Mâncatul pe o parte, dăunător dinților. Medic: E ca şi cum ai merge doar într-un picior

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mancatul pe o parte – FOTO: Freepick
mancatul pe o parte – FOTO: Freepick

Mâncatul pe o parte a gurii este dăunător pentru dinți. Cei mai mulți dintre noi au o parte dominantă sau preferată de mestecat.

Mâncatul pe o parte poate deteriora dinții și articulația maxilarului. Spre deosebire de a fi stângaci sau dreptaci, care este de obicei decis de genetică, mestecatul este decis de subconștient, notează Dental Dost.

Medicul stomatolog Cristina Obreja arată care sunt dezavantajele mâncatului pe o singură parte.

”Dacă mesteci doar pe o parte, e ca şi cum ai merge doar într-un picior. Poți să mergi, dar greu, şi ţopăind.

Fiziologic normal este să mesteci unilateral, alternative (când pe o parte, când pe cealaltă). Dar când ai dureri sau îți lipsesc dinţi.. e mai greu.

Deci primul pas este să identificăm cauza mestecatului pe o parte şi să o eliminăm”, arată medicul stomatolog Cristina Obreja, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Tensiunea arterială, influențată de căldură. Care sunt valorile normale

Ce se întâmpla dacă mesteci doar pe o parte

Când mesteci doar pe o parte, dinții de pe acea parte încep să se macine din cauza frecării constante care se întâmplă de fiecare dată când mesteci.

Cealaltă parte nu este cruțată, ci începe să aibă o mulțime de depuneri de placă și calcul. De asemenea, avem tendința de a ne peria mai bine partea de mestecat, lăsând partea opusă cu o igienă mai slabă, ceea ce duce la probleme dentare.

Medicul Cristina Obreja ne explică la ce riscuri ne supunem dacă mâncăm doar pe o parte:

- poate fi afectată articulația temporo-mandibulara de pe acea parte, cu apariția de dureri la deschiderea gurii, sunete nefireşti în articulaţie (cracmente), limitarea deschiderii gurii, dureri de cap

- vei abraza şi distruge dinţii de pe acea parte. Apoi te vei muta pe partea cealaltă şi îi vei distruge şi pe aceia.

- vor apărea leziuni de traumă ocluzala pe dintii suprasolicitați - cum ar fi leziunile de colet (mici cavități la baza dinţilor, lângă gingie) şi retracţiile de gingie.

Vezi și: Sănătatea mintală, afectată de COVID.OMS: Este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi

Mâncatul pe o parte, decisă de subconștient și afecțiunile stomatologice

Diverși factori, cum ar fi durerea, dinții rupți și mișcarea musculară decid ce parte mestecăm. Deci, dacă dinții dor pe o parte, veți mesteca subconștient din cealaltă parte.

Avantajele mâncatului cu cele două părți ale gurii

Tulburările articulare musculare pot provoca boli sau migrene dureri de cap. Mestecarea alimentelor cu cele două părți ale gurii este, de asemenea, benefică pentru menținerea dinților și a gurii sănătoase, arată Healty Tips Healty Way.

Ce presupune spălatul pe dinți

Medicul stomatolog Ana Cichirea explică de ce este important să ne spălăm pe dinți.

”Spălatul pe dinți se antrenează! Spălatul pe dinți este precum body building-ul. Nu poți să te scoli de pe canapea după ce ai mâncat o pizza și să ai pretenția să ridici 50 kg fără încălzire și fără antrenament. La fel e și cu spălatul pe dinți.

Nu poți de la o frecvență de periaj de “când mi-aduc aminte” să treci direct la tehnica Bass sau Stillman modificată.

Înainte să angajați perii în unghi de 45° faţă de axul longitudinal al dinţilor, în șanțurile gingivale, pe suprafeţele vestibulare şi orale ale gingiei, cu smocurile orientate apical și apoi să transmiți o mişcare vibratorie în sens antero-posterior”, arată medicul stomatolog.

Citește mai departe AICI

Ce cauzează durerile dentare

Durerile dentare pot fi cauzate de o serie de factori. Există cazuri când și sinusurile pot duce la astfel de dureri.

Medicul stomatolog Ana Cichirea susține că odată cu venirea sezonului de vară durerile dentare din cauze sinusale pot fi mai frecvente.

”Începe sezonul durerilor dentare de cauză sinusală. Sunt persoane care au dinții superiori din zona posterioară (premolari-molari) în raport foarte apropiat cu sinusurile maxilare și o inflamație a acestor sinusuri pot cauza dureri ale dinților din această zonă, dureri asemănătoare cu patologia spațiului endodontic”, arată medicul Ana Cichirea.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel