De ce contează cantitatea de zahăr când facem gem. Ce riști dacă nu o respecți

Când se prepară gemul, gospodinele pun, de regulă, o cantitate de zahăr egală cu cea de fructe folosite. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică de...
Este sezonul în care gospodinele fac gemuri și pun murături. Profesorul Dan Vodnar de la USAMV Cluj, unde predă Gastronomie Moleculară, spune că la gemuri se pune, de regulă, o cantitate egală de zahăr cu cea de fructe folosită.
”#ȘtiațiCă
De ce majoritatea rețetelor de obținere a gemului recomandă adaosul unei greutăți egale de fructe și zahăr? Zahărul mărește capacitatea de formare a gelului din gem. Astfel, cantitatea de zahăr adăugată peste fructe, atrage toate moleculele de apă din fructe. Prin faptul că apa este legată de moleculele de zahăr ea nu mai este disponibilă pentru dezvoltarea microorganismelor, conferind astfel un efect conservant gemului”, notează Vodnar pe rețelele sociale.
rețetă de negresă cu gem:
Negresa de post este extrem de delicioasă, ușoară și parfumată. Negresa de post cu gem este o rețetă ieftină, cu ingrediente accesibile tuturor, gata în mai puțin de o oră.
Ai nevoie de:
Pentru blat - 300 g făină, 200 g gem de prune sau marmeladă, 100 g zahăr, 100 ml ulei, 200 ml apă minerală carbogazoasă, 2 linguri cacao, 100 g nucă măcinată grosier, 1 plic praf de copt, un vârf cuțit de bicarbonat, 2 lingurițe esență de rom, un praf sare.
Pentru glazura de ciocolată - 100 g ciocolată neagră(de post), 1-2 linguri zahăr, 1 lingură apă, câțiva stropi de ulei.
Mod de preparare negresă cu gem: preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, amestecă uleiul cu apa și gemul și, în funcție de gust, adaugă zahăr pudră. Cerne făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și adaugă-le peste ingredientele din vas. Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă nuca, un praf de sare și esența. Lasă compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase. Tapetează o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întinde compoziția de negresă cu gem și nuci în ea.
Coace prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Pentru glazură, topește ciocolata la bain marie, amestecată cu apa, uleiul și zahăr și întinde-o imediat, peste negresa răcită deja. Presară și miez de nucă deasupra, lasă glazura să se întărească, apoi servește.
-
Dieta și mișcarea care pot vindeca ficatul după consumul de alcool28.08.2025, 21:13
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
-
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.