La ce riscuri te supui dacă faci naveta. Ce efecte are asupra stării de sănătate o distanță de cel puțin 3 km

Monika Baciu |
Data publicării:
la ce riscuri te supui daca faci naveta - FOTO: Freepik
la ce riscuri te supui daca faci naveta - FOTO: Freepik

La ce riscuri te supui dacă faci naveta spre locul de muncă și nu numai. Iată ce spun cele mai recente studii.

La ce riscuri te supui dacă faci naveta. În ultimul an, un număr tot mai mare de companii le-au cerut angajaților să se întoarcă la birou, fie cu normă întreagă, fie cu jumătate de normă, după ani de muncă la distanță, indusă de pandemia de COVID.

Deși acest lucru este un lucru bun atunci când vine vorba de posibilitatea de a socializa cu colegii, poate avea unele efecte negative asupra sănătății - în funcție de cât de lungă este naveta.

Naveta, riscuri pentru sănătate

Proiectul de cercetare, finalizat la sfârșitul anului 2022, a constatat că un drum lung până la locul de muncă este asociat cu faptul de a fi mai puțin activ din punct de vedere fizic, de a fi supraponderal și de a avea probleme de somn.

Și, în funcție de locul în care se află biroul dumneavoastră, este posibil să aveți și o probabilitate mai mare de a bea în exces. Pentru a realiza cercetarea noastră, am obținut date din Sondajul longitudinal suedez privind sănătatea, folosind valuri efectuate între 2012 și 2018.

”Am analizat răspunsurile de la aproximativ 13.000 de participanți cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani pe o serie de subiecte - inclusiv stilul lor de viață (de exemplu, cât de des făceau exerciții fizice, dacă beau sau fumau și greutatea lor), ocupația lor, cât de stresați erau în legătură cu munca și dacă aveau vreo afecțiune preexistentă.

Am analizat, de asemenea, distanța dintre locuința unui participant și locul de muncă și statutul socio-economic al acestor zone, pentru a înțelege modul în care acești factori au afectat obiceiurile de viață. Am folosit sondaje repetate, ceea ce ne-a permis să comparăm răspunsurile fiecărui participant la studiu la două momente diferite în timp”, arată studiul, potrivit Science Alert.

Vezi și: Cele mai bune băuturi care te ajută să slăbești. Le poți consuma dimineața, chiar și pe stomacul gol

Naveta la peste 3 km, riscuri

Cercetătorii au constatat că deplasările de peste 3 km au crescut probabilitatea de a fi inactiv fizic și supraponderal și de a avea un somn slab.

Persoanele care lucrau mai mult de 40 de ore și făceau naveta mai mult de cinci ore pe săptămână aveau o probabilitate mai mare de a fi inactive din punct de vedere fizic și de a avea probleme de somn, comparativ cu perioadele în care făceau naveta doar una-cinci ore pe săptămână. Acest lucru se poate datora faptului că nu au prea mult timp pentru a face exerciții fizice sau că stresul face ca somnul să fie dificil.

”Analizele noastre au arătat, de asemenea, că participanții aveau mai multe șanse de a avea obiceiuri dăunătoare în ceea ce privește consumul de alcool - cum ar fi faptul că simțeau că trebuie să reducă consumul sau că beau la prima oră dimineața, fie pentru a-și calma nervii, fie pentru a face față mahmurelii - atunci când locul lor de muncă se afla într-o zonă cu statut socioeconomic ridicat.

De asemenea, am constatat că, atunci când locul de muncă al unei persoane era situat în apropierea unui bar, era mai probabil ca aceasta să aibă obiceiuri nocive de consum de alcool”, mai notează cercetătorii.

Aceste rezultate au fost valabile chiar și atunci când s-au luat în considerare diverși factori care ar fi putut să le afecteze - cum ar fi vârsta unei persoane, istoricul bolilor cronice, dacă au avut sau nu afecțiuni psihice (cum ar fi depresia) și ocupația lor.

Vezi și: O legumă te ajută să slăbești, îți prelungește tinerețea și te protejează de boli

Unde să lucrezi

”Deși din rezultatele noastre reiese clar că locul în care lucrați poate avea un efect important asupra multor aspecte ale sănătății dumneavoastră, nu am putut defini o distanță perfectă de deplasare sau o locație perfectă a biroului pe baza constatărilor noastre.

Dar, în ceea ce privește nivelurile de activitate fizică, am putut arăta că participanții care făceau naveta la 3 km sau mai puțin păreau să fie mai activi din punct de vedere fizic. Acest lucru s-ar putea datora faptului că această distanță a facilitat deplasarea cu bicicleta sau pe jos până la locul de muncă - sau pentru că o navetă mai scurtă le-a oferit participanților timp înainte și după serviciu pentru a face exerciții fizice”, mai notează cercetarea.

Însă rezultatele nu au fost la fel de clare în ceea ce privește greutatea, somnul și obiceiurile de consum de alcool. Astfel, va fi important să se investigheze acești factori, alături de faptul dacă rezultatele sunt similare pentru persoanele care trăiesc în diferite regiuni ale lumii, deoarece studiul a fost realizat doar pe persoane din Suedia.

Vezi și: Eventrația, hernia incizională: cauze, simptome și tratament. Buliga: Poate corecta definitiv eventrația. Aduce și avantajul imens al reducerii durerilor

Lucruri pe care le puteți face

Constatările evidențiază cât de mare este efectul pe care îl poate avea locația locului de muncă asupra stilului de viață și sănătății dumneavoastră. Acestea ar putea fi importante de luat în considerare data viitoare când vă gândiți să vă schimbați locul de muncă sau să vă mutați.

De asemenea, acestea arată cât de importantă este planificarea și dezvoltarea orașelor care să țină cont de diferitele aspecte ale vieții rezidențiale.

De exemplu, dacă oamenii se pot deplasa mai ușor folosind transportul public sau cu bicicleta, le va fi mai ușor să fie activi din punct de vedere fizic și să mențină o greutate sănătoasă.

Limitarea accesului la alcool atât în apropierea casei, cât și a locului de muncă poate reduce, de asemenea, consumul de alcool și problemele de sănătate asociate cu consumul nociv de alcool.

Dar, deși un drum lung la serviciu poate avea consecințe negative asupra sănătății, asta nu înseamnă că nu există încă multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că nu vă afectează prea mult sănătatea.

Folosirea deplasărilor active, atunci când este posibil, este o modalitate de a include mai multă activitate fizică în ziua dumneavoastră. Acest lucru poate avea, de asemenea, efectul secundar de a vă ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă, pe lângă faptul că este prietenos cu mediul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel