Ciocolata: de ce ne place atât de mult acest desert
Cel mai îndrăgit desert al planetei, ciocolata, stimulează centrii nervoși ai plăcerii situați la nivelul creierului.
Ciocolata, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume, stimulează centrii nervoși situați la nivelul creierului, spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.
”Ciocolata stimulează centrii nervoși ai plăcerii situați la nivelul creierului? Boabele de cacao conțin aproximativ 600 de substanțe transportoare de aromă, dar și o cantitate considerabilă de grăsime (unt de cacao). Raportul dintre cacao și zahărul din tabletele de ciocolată este perfect echilibrat pentru stimularea centrilor nervoși ai plăcerii aflați la nivelul creierului”, notează Dan Vodnar, pe rețelel sociale.
Ciocolata neagră poate preveni pierderea memoriei, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard. Medicii nutriționiști recomandă consumul de ciocolată neagră datorită numeroaselor sale beneficii pentru corp.
Iată câteva dintre beneficii:
* sursă uriașă de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catehine, printre altele.
* îmbunătățește fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale către artere pentru relaxare, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și scad tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
* crește HDL și protejează LDL de oxidare - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL oxidat (colesterolul ”rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o mulțime de antioxidanți puternici care intră în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva deteriorării oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.
* reduce riscul bolilor de inimă - compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectivi împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă să se depună mult mai puțin colesterol în artere, rezultând un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Un studiu a arătat că consumul de ciocolată neagră de peste cinci ori pe săptămână a redus riscul bolilor de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL. Desigur, aceste patru studii sunt observaționale, potrivit healthline.com.
-
-
-
Difteria revine în Europa. Adulții nevaccinați, în pericol mortal11.11.2025, 15:44
-
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea11.11.2025, 14:27
-
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
