Ciocolata neagră: 5 motive pentru care să nu o excluzi din dietă

Ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de pe planetă, iar dacă este și neagră, cu atât mai bine - susțin nutriționiștii.
Ciocolata neagră este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Studiile arată că ciocolata neagră îmbunătățește sănătatea și reduce riscul de boli de inimă. Are o mulțime de potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Ciocolata neagră conține și stimulente precum cofeina și teobromina, dar este puțin probabil să te țină treaz noaptea.
5 beneficii, dovedite științific, ale consumului de ciocolată neagră:
Sursă puternică de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt activi biologic și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Un studiu susține că ciocolata neagră și cacao au cei mai mulți antioxidanți, polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, care au inclus afinele și fructele de acai.
Poate îmbunătăți fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, scade tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot scădea tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
Crește HDL (”colesterolul bun”) - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a descoperit că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL (”colesterolul rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o abundență de antioxidanți puternici care ajung în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul.
Poate reduce riscul de boli de inima - Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să provoace depunerea mult mai puțin colesterol în artere, ceea ce duce la un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Într-un studiu efectuat pe 470 de bărbați în vârstă, s-a constatat că cacao reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 50% în decurs de 15 ani. O altă cercetare a arătat că consumul de ciocolată neagră de mai mult de cinci ori pe săptămână a scăzut riscul de boli de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL.
Ar putea îmbunătăți funcția creierului - un studiu pe voluntari sănătoși a arătat că consumul de cacao bogat în flavanoli timp de 5 zile a îmbunătățit fluxul de sânge către creier. Mai poate îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare. Poate îmbunătăți fluența verbală. Cacao conține substanțe stimulatoare precum cofeina și teobromina, care poate fi un motiv cheie pentru care poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, arată healthtline.com.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Știai că și muștarul se strică? Greșeala pe care o faci în frigider
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Taie o lămâie și pune-o lângă pat. Beneficiile surprinzătoare pe care le are
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?