Limfomul Hodgkin, cunoscut și ca boala Hodgkin, este un grup de cancere ale sângelui care se dezvoltă în sistemul limfatic din cauza unor tulburări genetice dobândite. Aceste boli nu se nasc, ci apar atunci când genele din anumite celule suferă mutații sau modificări.
Deși rare, acestea sunt cele mai frecvente cancere la adulții tineri și sunt adesea vindecate după tratament. Cu toate acestea, poate apărea un limfom Hodgkin recurent, iar cercetătorii medicali explorează tratamente pentru această afecțiune.
Tipuri
Limfomul Hodgkin sclerosant nodular (NSHL)
- Incidență: 60% până la 70% din cazuri
- Demografie: Afectează preponderent femeile și tinerii
- Caracteristici: Afectează în principal ganglionii limfatici din gât, axile și piept
Limfom Hodgkin cu celularitate mixtă (MCHL)
- Incidență: 15% până la 30% din cazuri
- Caracteristici demografice: Afectează persoane de toate vârstele, mai frecvent în țările în curs de dezvoltare
- Caracteristici: Implică mai frecvent ganglionii limfatici abdominali decât pe cei din piept
Limfomul Hodgkin clasic bogat în limfocite (LRCHL)
- Incidență: 5% până la 6% din cazuri
- Demografie: Se întâlnește în mod tipic la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani
- Caracteristici: În general, limitat la câțiva ganglioni limfatici, în principal în partea superioară a corpului
Limfomul Hodgkin cu limfocite depletate (LDHL)
- Incidență: 1% din cazuri
- Demografie: Frecvent la adulții în vârstă și la cei cu HIV
- Caracteristici: De obicei, diagnosticat într-un stadiu avansat
Limfomul Hodgkin predominant limfocitar nodular (NLPHL)
- Incidență: 5% din cazuri: 4% până la 5% din cazuri
- Caracteristici demografice: Fără predominanță specifică de vârstă sau sex
- Caracteristici: Celulele afectate seamănă cu celulele limfomului non-Hodgkin (NHL); crește foarte lent
Citește și: Durerea de cap: unul dintre primele semne ale deshidratării. Hidratarea corectă nu înseamnă doar apă
Foto: Freepik @alexanderchaykin
Simptome
Limfomul Hodgkin este o afecțiune caracterizată prin umflarea nedureroasă a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, subrațului sau inghinală. Alte simptome comune includ oboseală persistentă, febră inexplicabilă, transpirații nocturne intense, pierdere în greutate inexplicabilă, mâncărimi ale pielii, dureri sau umflături abdominale și dureri în piept.
Aceste simptome pot indica probleme grave de sănătate și trebuie luate în considerare de furnizorii de asistență medicală la elaborarea planurilor de tratament și a prognosticurilor.
O febră care rămâne peste 103 grade Fahrenheit timp de două sau mai multe ore după tratamentul la domiciliu sau care durează mai mult de două zile poate indica o problemă gravă. Mâncărimea pielii poate fi, de asemenea, un semn al afecțiunii. Dacă durerea severă persistă, este esențial să contactați un furnizor de asistență medicală.
Unele simptome, cunoscute sub denumirea de simptome B, sunt luate în considerare de furnizorii de asistență medicală atunci când elaborează planuri de tratament și prognosticuri.
Cauze
Limfomul Hodgkin este o boală rară care provine de la limfocitele B, celule ale sistemului imunitar care produc anticorpi pentru a proteja organismul de bacterii și viruși. Modificările ADN din limfocitele B le transformă din celule normale în celule Reed-Sternberg, care conțin adesea nuclee multiple. Boala se răspândește din nodul limfatic în nodul limfatic și rareori intră în fluxul sanguin.
Factorii de risc pentru limfomul Hodgkin includ virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză și poate fi legat de sindromul oboselii cronice (ME/CFS), care poate provoca modificări ale ADN-ului celulelor B care le transformă în celule Reed-Sternberg.
Antecedentele familiale, care se pot datora unei gene neidentificate sau unor boli similare din copilărie, sau sistemelor imunitare slăbite, pot crește, de asemenea, susceptibilitatea la limfomul Hodgkin. Prezența acestor factori de risc nu garantează că o persoană va dezvolta boala, dar îi crește probabilitatea de a o dezvolta.
Stadii
Limfomul Hodgkin este o afecțiune în care limfomul se găsește într-o singură zonă ganglionară sau într-un singur organ limfoid, cum ar fi timusul, splina și măduva osoasă.
Stadiul I apare atunci când limfomul este localizat într-o zonă a unui singur organ din afara sistemului limfatic.
Stadiul II apare atunci când limfomul se găsește în două sau mai multe grupuri de ganglioni limfatici de pe aceeași parte a diafragmei, putând afecta și alți ganglioni limfatici din apropierea diafragmei.
Stadiul III apare atunci când limfomul se găsește în zonele ganglionare de pe ambele părți ale diafragmei sau deasupra diafragmei și a splinei.
Stadiul IV apare atunci când limfomul este localizat în cel puțin un organ din afara sistemului limfatic, cum ar fi măduva osoasă, ficatul sau plămânul.
Tratament
Limfomul Hodgkin este o formă tratabilă și curabilă de cancer al sângelui atunci când este depistat la timp. Patru tratamente standard includ chimioterapia, radioterapia, terapia de imunoterapie și transplantul de celule stem/transplantul de măduvă osoasă.
Chimioterapia este prima și singura formă de tratament pentru majoritatea cazurilor, vizând celulele care au supraviețuit tratamentului inițial.
Radioterapia vizează celulele care au supraviețuit tratamentului inițial, imunoterapia ajută sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase, iar transplantul de celule stem / transplantul de măduvă osoasă poate fi necesar în cazuri rare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.