Pătrunjelul: cele 8 efecte fabuloase pe care le are în organism. Cancer, infecții, inflamații

Dana Lascu |
Data publicării:
Pătrunjelul. Foto: Pixabay
Pătrunjelul. Foto: Pixabay

Ne gândim la pătrunjel ca la o garnitură pentru mâncăruri și salate, dar pătrunjeul face mult mai multe pentru organism. Iată 8 beneficii neașteptate pe care le are:

1) Protecție împotriva cancerului de sân

Pătrunjelul are beneficii de protecție specifice împotriva cancerului de sân. Conform unui studiu din 2017 publicat în revista Geroscience, apigenina, o substanță naturală abundentă în pătrunjel este promițătoare ca un tratament netoxic pentru cancerul de sân la om.

2) Combate inflamațiile

Inflamația poate fi de fapt mortală, iar pătrunjelul, având un conținut ridicat de antioxidanți precum vitamina C, A și E, care pot ajuta la calmarea ei. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de artrită, o inflamație a articulațiilor, dar și la reducerea riscului multor altor boli cronice, inclusiv cancer, ateroscleroză, Alzheimer și boala Parkinson.

3) Face grătarul mai sigur

Când faceți grătar, savurați-l cu o salată cu mult pătrunjel, pentru că verdeața ajută la minimizarea efectelor cauzatoare de cancer ale aminelor heterociclice care se produc (pește, pui, porc, vițel sau de orice alt fel) atunci când proteinele sunt gătite la temperaturi ridicate. Puteți foarte bine și marina carnea (de orice fel al fi) cu un sos din pătrunjel, usturoi proaspăt, sare, piper, niște cidru de mere sau oțet de vin roșu și ulei de măsline.

4) Previne ridurile

Consumul de pătrunjel avantajează tenul. Planta este bogată în vitamina C, iar vitamina C produce colagen, ceea ce conferă pielii structura și rezistența sa. 

5) Întărește oasele

Zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a ajunge la doza zilnică de vitamina K, cantitate care poate ajuta la protejarea împotriva fracturilor, deoarece contribuie la formarea proteinelor pentru oase și coagularea sângelui. 

6) Infecțiile urinare, indigestia și crampele

Pătrunjelul conține substanțe chimice care provoacă contracția musculară în intestin, vezică și uter. Prin urmare, indigestia, infecțiile vezicii urinare și crampele menstruale au fost adesea tratate cu preparate din această plantă

7) Combate bolile de inimă

Pătrunjelul crud conține folat, o vitamină B importantă, făcându-l un candidat pentru prevenirea tulburărilor de inimă. Folatul este implicat in menținerea nivelurilor normale de aminoacizi homocisteină, ale căror niveluri crescute sunt asociate cu boli cardiovasculare. La fel ca vitamina C, folatul este sensibil la căldură și se obține cel mai bine atunci când pătrunjel este consumat proaspăt.

8) Protejează ochii

Pătrunjelul este o sursă de vitamina A, ori aportul adecvat de vitamina A asigură sănătatea optimă a ochilor noștri, prevenind uscăciunea și cataracta. Îmbunătățește și vederea nocturnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel