Trucuri oferite de Carmen Brumă despre cum să mâncăm de sărbători și să nu ne îngrășăm

Mâncarea în prima parte a zilei a alimentelor care au mai multe calorii te-ar ajuta să nu te îngrași de sărbători.
Carmen Brumă, autoare a mai multor programe pentru slăbit, oferă câteva trucuri despre cum să mâncăm de sărbătorile de iarnă și să nu ne îngrășăm.
”Masa de Crăciun este de obicei foarte bogată şi conține multe preparate cu foarte multe calorii. Dar, cu puțină grijă şi cu nişte strategii ajutătoare, nişte strategii corecte poţi să estompezi sau chiar să anulezi eventualul câștig ponderal. În primul rând ai putea, de exemplu, să consumi în prima parte a zilei alimentele cu multe calorii precum: șoriciul, toba, caltaboșii, sarmalele, astfel încât să îi dai organismului șansa, răgazul necesar pentru a le consuma şi nu pentru a le depune. O altă strategie câștigătoare din punctul meu de vedere, şi cea mai eficientă metodă de a nu te îngrășa, este mișcarea. (...)
Pe lângă antrenamentele de acasă ai putea, pur şi simplu, să faci mișcare în aer liber, să te plimbi, să mergi alert, să alergi ușor sau pur şi simplu să stai la temperaturi scăzute pentru că astfel este activată termogeneza, adică efortul pe care organismul îl face pentru a păstra constantă temperatura organelor interne. (...) Ca ultimă strategie pentru masa de seară aş recomanda ca pe lângă preparatele tradiționale pe care le alegi să le consumi să pui şi o salată din legume proaspete pentru că ea conține apă şi fibre care te vor ajuta să te saturi mai repede, fără ca tu să percepi acest lucru ca pe o restricție. Doza de siguranță la alcool ar fi de 3 pahare pe zi, astfel încât să nu adaugi kilograme pentru că alcoolul îngrașă printr-un dublu mecanism, adică prin caloriile pe care le conține, dar şi prin semnalul dat organismului de a le stoca", spune Carmen Brumă, potrivit Antena 3.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic le recomandă românilor, pe rețelele sociale, o strategie culinară pentru sărbătorile de iarnă. ”Mai e un pic până la Crăciun, așa că vă propun o analiză a meniului de sărbători. Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie?”, se întreabă dr Bilic.
Ea face câteva recomandări. Mai întâi recomandă să ”spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă”, să ”consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz iar friptura și cozonacul la masa de seară”.
”O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii. Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii. Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul tobă lebăr caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii; tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine- bastonașe de castravete ardei gras gulie ridichi sau chiar murături.
Cât despre salata de boeuf, este tot un aperitiv bogat în grăsime; fiți zgârciți cu maioneza și consumați-o fără pâine, are cartofi din belșug. Sarmalele sunt un fel de mâncare complet și echilibrat, cu condiția să nu folosiți carne foarte împănată și să nu adăugați la fiert ulei vegetal. Sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime ca să fie gustoase,folosiți condimente suc de roșii și zeamă de varză. Dacă au mult orez nici de mămăligă nu mai e nevoie, un ardei iute ajunge”, detaliază dr Mihaela Bilic.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.