Adevărul despre usturoi: cât de mult te ajută în realitate
Usturoiul este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra sănătății. Totuși, cercetătorii au vrut să verifice aceste supoziții. Iată ce au aflat.
Usturoiul, bulbul comestibil dintr-o plantă din familia crinilor, a fost folosit în mod tradițional în scopuri medicale de către oameni din multe părți ale lumii, inclusiv egipteni, greci, romani, chinezi și japonezi.
În prezent, usturoiul este cel mai frecvent promovat ca supliment alimentar pentru afecțiunile legate de inimă și vasele de sânge, inclusiv colesterolul ridicat din sânge și hipertensiunea arterială.
Usturoiul proaspăt, pudra de usturoi și uleiul de usturoi sunt folosite pentru aromarea alimentelor. Unele recomandări arată că usturoiul poate fi utilizat local (aplicat pe piele).
Ce dovezi științifice există:
S-au făcut multe cercetări asupra usturoiului, în special privind efectului usturoiului asupra nivelului ridicat de lipide din sânge (hiperlipidemie) și a tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială).
Deși există dovezi contradictorii, cele mai fiabile rezultate sugerează că administrarea suplimentelor de usturoi poate reduce nivelul colesterolului total și al lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) la persoanele cu niveluri ridicate ale acestor lipide din sânge. Totuși, efectul este mic și poate dura mai mult de 8 săptămâni înainte de a observa orice îmbunătățire. Consumul de usturoi nu pare să îmbunătățească nivelurile de lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau trigliceridele (o altă lipidă din sânge).
Suplimentele cu usturoi pot fi utile pentru hipertensiunea arterială, dar dovezile sunt limitate.
Cele mai fiabile cercetări au descoperit că aportul de usturoi ca hrană sau supliment nu este asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer gastric. Cu toate acestea, studiile epidemiologice sugerează o legătură între aporturile mai mari de legume din familia usturoiului (care include ceapă, șalotă, arpagic și praz, precum și usturoi) și riscuri mai scăzute de anumite tipuri de cancer, în special cancer gastro-intestinal.
Nu există suficiente dovezi care să arate dacă usturoiul este util pentru răceala obișnuită.
Cât de sigur este
Usturoiul este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor în cantitățile consumate de obicei în alimente. Se știe puțin despre utilizarea în siguranță a suplimentelor de usturoi sau aplicarea usturoiului pe piele în timpul sarcinii sau în timpul alăptării.
Efectele secundare includ mirosul respirației și al corpului, arsurile la stomac și deranjamente stomacale. Aceste efecte secundare pot fi mai vizibile la consumul usturoiului crud. Unele persoane au reacții alergice la usturoi.
Luarea suplimentelor de usturoi poate crește riscul de sângerare. Dacă luați un anticoagulant (diluant de sânge), cum ar fi warfarina (Coumadin), sau dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală, spuneți medicului dumneavoastră dacă luați sau intenționați să luați suplimente de usturoi.
Suplimentele cu usturoi pot interfera cu eficacitatea unor medicamente, inclusiv saquinavir, un medicament utilizat pentru tratarea infecției cu HIV. Suplimentele cu usturoi pot interacționa, de asemenea, cu unele plante dietetice și alte suplimente.
Discutați cu furnizorii de servicii medicale despre orice abordări complementare de sănătate pe care le utilizați.
-
-
-
Semnele care ar putea indica reîncarnarea31.10.2025, 22:28
-
-
Infecția cu COVID în sarcină, legată de risc dublu de autism la bebeluși31.10.2025, 19:27
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
