Suplimentele cu ulei de pește (Omega-3) le fac rău unor persoane. Iată de ce. STUDIU
Un nou studiu arată că suplimente cu ulei de pește (Omega – 3) nu aduc beneficii pentru sănătate pentru toată lumea. Ba chiar unora le fac rău. Iată de ce:
Suplimentele de ulei de pește (Omega-3) sunt o industrie de miliarde de dolari construită pe baza pretinselor, dar nedoveditelor beneficii pentru sănătate. Acum, noile cercetări ale unei echipe conduse de un om de știință al Universității din Georgia indică faptul că, de fapt, consumul de ulei de pește aduce beneficii pentru sănătate numai celor care au anume genotip.
Studiul, condus de Kaixiong Ye și publicat în PLOS Genetics (link direct studiu), s-a axat pe uleiul de pește (și acizii grași omega-3 pe care acesta îi conține), efectul său asupra trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge, și un biomarker pentru bolile cardiovasculare.
„Știm de câteva decenii că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 în sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă”, a spus Ye, profesor asistent de genetică la Colegiul de Arte și Științe Franklin. „Ceea ce am constatat este că suplimentele cu ulei de pește nu sunt bune pentru toată lumea; depinde de genotipul dvs. Dacă aveți un fundal genetic specific, atunci suplimentele cu ulei de pește vă vor ajuta să vă reduceți trigliceridele. Dar dacă nu aveți acel genotip, un supliment de ulei de pește vă crește de fapt trigliceridele”.
Echipa lui Ye, inclusiv autorul principal și absolventul Michael Francis, a examinat patru lipide din sânge (grăsimi) - lipoproteine cu densitate mare, lipoproteine cu densitate mică, colesterol total și trigliceride - care sunt biomarkeri pentru bolile cardiovasculare. Datele pentru eșantionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank, un studiu de cohortă la scară largă care colectează informații genetice și de sănătate de la o jumătate de milion de participanți.
Genotipul la care face mai mult rău!
Echipa a împărțit eșantionul în două grupuri: cei care au luat suplimente de ulei de pește (aproximativ 11.000) și cei care nu au luat suplimente de ulei de pește.
Apoi au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup, testând 8 milioane de variante genetice. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele lor au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de pește și-au redus trigliceridele.
Persoanele cu genotipul AA care au luat ulei de pește și-au crescut ușor trigliceridele. (Un al treilea genotip posibil, GG, nu a fost evident la voluntari de studiu suficient pentru a trage concluzii.)
Determinarea genotipului dvs. nu este atât de exagerată pe cât pare, datorită companiilor de testare genetică directă către consumator. Este posibil ca aceste companii să nu raporteze încă această variantă genetică specifică, însă un specialist ar trebui să poată descărca datele brute și să analizeze poziția specifică pentru a descoperi genotipul unei persoane, a explicat Ye. ID-ul variantei este rs112803755 (A> G).
Rezultatele studiului ar putea, de asemenea, să explice de ce mare parte din studiile anterioare au arătat că uleiul de pește nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.
O posibilă explicație este aceea că aceste studii clinice nu au luat în considerare genotipurile participanților, a spus Ye. „Unii participanți pot beneficia, iar alții nu, așa că, dacă îi amestecați și faceți analiza, nu vedeți impactul”.
Acum că Ye a identificat o genă specifică ce poate modifica răspunsul unei persoane la suplimentele cu ulei de pește, următorul său pas va fi testarea directă a efectelor acestora asupra bolilor cardiovasculare.
„Personalizarea și optimizarea recomandărilor pentru suplimentele cu ulei de pește bazate pe compoziția genetică unică a unei persoane ne pot îmbunătăți înțelegerea nutriției”, a spus el, „și poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății și bunăstării umane”.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
