Medicamente care tratează osteoporoza pot proteja și contra pneumoniei. Posibilă soluție pentru COVID-19

Dana Lascu / 03 iun 2020 / 15:54
Medicamente
Medicamente

Un tip de medicamente utilizate în tratamentul pentru osteoporoză în postmenopauză reduc riscul de a dezvolta pneumonie și de a muri din cauza acesteia. Cercetătorii spun că ar trebui studiate și în COVID-19. 

Un studiu recent (link studiu) publicat în Journal of Bone and Mineral Research arată că bifosfonați care conțin azot (N-BPs), cum ar fi alendronatul (Acidul alendronic), și care sunt utilizate pe scară largă pentru a trata osteoporoza postmenopauză, sunt legate de riscuri mai mici de pneumonie și de a muri de pneumonie.

Studiul a inclus 4.041 de pacienți cu fracturi de șold care au primit N-BP și 11.802 care nu au primit astfel de tratamente. Pe o perioadă de urmărire mediană de 2,7 ani, N-BP-urile au fost asociate cu un risc mai mic cu 24% de pneumonie comparativ cu niciun tratament (69 față de 90 de cazuri la 1.000 de persoane pe an).

O asociere similară a fost observată cu mortalitatea prin pneumonie, cu un risc cu 35% mai mic asociat cu N-BP-urile (23 față de 35 la 1.000 de pacienți pe an pentru grupurile N-BP și, respectiv, fără N-BP).

Rezultatele studiilor anterioare realizate pe animale indică faptul că tratamentul cu N-BP conduce la o concentrație mare de N-BP în tractul respirator. „Împreună cu proprietățile sale antiinflamatorii și imun-modulatorii, acest lucru poate explica de ce bifosfonații care conțin azot au fost asociați cu un risc redus de pneumonie, așa cum a fost dezvăluit în studiul nostru”, a declarat autorul principal dr Ching-Lung Cheung, de la Universitatea din Hong Kong.

El a adăugat că studierea potențialului bifosfonaților care conțin azot în tratarea simptomelor COVID-19 poate fi justificată.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy