Ananasul combinat cu lapte NU devine toxic. Mit spulberat de știință
Se spune că nu e bine să combini laptele cu ananasul pentru că ar fi toxic pentru organism. Dar adevărul științific este altul:
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical renumit pentru aroma sa caracteristică dulce, dar acidă. De fapt, este al treilea cel mai popular fruct tropical din lume, după banane și citrice. Laptele este o băutură foarte hrănitoare care furnizează toți cei trei macronutrienți - grăsimi, proteine și carbohidrați - precum și multiple vitamine și minerale.
Dacă ați vrut vreodată să amestecați aceste două ingrediente în rețete, s-ar putea să vă fi venit în minte zvonul că ananasul și laptele consumate împreună ar putea fi toxice pentru organism și că amestecul lor ar duce la dureri de stomac, greață și diaree. Ba chiar că această combinație ar f otrăvitoare. Dar nu există nicio dovadă științifică solidă care să susțină așa ceva. Ba din contra.
Un studiu (link direct studiu) de laborator sugerează chiar că e sigur să consumi cele două alimente în același timp. Practic, cercetătorii au hrănit grupuri de cobai cu ananas, cu lapte și cu c ombinația dintre cele două și la niciun grup nu s-a constatat vreo deteriorare sub vreo formă a stării de sănătate, nicidecum toxicitate.
Adevăratul efect al combinării laptelui cu ananasul este acela că laptele se încheagă, iar combinația ar putea avea un gust neplăcut pentru unii, dar asta nu înseamnă că nu le poți folosi pe amândouă în smoothie sau la prăjituri.
Amestecarea ananasului și a laptelui așadar poate duce la închegarea laptelui, care este adesea confundată cu alterarea.
Diferența este că o creștere excesivă a bacteriilor de alterare provoacă stricarea laptelui, în timp ce în cazul laptelui închegat, enzima bromelaină din ananas este cauza.
Bromelaina aparține unui grup de enzime cunoscute sub numele de proteaze, care descompune proteinele prin tăierea lanțurilor lor de aminoacizi. Bromelaina acționează asupra cazeinei, principala proteină din lapte (link direct studiu 1, link direct studiu 2).
În timp ce laptele stricat nu poate fi bput, laptele închegat nu este periculos, ci doar acru. De fapt, amestecarea sucului de ananas cu lapte este obișnuită în fabricarea brânzeturilor în Indonezia, spre exemplu, care se bazează pe formarea de cheag de lapte pentru a produce brânzeturi moi (link direct studiu).
Cu toate acestea, tehnica creează adesea un gust amar datorită creșterii aminoacizilor amari, cum ar fi triptofanul și prolina, atunci când bromelaina descompune cazeina (link direct studiu).
Dacă nu doriți să vă acriți laptele cu ananas, puteți încerca să fierbeți sau să c oaceți ananasul înainte de a-l combina cu laptele. Bromelaina este o enzimă sensibilă la căldură, temperaturile ridicate o pot inactiva (link direct studiu), împiedicând-o să dizolve cazeina și să coaguleze laptele. Sau puteți folosi ananas la cutie, care deja a fost supus unor temperaturi ridicate și bromelaina nu mai este activă sau atât de activă ca în fructul crud.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
