Ce produse lactate recomandă cercetătorii pentru protejarea inimii
Produsele lactate alese în mod corect și consumate în cantități moderate au efect protector asupra inimii și sunt asociate cu creșterea longevității, susțin cercetătorii în cadrul unui studiu...
Consumul de produse lactate rămâne un subiect de dezbatere în lumea medicală. Un nou studiu prezentat în august 2018, la Congresul de la Munchen, relevă că persoanele care mănâncă o anumită categorie de lactate tind să trăiască mai mult și să fie protejate de boli de inimă. Cu excepția laptelui, care crește riscul de cardiopatie ischemică și, pe termen lung, de mortalitate prin cauză cardiovasculară.
Produse lactate: mai puține riscuri pentru inimă
Pentru a ajunge la aceste rezultate, profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și echipa lui au studiat datele unui studiu american realizat în perioada 1999-2010, pe un lot de peste 24.000 de adulți. Cercetătorii au constatat că produsele lactate - iaurt, brânzeturi - se asociază cu un risc scăzut de mortalitate prin boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consumul de cașcaval, de exemplu, este asociat cu un risc al mortalităţii cu 8% mai mic, dar şi cu risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2.
Aceste date au fost confirmate de alte 12 studii efectuate pe mai bine de 660.000 de subiecţi în decursul a 15 ani. „Nu am găsit nicio asociere între produsele lactate și bolile cardiovasculare sau mortalitatea generală. Aceste alimente au un efect protector și nu există niciun motiv de a recomanda reducere consumului”, afirmă profesorul Banach.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 450-550 mg de calciu zilnic pentru un adult. În Planul național de nutriție și sănătate din Franța este prevăzut un consum a minimum 3 produse lactate pe zi sau un aport de 900 mg de calciu zilnic pentru adulți.
Ideal ar fi necesarul de calciu să fie asigurat în principal din produse lactate precum iaurturile și brânzeturile.
Laptele, un aliment controversat
Laptele se asociază cu riscul de boli coronariere. „Un studiu vast derulat pe 20 de ani, publicat în 2017, a arătat că un consum mare de lapte este corelat cu un risc dublu de mortalitate, inclusiv prin boli cardiovasculare”, punctează profesorul polonez.
Consumul de lapte pare să crească riscul de boli coronariene cu 4%, potrivit studiului realizat de echipa condusă de Maciej Banach. Mulţi experţi în bolile de inimă sugerează că grăsimea saturată din lapte provoacă inflamație, ceea ce afectează organele interne.
-
-
-
-
Cele mai bune băuturi pentru tuse și gât iritat14.11.2025, 22:18
-
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă14.11.2025, 21:07
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
