Ciocolata: de ce ne place atât de mult acest desert

Cel mai îndrăgit desert al planetei, ciocolata, stimulează centrii nervoși ai plăcerii situați la nivelul creierului.
Ciocolata, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume, stimulează centrii nervoși situați la nivelul creierului, spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.
”Ciocolata stimulează centrii nervoși ai plăcerii situați la nivelul creierului? Boabele de cacao conțin aproximativ 600 de substanțe transportoare de aromă, dar și o cantitate considerabilă de grăsime (unt de cacao). Raportul dintre cacao și zahărul din tabletele de ciocolată este perfect echilibrat pentru stimularea centrilor nervoși ai plăcerii aflați la nivelul creierului”, notează Dan Vodnar, pe rețelel sociale.
Ciocolata neagră poate preveni pierderea memoriei, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard. Medicii nutriționiști recomandă consumul de ciocolată neagră datorită numeroaselor sale beneficii pentru corp.
Iată câteva dintre beneficii:
* sursă uriașă de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catehine, printre altele.
* îmbunătățește fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale către artere pentru relaxare, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și scad tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
* crește HDL și protejează LDL de oxidare - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL oxidat (colesterolul ”rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o mulțime de antioxidanți puternici care intră în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva deteriorării oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.
* reduce riscul bolilor de inimă - compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectivi împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă să se depună mult mai puțin colesterol în artere, rezultând un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Un studiu a arătat că consumul de ciocolată neagră de peste cinci ori pe săptămână a redus riscul bolilor de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL. Desigur, aceste patru studii sunt observaționale, potrivit healthline.com.
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.