Melatonina, efecte adverse: ar putea ajuta la pierderea în greutate

Angela Sabău |
Data publicării:
Somn     FOTO pexels
Somn FOTO pexels

Este cunoscut faptul că lipsa somnului sau somnul insuficient est asociat cu un risc mai mare de obezitate. În schimb, melatonina, hormonul care induce somnul, pare că ajută la pierderea în greutate. Cercetătorii au explicat fenomenul.

Melatonina este un hormon foarte important pe care îl produce corpul uman, astfel încât să putem dormi. Este hormonul care este activat de întuneric (adică noaptea), iar nivelurile de melatonină ar trebui să scadă odată cu lumina zilei, în jurul orei în care ne trezim de obicei. Dar există și versiuni sintetice ale acestui hormon care pot fi luate ca suplimente sau medicamente, potrivit hollandandbarrett.ie.

Oamenii iau cel mai frecvent suplimentul atunci când nu pot dormi sau când nivelurile lor de melatonină sunt mai mici din cauza unor factori precum bătrânețea sau anxietatea.

Dar melatonina poate avea și alte beneficii: poate ajuta să vă reglați temperatura corpului, tensiunea arterială, nivelul anumitor hormoni și poate reduce dopamina - ceea ce vă ajută să vă mențineți în starea de veghe. De asemenea, poate ajuta la pierderea în greutate.

Diverse studii au demonstrat că melatonina poate fi utilizată pentru controlul obezității.

Un studiu recent, efectuat pe șobolani diabetici, de exemplu, a constatat că melatonina a crescut cantitatea de țesut adipos maro (BAT), care este grăsimea „bună” pe care corpul o folosește, mai degrabă decât să o depoziteze.

Impactul a fost o reducere a grăsimii viscerale albe în regiunea abdominală - adică grăsimea care poate provoca cel mai negativ impact asupra sănătății, deoarece majoritatea organelor se află în acea regiune.

Același studiu a constatat că melatonina poate avea un impact pozitiv asupra activității termogene, asupra masei și funcției mitocondriale.

Termogeneza este atunci când corpul tău arde calorii pentru a produce căldură, iar mitocondriile sunt structuri celulare (organite) care sunt implicate în termogeneză.

Șobolanii care au fost studiați au experimentat aceste modificări, indiferent de nivelul lor de activitate (exercițiu) sau de dieta lor.

Cu toate acestea, pentru oameni, medicii recomandă ca orice tratament cu melatonină să fie complementar unei diete sănătoase și echilibrate și o cantitate bună de mișcare.

Impact asupra metabolismului

Alte studii au demonstrat că melatonina poate avea un impact asupra metabolismului.

Un studiu a analizat femeile aflate la menopauză. Menopauza este un moment în care oamenilor le este și mai greu să piardă grăsimea corporală și să câștige mușchi. Studiul a constatat că melatonina poate avea impact asupra hormonilor precum leptina, adiponectina și nivelurile de insulină. Împreună, acești hormoni sunt implicați în reglarea proceselor metabolice ale corpului, inclusiv arderea grăsimilor și consumul de glucoză.

Cum afectează somnul și greutatea

În afară de aceste efecte directe pe care le pot avea melatonina, există și o corelație între somnul bun de noapte și greutatea sănătoasă, iar melatonina poate ajuta, de asemenea, să obțineți un somn de calitate.

Dacă nu dormiți bine, acest lucru vă poate face mai susceptibil la stres și invers, stresul face dificilă adormirea. De asemenea, stresul face mai dificil să te menții la o dietă nouă sau să te simți motivat să faci mișcare.

Dacă sunteți lipsit de somn, este mai probabil să luați decizii alimentare impulsive. Când sunteți obosit în timpul zilei, este mai probabil să doriți creșterea instantanee a energiei dată de carbohidrați sau poate crește nevoia de dulciuri.

Știm, de asemenea, că somnul insuficient (mai puțin de șapte ore pe noapte, în funcție de vârsta dvs. și în funcție de fiecare persoană), determină o probabilitate mai mare a obezității.

A dormi în mod regulat mai puțin decât ai nevoie este asociat cu niveluri crescute de grelină, retenție de sare și markeri inflamatori.

Grelina este hormonul foamei care crește pofta de mâncare. Lipsa somnului poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de sensibilitate la leptină și insulină.

În cele din urmă, studiile au arătat, de asemenea, că atunci când sunteți lipsit de somn, nivelurile de eCB pot crește și pot fi amplificate

Endocannabinoidul, (eCB), este un neurotransmițător care este asociat cu ceea ce vă face să poftiți alimente care sunt într-adevăr gustoase. Ar putea fi de exemplu junk food sau alimente bogate în carbohidrați.

Desigur, deficiențele de somn sunt doar unul dintre mulți factori care pot contribui la creșterea în greutate sau dificultăți de slăbire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel