Lipsa somnului ne schimbă percepția durerii. Ce se întâmplă în creierul nostru după o noapte nedormită

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Lipsa somnului schimbă modul în care percepem durerea. Asta este concluzia unui studiu care a arătat că trezitul repetat în timpul nopții ne face să simțim mai acut durerea.

Lipsa somnului poate crea o sensibilitate mai mare la durere, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Neuroscience. Cercetătorii au descoperit că somnul de slabă calitate sau lipsa lui interferează cu anumite centre de durere ale creierului și poate schimba modul în care o persoană percepe și reactionează la disconfort, potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School.

În cadrul studiului, oamenii de știință au scanat creierul a 25 adulți sănătoși, în două situații privind somnul: în primul rând, după ce au dormit opt ore, iar apoi din nou după ce au fost lipsiți de somn ultimele 24-28 ore. În timpul ambelor scanări, ei au primit, de asemenea, niveluri incomode de căldură la picioare.

Efectele lipsei de somn, vizibile

Scanarea a arătat că, atunci când grupul a fost lipsit de somn, a avut o creștere de 120% în activitatea cortexul somatosensorial, regiunea creierului care interpretează ceea senzația de durerea. Aceasta înseamnă că pragul lor de durere a fost mai mic decât cel înregistrat după ce au dormit timp de opt ore.

Atunci când grupul a fost lipsit de somn, particopanții au avut, de asemenea, o scădere cu 60%, până la 90% a activității în striat și insulă, două zone ale creierului care, atunci când sunt activate, atenuează percepția durerii. Oamenii de știință au remarcat că lipsa somnului face organismul mai puțin rezistent și că persoanele care suferă de durere, de multe ori pot fi ajutate prin îmbunătățirea calității somnului.

Deși tipul de întrerupere a somnului din studiu nu este tipic, într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că schimbări chiar mai subtile în calitatea somnului - similare cu trezirea în mod repetat în timpul nopții - de asemenea, sunt legate de durerea resimțită în următoarea zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel