Ananasul combinat cu lapte NU devine toxic. Mit spulberat de știință

Se spune că nu e bine să combini laptele cu ananasul pentru că ar fi toxic pentru organism. Dar adevărul științific este altul:
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical renumit pentru aroma sa caracteristică dulce, dar acidă. De fapt, este al treilea cel mai popular fruct tropical din lume, după banane și citrice. Laptele este o băutură foarte hrănitoare care furnizează toți cei trei macronutrienți - grăsimi, proteine și carbohidrați - precum și multiple vitamine și minerale.
Dacă ați vrut vreodată să amestecați aceste două ingrediente în rețete, s-ar putea să vă fi venit în minte zvonul că ananasul și laptele consumate împreună ar putea fi toxice pentru organism și că amestecul lor ar duce la dureri de stomac, greață și diaree. Ba chiar că această combinație ar f otrăvitoare. Dar nu există nicio dovadă științifică solidă care să susțină așa ceva. Ba din contra.
Un studiu (link direct studiu) de laborator sugerează chiar că e sigur să consumi cele două alimente în același timp. Practic, cercetătorii au hrănit grupuri de cobai cu ananas, cu lapte și cu c ombinația dintre cele două și la niciun grup nu s-a constatat vreo deteriorare sub vreo formă a stării de sănătate, nicidecum toxicitate.
Adevăratul efect al combinării laptelui cu ananasul este acela că laptele se încheagă, iar combinația ar putea avea un gust neplăcut pentru unii, dar asta nu înseamnă că nu le poți folosi pe amândouă în smoothie sau la prăjituri.
Amestecarea ananasului și a laptelui așadar poate duce la închegarea laptelui, care este adesea confundată cu alterarea.
Diferența este că o creștere excesivă a bacteriilor de alterare provoacă stricarea laptelui, în timp ce în cazul laptelui închegat, enzima bromelaină din ananas este cauza.
Bromelaina aparține unui grup de enzime cunoscute sub numele de proteaze, care descompune proteinele prin tăierea lanțurilor lor de aminoacizi. Bromelaina acționează asupra cazeinei, principala proteină din lapte (link direct studiu 1, link direct studiu 2).
În timp ce laptele stricat nu poate fi bput, laptele închegat nu este periculos, ci doar acru. De fapt, amestecarea sucului de ananas cu lapte este obișnuită în fabricarea brânzeturilor în Indonezia, spre exemplu, care se bazează pe formarea de cheag de lapte pentru a produce brânzeturi moi (link direct studiu).
Cu toate acestea, tehnica creează adesea un gust amar datorită creșterii aminoacizilor amari, cum ar fi triptofanul și prolina, atunci când bromelaina descompune cazeina (link direct studiu).
Dacă nu doriți să vă acriți laptele cu ananas, puteți încerca să fierbeți sau să c oaceți ananasul înainte de a-l combina cu laptele. Bromelaina este o enzimă sensibilă la căldură, temperaturile ridicate o pot inactiva (link direct studiu), împiedicând-o să dizolve cazeina și să coaguleze laptele. Sau puteți folosi ananas la cutie, care deja a fost supus unor temperaturi ridicate și bromelaina nu mai este activă sau atât de activă ca în fructul crud.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.