Medicii de familie, noi servicii pentru pacienți oferite la domiciliu

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
medicii de familie - Foto: Pexels @Pavel Danilyuk
medicii de familie - Foto: Pexels @Pavel Danilyuk

Începând cu 1 aprilie medicii de familie pot acorda mai multe mai multe servicii la domiciliile pacienților.

Astfel aceștia, conform Hotărârii de Guvern 422/2022, medicii de familie pot acorda servicii de diagnosticare și tratament și la domiciliul pacienților și nu doar la cabinet.

Serviciile medicale diagnostice și terapeutice ce pot fi acordate acum apar în Ordinul Ministerului Sănătății 1.068/2021, ce a suferit modificările necesare săptămâna trecută.

Serviciile medicale oferite la domiciliu:

- oprirea sângerării nazale cu ajutorul unui tampon de vată, pansament etc. (tamponament anterior epistaxis);

- extracția unui corp străin din fosele nazale (nări);

- imobilizarea unei entorse;

- tratarea chirurgicală a panarițiului, abcesului, furunculului, leziunilor cutanate - plăgi tăiate superficial, înțepate superficial, necroze cutanate, escare, ulcere varicoase, plăgi deschise, arsuri etc.;

- extracția unor corpi străini din țesutul moale (anestezie, excizie, sutură, inclusiv îndepărtarea firelor, pansament);

- supravegherea travaliului fără naștere;

- supravegherea nașterii inopinate;

- aplicarea de tratamente (injectabile) intramusculare, intravenoase, subcutanate, perfuzii intravenoase (nu include medicația);

- administrarea de oxigen până la predarea către echipajul de prim ajutor.

Servicii medicale acordate la cabinet

Lista de mai sus e completată de o serie de alte servicii ce sunt acordate numai în cadrul cabinetelor de medicină de familie care sunt dotate corespunzător. De pildă:  spirometria (determinarea capacității respiratorii pulmonare) și peakflowmetria (măsurarea fluxul maxim obținut în urma unei expirații forțate), măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale 24 ore, 

măsurarea indicelui de presiune gleznă - braț, efectuarea și interpretarea electrocardiogramei, administrare medicație aerosoli (nu o include) etc.

Serviciile de diagnosticare și cele terapeutice pot fi acordate acasă, conform curriculei de pregătire a medicului, adică în funcție de specializarea medicului, pacienților aflați pe lista acestuia.

“Medicii de familie efectuează și/sau interpretează serviciile medicale diagnostice și terapeutice acordate conform curriculei de pregătire, cu respectarea ghidurilor de practică medicală și în concordanță cu diagnosticul, numai ca o consecință a actului medical propriu, pentru persoanele asigurate din lista proprie”, scrie în Ordinul Ministerului Sănătății 1.068/2021, notează DC Business.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel