La ce oră să-ți bei cafeaua și de ce. Nu e imediat după ce te trezești!

Mulți dintre noi ne începe ziua cu o ceașcă mare, delicioasă de cafea cu sau fără lapte, cu sau fără zahăr, în funcție de preferințele pe care le avem.
Pentru mulți oameni, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea fierbinte (sau cu gheață), cu sua fără zahăr ori lapte. Dar, pentru a maximiza efectele sale energizante, cel mai bun moment pentru a bea cafea s-ar putea să nu fie chiar imediat după ce vă treziți. Dacă cafeaua este o parte esențială a rutinei tale de dimineață sau o folosești atunci când ai nevoie de un plus de concentrare, ar putea exista avantaje în a întârzia prima ceașcă.
"Dacă cafeaua vă ajută să vă simțiți alert și concentrat fără o cădere de energie, acesta este de obicei un semn bun. Dacă vă simțiți anxios, agitat, înfometat, deprimat, cu greață sau atât de agitat încât nu puteți dormi, mai gândiți-vă o dată la cafea sau la cofeină în general", spune Kylene Bogden, medic specialist în medicină și consilier de wellness pentru Love Wellness.
Cafeaua are cofeină în ea, iar stimulentul poate crește nivelul de cortizol. Cortizolul este principalul hormon de stres al organismului și ajută la reglarea metabolismului nostru, a sistemului imunitar și a zahărului din sânge, printre alte funcții, spune Bogden.
Nivelurile noastre de cortizol cresc în mod natural și ating un vârf la aproximativ 30 până la 45 de minute după ce ne trezim - și deoarece cortizolul ne stimulează metabolismul, duce la mai multă energie și vigilență în acest moment al zilei, potrivit unui studiu din iunie 2016 în Emotion.
Pentru a evita un vârf mare de cortizol, beți prima ceașcă de cafea la aproximativ o oră după ce vă treziți. "Unele cercetări spun că cortizolul este încă ridicat din cauza somnului atunci când te trezești prima dată și astfel este mai bine să aștepți cafeaua și să o bei la mijlocul dimineții, când cortizolul este mai scăzut", spune Lauren Slayton, RDN.
Mai multe puteți citi pe Spectacola.
Consumul de cafea sau ceai este asociat cu un risc mai mic de AVC (accident vascular cerebral) și demență, potrivit unui studiu efectuat pe persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, publicat recent în revista cu acces deschis PLOS Medicine (link direct studiu). Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de demență post-accident vascular cerebral.
Accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente care pun viața în pericol și provoacă 10% din decese la nivel global. Demența este un termen general pentru simptomele legate de declinul funcției creierului și este o problemă de sănătate globală cu o povară economică și socială ridicată. Demența post-accident vascular cerebral este o afecțiune în care simptomele demenței apar după un accident vascular cerebral.
Cercetătorul Yuan Zhang și colegii săi de la Universitatea de Medicină Tianjin, Tianjin, China au studiat 365.682 de participanți de la baza de date Biobank din Marea Britanie, care au fost recrutați între 2006 și 2010, și i-au urmărit până în 2020. La început participanții și-au raportat singuri consumul de cafea și ceai. Pe parcursul perioadei de studiu, 5.079 de participanți au dezvoltat demență și 10.053 au suferit cel puțin un accident vascular cerebral. Persoanele care au băut 2-3 căni de cafea sau 3-5 căni de ceai pe zi, sau o combinație de 4-6 căni de cafea și ceai au avut cea mai mică incidență de AVC (accident vascular cerebral) sau de demență. Persoanele care au băut zilnic 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral (HR, 0,68, 95% CI, 0,59-0,79; P <0,001) și un risc cu 28% mai mic de demență (HR, 0,72, 95% CI, 0,59-0,89; P = 0,002) comparativ cu cei care nu au băut nici cafea, nici ceai. Consumul de cafea, de unul singur sau în combinație cu ceai, a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de demență post-AVC.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?