Pătrunjelul, planta cu mai multă vitamina C decât lămâia. 7 motive pentru care să-l consumați

Pe lângă aspectul decorativ și aroma aparte, pătrunjelul oferă doar beneficii organismului uman.
Consumul de pătrunjel este un mare plus pentru organismul uman: întărește oasele, previne ridurile, combate inflamațiile. „O alimentație naturală, bazată pe consumul regulat de alimente integrale neprocesate este primul pas către o stare bună de sănătate și un sistem imunitar puternic. De asemenea, sănătatea sistemului respirator se întreține cel mai bine atunci când petrecem regulat timp în aer liber, într-un mediu cât mai puțin poluat, și, desigur, sportul reprezintă și el un factor important în menținerea unei sănătăți optime”, afirma Cori Grămescu într-o postare pe rețelele sociale.
Iată câteva beneficii ale consumului de pătrunjel:
* protecție împotriva cancerului de sân - Pătrunjelul are beneficii de protecție specifice împotriva cancerului de sân. Conform unui studiu din 2017 publicat în revista Geroscience, apigenina, o substanță naturală abundentă în pătrunjel este promițătoare ca un tratament netoxic pentru cancerul de sân la om.
* combate inflamațiile - Inflamația poate fi de fapt mortală, iar pătrunjelul, având un conținut ridicat de antioxidanți precum vitamina C, A și E, care pot ajuta la calmarea ei. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de artrită, o inflamație a articulațiilor, dar și la reducerea riscului multor altor boli cronice, inclusiv cancer, ateroscleroză, Alzheimer și boala Parkinson.
* previne ridurile - Consumul de pătrunjel avantajează tenul. Planta este bogată în vitamina C, iar vitamina C produce colagen, ceea ce conferă pielii structura și rezistența sa.
* întărește oasele - Zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a ajunge la doza zilnică de vitamina K, cantitate care poate ajuta la protejarea împotriva fracturilor, deoarece contribuie la formarea proteinelor pentru oase și coagularea sângelui.
* infecțiile urinare, indigestia și crampele - Pătrunjelul conține substanțe chimice care provoacă contracția musculară în intestin, vezică și uter. Prin urmare, indigestia, infecțiile vezicii urinare și crampele menstruale au fost adesea tratate cu preparate din această plantă
* combate bolile de inimă - Pătrunjelul crud conține folat, o vitamină B importantă, făcându-l un candidat pentru prevenirea tulburărilor de inimă. Folatul este implicat in menținerea nivelurilor normale de aminoacizi homocisteină, ale căror niveluri crescute sunt asociate cu boli cardiovasculare. La fel ca vitamina C, folatul este sensibil la căldură și se obține cel mai bine atunci când pătrunjel este consumat proaspăt.
* protejează ochii - Pătrunjelul este o sursă de vitamina A, ori aportul adecvat de vitamina A asigură sănătatea optimă a ochilor noștri, prevenind uscăciunea și cataracta. Îmbunătățește și vederea nocturnă.
Ce conține pătrunjelul:
• Vitamina C (1/3 cană de pătrunjel conține mai multă vitamină C decât o portocală)
• Vitamina K (bună pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui)
• Beta-caroten, un antioxidant și imunoprotector
• Calciu (1 ceașcă de pătrunjel are aceeași cantitate de calciu ca o cană de lapte)
• Potasiu (500 mg potasiu în 100 de grame de pătrunjel)
• Fier (mai mult decât în carnea roșie)
• Fibră (excelentă pentru prevenirea constipației și îmbunătățirea funcției intestinului gros)
• Bor (luptă împotriva efectelor menopauzei și previne osteoporoza)
• Fluor (întărește oasele)
• Clorofilă (îi conferă culoarea verde și are proprietăți antiseptice și purificatoare).
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.