Măsuri de prevenție a infecțiilor alimentare. Primele semne ale toxiinfecțiilor consumului de alimente
Măsuri de prevenție a infecțiilor alimentare. Care sunt primele semne ale toxiinfecțiilor alimentare.
Atunci când oamenii se îmbolnăvesc de la mâncarea pe care o consumă, acest fapt se datorează, în general, infecțiilor care apar după ingestia unor alimente sau lichide contaminate cu organisme infecțioase, precum bacteriile, virușii sau paraziții.
Conform CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA), 31 de patogeni prncipali cauzează aproximativ 9 milioane de episoade de boală, aproape 56.000 de spitalizări și peste 1.300 de decese în fiecare an.
Infecțiile alimentare reprezintă o problemă de sănătate serioasă, cu milioane de cazuri raportate anual în Statele Unite. Aceste infecții pot fi cauzate de diverse organisme infecțioase, cum ar fi bacterii, viruși sau paraziți, și pot provoca simptome neplăcute, cum ar fi greața, vărsăturile, diareea și durerile abdominale.
Ce sunt infecțiile alimentare?
Infecțiile alimentare sau toxiinfecțiile alimentare apar atunci când consumăm alimente sau lichide contaminate cu organisme infecțioase, precum cele enumerate mai sus. Aceste organisme pot provoca o serie de simptome neplăcute, iar în unele cazuri, infecțiile alimentare pot fi severe și pot necesita asistență medicală de urgență, conform CNN Health.
Simptomele comune ale infecțiilor alimentare
Greață: O senzație de disconfort în stomac, care, adesea, precede vărsăturile.
Vărsături: Expulzarea conținutului stomacului prin gură.
Diaree: Excreția de materii fecale lichide sau apoase.
Dureri abdominale: Disconfort sau dureri în zona abdomenului.
În funcție de organismul infecțios responsabil, pot apărea și alte simptome, cum ar fi febra, durerile musculare și alte simptome asemănătoare gripei.
Când să consultați medicul
Majoritatea infecțiilor alimentare pot fi tratate acasă. Este crucial să beți suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Semnele de deshidratare severă, cum ar fi amețeli în timpul ridicării, urinare scăzută, febră mare sau diaree persistentă care durează mai mult de trei zile și vărsăturile cu sânge sau diareea cu sânge sunt semnalele care vă indică să consultați medicul specialist de urgență.
Bacteriile E.coli și Vibrio vulnificus
În ultima vreme, două bacterii au fost în atenția publicului: E. coli și Vibrio vulnificus.
E. coli: Această bacterie trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Deși majoritatea formelor de E. coli sunt inofensive, unele pot cauza infecții alimentare grave. E. coli produse de toxina Shiga sau STEC pot provoca diaree cu sânge și, în cazuri grave, insuficiență renală. Tratamentul constă în îngrijirea simptomelor și administrarea de lichide.
Vibrio vulnificus: Cele mai multe infecții sunt legate de consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite, în special stridii. Persoanele cu răni deschise expuse pot, de asemenea, să se infecteze în urma înotului în apă sărată sau apă dulce. Infecțiile pot fi tratate cu antibiotice și lichide.
Măsuri pentru prevenire a infecțiilor alimentare
Gătirea corectă a cărnii: Este esențial să gătim carnea la temperaturi adecvate pentru a ucide organismele infecțioase. Un termometru pentru carne de înaltă calitate este o unealtă utilă în bucătărie.
Spălarea fructelor și legumelor: Chiar dacă intenționați să le tăiați sau să le curățați, este important să spălați fructele și legumele sub apă curentă. Nu este necesar sau indicat să folosiți săpun, detergent de vase sau alte soluții.
Separarea produselor în contact cu carnea crudă: Evitați să puneți produsele de salată sau carne gătită în aceleași recipiente care au avut contact cu carne crudă. De asemenea, nu spălați alte tipuri de carne crudă sau fructe de mare în chiuvetă, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
Gătitul în aer liber: Dacă gătiți în aer liber, asigurați-vă că respectați regulile de siguranță alimentară. Carnea gătită trebuie menținută la o temperatură adecvată, iar ustensilele și farfuriile trebuie să fie curate și separate pentru a evita contaminarea.
Gestionarea resturilor
Alimentele perisabile nu ar trebui lăsate în afara frigiderului mai mult de două ore. Dacă temperatura ambiantă depășește 32,2°C, alimentele ar trebui păstrate la frigider în decurs de o oră.
Persoanele care lucrează cu prepararea și servirea alimentelor trebuie să fie mai precaute, deoarece au potențialul de a infecta mai mulți oameni. În plus, anumite categorii de persoane sunt mai susceptibile la complicații în caz de infecții alimentare, inclusiv persoanele în vârstă, copiii mici, femeile însărcinate și cei cu condiții medicale care afectează sistemul imunitar. Acești indivizi ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a-și reduce riscul de infecții alimentare.
Vezi și: Cum să slăbești la menopauză. 6 practici care te ajută să scapi de câteva kilograme în plus
Infecțiile alimentare pot provoca disconfort semnificativ și, în cazuri grave, pot necesita asistență medicală. Cu toate acestea, există măsuri pe care le putem lua pentru a preveni și gestiona aceste infecții. Prin practicarea gătirii corespunzătoare, spălării corecte a alimentelor și respectării regulilor de siguranță alimentară, putem contribui la menținerea sănătății noastre și a celor din jurul nostru. Este important să fim conștienți de simptomele infecțiilor alimentare și să căutăm asistență medicală atunci când este necesar, mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de complicații. Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea, iar în cazul infecțiilor alimentare, aceasta este cu siguranță o regulă de aur.
-
-
-
-
-
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe26.10.2025, 11:51
Un nou virus gripal de origine animală ar putea declanșa următoarea pandemie. Medicii, în alertă
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
Long COVID, asociat cu inflamație cerebrală și risc crescut de demență
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
De ce rabia sperie mai mult decât gripa. Dr. Adrian Marinescu, dezvăluiri
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
