BREAKING NEWS Tudor Ciuhodaru: Atenţie parinți și bunici. Pot fi letale!
Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenţă, a tras un semnal de alarmă pentru părinți și bunici.
”Atenţie parinți și bunici. Infecţiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii. Pot fi letale! Sunt tot mai multe cazuri de afecțiuni digestive ce ar fi putut fi evitate.
Ce trebuie să sțiți despre boala mânilor murdare:
1. Transmiterea bacteriei se face adesea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau obiecte contaminate.2. Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia următoarelor semne şi simptome: crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), greturi, vărsături, febra poate fi mică sau absentă.
3. Unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtători sănătoşi).
4. Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic) comparativ cu adulţii. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal.
5. Starea pacienților se poate degrada foarte rapid.
6. Simptomele de alarmă ce impun imediat prezentarea la spital sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei ( micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariţia unor complicatii renale sau hematologice.
7. !!! Nu temporizaţi prezentarea la medic dacă:
a) pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, ameţeli, iritabilitate, confuzie, micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematoam, paloare).
b) pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromise, provine dintr-o institutie de îngrijire (creşă; spital, centru de plasament) sau dintr-o zonă cu igienă precară, cu apă nepotabilă, contact recent cu alţi pacienţi care au avut diaree, consumul de carne insuficient preparată termic, de lapte sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălatela la cultivarea cărora au fost folosite îngrăşăminte naturale.
Rețineți:
1. Singura măsură eficientă de prevenţie este educaţia pentru sănătate.
2. Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă individuală şi a celor legate de manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor. Şi când mă gândesc că legea Ciuhodaru privind predarea acesei materii zace şi acum în parlament.
3. Spălatul corect al mâinilor cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, de fiecare dată când schimbaţi scutecele sau hainele copilului, utilizaţi toaleta sau gătiţi.
4. Utilizaţi scutecele de unică folosinţă, prosoapele individuale.
5. Spălaţi periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor şi toaletele sau cada.
6. Spălaţi atent ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte şi după ce vin în contact cu alimentele cu risc.
7. Consumaţi doar apă din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume şi fructe spălate corespunzător sub jet de apă”, a transmis Tudor Ciuhodaru, vineri, 17 august, pe Facebook.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
