caniculă (citește aici materialul: 8 alimente care te răcoresc pe caniculă). De data aceasta va spunem ce alimente să NU consumați în această perioadă:
1) ALIMENTE PICANTE
Ne place gustul iute al ardeilor (capsaicina din compoziția lor e de vină) dar alimentele picante care ne fac organismul să producă și mai multă căldură, or asta e exact invers decât vrem pe caniculă. Unele studii au dovedit că atunci când consumăm capsaicină organismul suferă o creștere de scurtă durată a temperaturii și, deși este doar temporară, atunci când este la peste 37 de grade Celsius la soare, fiecare picătură contează. Deci, renunțați la ardeii iuți sau orice alte condimente au acest efect.
2) ALIMENTE DIURETICE
Apa este cel mai bun prieten al nostru când temperatura exterioară crește, așa că obiectivul principal pe caniculă este să consumi și să întreții cât mai multă apă în organism. O modalitate de a preveni pierderea de apă este evitarea alimentelor diuretice - alimente care măresc excreția de apă din corp. În această categorie intră: cafeaua, ceaiul cu cofeină, băuturile acidulate îndulcite, alcoolul și băuturile energizante. Sunt și alte alimente care au același efect asupra corpului, precum mango, fenicul, anghinare și sparanghel pentru a preveni deshidratarea.
3) ALIMENTE CU MULTE PROTEINE
Fripturile și burgerii suculenți, proaspeți făcuți la grătar, par perfecți, cu excepția cazului în care este prea cald pentru a aprinde cărbunii. Dar nu doar disconfortul creat de perpelirea lor pe grătarul încins e problema, ci aportul mare de proteine pe care-l presupune consumul de fripturi , cârnați și mici. Proteinele nu trebuie eliminate cu totul din dietă, spun experții, ci doar reduse cantitativ pentru că foarte greu de digerat!
Pentru ca ele să fie digerate, este nevoie de o mulțime de molecule și enzime diferite care transformă o bucată de carne în ceva pe care corpul poate folosi pentru procesele sale interne. Când organismul le digeră, creează căldură - un proces cunoscut sub numele de termogeneză. Alte alimente, cum ar fi carbohidrații sub formă de fructe sau pâine, sunt mai ușor de digerat, consumă mult mai puțină energie și produc mult mai puțină căldură prin termogeneză.
De fapt, organismul are nevoie de o cantitatea de energie cu între 50% până la 100% mai mare pentru a descompune proteinele în comparație cu carbohidrații. Deci, mai puțină carne și, dacă se poate, nu în combinație cu carbohidrații.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.