Lucrurile pe care să nu i le spui unei persoane care are un atac de panică. Care sunt cele mai nocive fraze în acele momente

Monika Baciu |
Data publicării:
atac de panica - FOTO: Freepik@vecstock
atac de panica - FOTO: Freepik@vecstock

Lucrurile pe care să nu i le spui unei persoane care are un atac de panică. Acestea pot înrăutăți situația.

Lucrurile pe care să nu i le spui unei persoane care are un atac de panică. Specialiștii au întocmit o listă cu cele mai nocive patru fraze pe care i le putem spune unei persoane care suferă un atac de panică. 

Atacurile de panică sunt caracterizate de o combinație de simptome mentale, emoționale și fizice. Aceste atacuri încep, de obicei, cu un sentiment de teamă, nervozitate și frică. Sentimentele de anxietate cresc adesea în intensitate pe măsură ce persoana începe să experimenteze senzații precum:

- Dureri în piept

- Transpirație excesivă

- Palpitații ale inimii

- Greață

- Tremurături

- Dificultăți de respirație,

- Furnicături

Vezi și: De ce strănutăm din cauza soarelui. Ce este strănutul fotic. Cât de gravă este afecțiunea

Aceste simptome fizice inconfortabile sunt frecvent întâmpinate de gânduri și emoții de teamă, cum ar fi teama că atacul va face ca cineva să își piardă controlul, să înnebunească, să aibă o urgență medicală sau chiar să moară. În timpul unui atac de panică, nu este neobișnuit ca o persoană să treacă prin sentimente de depersonalizare și derealizare, în care se simte detașată de sine și de realitate.

Persoanele care au atacuri de panică nu au adesea niciun control asupra momentului în care simptomele lor vor lovi. Pentru persoanele cu tulburare de panică, aceste atacuri apar brusc, fără niciun avertisment sau cauză. Cei cu fobii specifice pot avea atacuri de panică doar atunci când sunt expuși la frica lor specifică; cu toate acestea, acești stimuli temuți nu pot fi întotdeauna ușor de evitat.

Lucrurile pe care să nu i le spui unei persoane care are un atac de panică

Având în vedere că atacurile pot avea loc în orice loc sau moment, unii oameni pot încerca să intervină și să ajute persoana în cauză să treacă peste atacurile de panică. Este cu adevărat amabil din partea cuiva să încerce să ajute o persoană să treacă prin aceste simptome provocatoare.

Cu toate acestea, prietenii bine intenționați, familia și chiar străinii pot încerca să facă tot posibilul să ajute, doar pentru a spune un lucru greșit persoanei care are atacul.

Calmează-te

Dacă i se spune să se calmeze, o persoană care are un atac de panică poate avea impresia că îi sugerați că are control total asupra simptomelor sale. Dacă o persoană ar putea pur și simplu să se calmeze și să nu mai aibă un atac de panică, ar face-o.

S-ar putea să credeți că ajutați la reorientarea persoanei spunându-i să se calmeze. În realitate, aceasta poate doar să o determine să fie mai conștientă și mai conștientă de simptomele sale.

În loc să fiți directiv verbal, încercați să determinați persoana să se calmeze folosind una dintre numeroasele strategii pentru a trece peste atacurile de panică.

Unele strategii utile includ tehnici de relaxare, cum ar fi:

- Respirația profundă

- Imagini ghidate

- Relaxarea musculară progresivă (PMR)

- Vizualizare

Prin utilizarea acestor tehnici, veți putea redirecționa persoana, făcându-i în același timp să se simtă în siguranță și înțeleși, potrivit Very Well Mind.

Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Mihaela Bilic: Strică gustul și aspectul. Evitați ca brânza să se usuce

Nu ai niciun motiv să fii nervos

Cel mai probabil, persoana care are atacul de panică este conștientă că nu are niciun motiv să fie neliniștită. Atunci când trece printr-un atac de panică, se declanșează răspunsul la stres de tip ”luptă sau fugi” al unei persoane, ceea ce face ca mintea și corpul acesteia să se pregătească pentru o amenințare reală sau percepută.

Chiar dacă nu se află într-un pericol real, este posibil să nu poată opri atacul să își urmeze cursul. Întărirea faptului că teama persoanei este nefondată poate crește sentimentul de anxietate al acesteia.

În loc să le atrageți atenția asupra lipsei de amenințare, încercați să fiți o voce de încurajare. Folosiți o voce liniștitoare și amintiți-le pur și simplu că sunteți acolo pentru ei.

Te faci de rușine 

Acest lucru pare a fi un comentariu cu adevărat insensibil. Mulți oameni se simt deja stânjeniți de faptul că trebuie să gestioneze un atac de panică în public, așa că nu este nevoie să aduceți acest lucru la cunoștința persoanei.

În loc să rușinați și mai mult persoana, încercați să îi afirmați puterea. Spuneți-le că sunteți acolo pentru a le fi de sprijin și că nu au niciun motiv să se simtă rușinate. S-ar putea să se simtă deja umilită, așa că poate fi foarte util să rămâneți pozitiv.

Încercați fraze precum:

- ”Sunt aici pentru tine”

- ”Faci o treabă grozavă”

- ”Vei trece peste asta”

Utilizarea unor afirmații de susținere poate ajuta foarte mult o persoană care are un atac de panică să se simtă mai încrezătoare într-un moment atât de vulnerabil.

Vezi și: Ce indică gura despre sănătatea ta generală. Gura uscată, aftele bucale sau respirația pot fi semne ale unor boli grave

Reacționezi exagerat

Aceste câteva cuvinte pot fi extrem de descurajante pentru o persoană care se confruntă cu un atac de panică. Poate fi destul de greu să trebuiască să te confrunți cu simptome inconfortabile, dar și mai provocator atunci când ceilalți îi minimalizează experiența.

Atacurile de panică sunt un set real de simptome și nu trebuie confundate cu reacții emoționale care se află sub controlul cuiva. Persoanele cu anxietate percep adesea aceste atacuri ca fiind înspăimântătoare, iar dacă îi spuneți persoanei că exagerează, îi puteți îngreuna calmarea.

Veți obține rezultate mai bune dacă veți încerca să puneți persoana în largul ei. Unele lucruri pe care le puteți face și care pot fi de ajutor includ:

- Să ieșiți la o gură de aer proaspăt

- Ajutându-i să găsească o zonă liniștită

- Rămâneți înăuntru, unde persoana se poate simți mai puțin distrasă și mai în siguranță

- Duceți-o într-un loc ferit de alte persoane

Dacă nu știți ce să le spuneți sau dacă vă simțiți puțin speriat, încercați să rămâneți în tăcere lângă ei pe măsură ce atacul de panică se calmează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel