Mâncatul la ore târzii nu te îngrașă: mit spulberat de un medic

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâncatul emoțional. Foto: Pixabay
Mâncatul emoțional. Foto: Pixabay

Există multe teorii legate de sănătate și informații, mai mult sau mai puțin corecte, care circulă în mediul virtual și nu numai. Un medic explică de ce nu sunt reale trei astfel de informații.

Mâncatul la ore târzii nu te îngrașă, cel puțin nu există dovezi suficiente care să confirme acest lucru. Medicul Vasi Rădulescu spune că este doar un mit, și nu este singurul.

Iată trei astfel de mituri, pe care medicul le desființează pe blogul său:

„1. Mâncatul la ore târzii te face să te îngrași

Probabil că ți s-a spus în mod constant că dacă mănânci seara târziu te vei îngrășa mai mult, dar există puține dovezi care să susțină acest lucru. De fapt, cercetătorii de la Dunn Nutrition Center și Oregon Health & Science University au sugerat că acest punct de vedere este un mit complet. Ei au ajuns la concluzia că, deși dacă sari peste mesele din timpul zilei, acest lucru te poate face să mănânci foarte mult seara, nu momentul efectiv al zilei în care mănânci face diferența, ci mai degrabă ce și în ce cantitate. Atâta timp cât caloriile consumate sunt arse, nu contează la ce oră din zi le consumi.

2. Dacă citești la lumină slabă îți „strici ochii”/ alterezi vederea

Dacă ai petrecut ani de zile citind la lumina lumânărilor sau a altor lumini slabe, nu fi supărat. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Indiana din Indianapolis au ajuns la concluzia că citirea într-un mediu slab luminat nu provoacă vătămări permanente ale vederii. Deși poate provoca uscăciunea ochilor sau tulburări de vedere în acel moment, efectele sunt temporare. Vești bune și pentru aceia dintre voi care tind să stea lipiți de ecranul televizorului – nu vă va strica vederea, în ciuda a ceea ce v-a spus mama, indiferent de distanța față de tv.

3. Poți „recupera” nopțile nedormite din timpul săptămânii prin a dormi excesiv în weekend

Să crezi că este în regulă să-ți privezi corpul de somnul de care are nevoie în timpul săptămânii- că apoi recuperezi tu dormind continuu în weekend, este o minciună populară, dar complet greșită. Un studiu efectuat la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania, a restricționat participanții la doar patru ore de somn timp de cinci nopți și apoi le-a oferit un somn mai lung de 10 ore în weekend. După acest somn de recuperare îndelungat, s-au măsurat o serie de factori, cum ar fi timpul de reacție, durata de atenție și oboseala, dar rezultatele au fost la fel de proaste ca în timpul săptămânii, în zilele cu somn puțin. Concluzia a fost că un somn prelungit în weekend nu va fi suficient pentru a compensa lipsa lui în zilele lucrătoare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel