Medicament experimental împotriva Alzheimer, supus aprobării. Eficacitate nemaiîntâlnită

Monika Baciu |
Data publicării:
medicament experimental impotriva alzheimer - FOTO: Freepik
medicament experimental impotriva alzheimer - FOTO: Freepik

Un medicament experimental împotriva Alzheimer ar putea primi aprobare din partea FDA. ACesta încetinește declinul cognitiv.

Un medicament experimental împotriva Alzheimer a fost dezvoltat de o companie farmaceutică americană. Compania susține susține că medicamentul lor experimental împotriva bolii Alzheimer, denumit Donanemab, încetinește agravarea bolii care răpește mințile, notează MSN.

Efect nemaiîntîlnit

47% dintre participanți nu au prezentat niciun declin cognitiv, potrivit companiei farmaceutice. Aproape jumătate dintre participanții care au luat medicamentul, 47%, nu au prezentat niciun declin la o măsură cheie a cogniției în decurs de un an, comparativ cu 29% dintre persoanele care au luat un placebo, a adăugat compania farmaceutică.

Potrivit directorului științific și medical al companiei totuși, eficacitatea Donanemab ”nu a mai fost văzută până acum în boala Alzheimer”.

Vezi și: La ce riscuri te supui dacă faci naveta. Ce efecte are asupra stării de sănătate o distanță de cel puțin 3 km

Depunerea cererii de aprobare de către FDA în luna iunie

Pe baza rezultatelor menționate mai sus, compania farmaceutică a declarat că intenționează să depună cererea de aprobare din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) până la sfârșitul lunii iunie.

Medicamentul îndepărtează acumulările de placă

Donanemab acționează prin îndepărtarea acumulărilor de plăci în creier cunoscute sub numele de amiloid: un semn distinctiv al bolii Alzheimer, a explicat conducerea companiei farmaceutice.

Donanemab vizează proteina amiloidă, despre care se crede că provoacă demență prin acumularea în creier și deteriorarea neuronilor. Rezultatele studiului oferă dovezi solide că amiloidul este un factor cheie al bolii Alzheimer.

Dar cercetătorii au avertizat că rămân întrebări ”cu privire la utilitatea clinică a medicamentului, precum și dacă beneficiul modest depășește riscul de efecte secundare dăunătoare”, potrivit Nature. În cadrul studiului clinic, au fost raportate trei decese în rândul persoanelor care au luat medicamentul, dintre care două au fost atribuite unor evenimente adverse, cum ar fi umflarea creierului sau microhemoragii. 

Rezultatele au fost descrise ca fiind ”transformatoare într-un mod extrem de important din punct de vedere științific” de către Jeffrey Cummings, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Nevada Las Vegas. ”Sunt extraordinare”, a declarat acesta pentru Nature, potrivit The Week.

Alții, însă, sunt mai prudenți. Neurologul Marsel Mesulam, de la Universitatea Northwestern din Chicago, a declarat că ”din punct de vedere clinic, semnificația lor este îndoielnică” și că efectul modest sugerează că alți factori decât amiloidul contribuie la evoluția bolii Alzheimer. Compania farmaceutică plănuiește să depună o cerere de aprobare de către FDA până la sfârșitul lunii iunie, pe baza acestor rezultate.

Medicamentul experimental este doar una dintre numeroasele descoperiri științifice care oferă speranțe în lupta împotriva Alzheimer și a demenței în 2023.

Vezi și: Cele mai bune băuturi care te ajută să slăbești. Le poți consuma dimineața, chiar și pe stomacul gol

Trei participanți au murit din cauza efectelor secundare

Cu toate acestea, Donanemab nu vine fără riscuri. În cadrul studiului, trei participanți au murit din cauza efectelor secundare la nivelul creierului.

Decesele au fost atribuite evenimentelor adverse, cum ar fi umflarea creierului sau microhemoragii, cunoscute ca anomalii imagistice legate de amiloid.

Riscuri potențiale și beneficii potențiale

”Pentru fiecare medicament, pentru fiecare boală, există riscuri potențiale și beneficii potențiale”, a declarat directorul științific și medical al companiei, dr. Daniel Skovronsky, în comunicatul de presă.

Vezi și: Palpitațiile, cauzate de anxietate și schimbări hormonale. Cardiolog: Să fii zen te ajută foarte mult

Un medicament similar se află deja pe piață

Un medicament similar care țintește amiloidul, a intrat recent pe piață cu dovezi similare că ar putea încetini Alzheimer, dar și cu aceleași riscuri pentru creier.

Respins anterior de către FDA

Cu toate acestea, compania a depus deja o cerere de aprobare pentru Donanemab la FDA pe baza rezultatelor anterioare, dar a fost respinsă în ianuarie, deoarece agenția a solicitat mai multe date, a relatat CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel