Ce produse lactate recomandă cercetătorii pentru protejarea inimii
Produsele lactate alese în mod corect și consumate în cantități moderate au efect protector asupra inimii și sunt asociate cu creșterea longevității, susțin cercetătorii în cadrul unui studiu...
Consumul de produse lactate rămâne un subiect de dezbatere în lumea medicală. Un nou studiu prezentat în august 2018, la Congresul de la Munchen, relevă că persoanele care mănâncă o anumită categorie de lactate tind să trăiască mai mult și să fie protejate de boli de inimă. Cu excepția laptelui, care crește riscul de cardiopatie ischemică și, pe termen lung, de mortalitate prin cauză cardiovasculară.
Produse lactate: mai puține riscuri pentru inimă
Pentru a ajunge la aceste rezultate, profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și echipa lui au studiat datele unui studiu american realizat în perioada 1999-2010, pe un lot de peste 24.000 de adulți. Cercetătorii au constatat că produsele lactate - iaurt, brânzeturi - se asociază cu un risc scăzut de mortalitate prin boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consumul de cașcaval, de exemplu, este asociat cu un risc al mortalităţii cu 8% mai mic, dar şi cu risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2.
Aceste date au fost confirmate de alte 12 studii efectuate pe mai bine de 660.000 de subiecţi în decursul a 15 ani. „Nu am găsit nicio asociere între produsele lactate și bolile cardiovasculare sau mortalitatea generală. Aceste alimente au un efect protector și nu există niciun motiv de a recomanda reducere consumului”, afirmă profesorul Banach.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 450-550 mg de calciu zilnic pentru un adult. În Planul național de nutriție și sănătate din Franța este prevăzut un consum a minimum 3 produse lactate pe zi sau un aport de 900 mg de calciu zilnic pentru adulți.
Ideal ar fi necesarul de calciu să fie asigurat în principal din produse lactate precum iaurturile și brânzeturile.
Laptele, un aliment controversat
Laptele se asociază cu riscul de boli coronariere. „Un studiu vast derulat pe 20 de ani, publicat în 2017, a arătat că un consum mare de lapte este corelat cu un risc dublu de mortalitate, inclusiv prin boli cardiovasculare”, punctează profesorul polonez.
Consumul de lapte pare să crească riscul de boli coronariene cu 4%, potrivit studiului realizat de echipa condusă de Maciej Banach. Mulţi experţi în bolile de inimă sugerează că grăsimea saturată din lapte provoacă inflamație, ceea ce afectează organele interne.
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
-
-
-
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
