Melatonina, mai mult decât un supliment pentru somn, poate proteja vederea. Cum poate încetini degenerescența maculară legată de vârstă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Melatonina degenerescenta maculara legata de varsta Foto: Freepik @Max4e
Melatonina degenerescenta maculara legata de varsta Foto: Freepik @Max4e

Melatonina, cunoscută pentru proprietățile sale de a induce somnul, ar putea juca un rol important în prevenirea și încetinirea progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă.

Melatonina, un supliment popular cunoscut pentru proprietățile sale de a ajuta la somn, poate contribui, de asemenea, la încetinirea progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV) la adulții în vârstă.

Un studiu care a implicat un grup mare de persoane în vârstă de 50 de ani și peste a constatat că cei care au luat melatonină în trecut prezentau un risc mai scăzut de a dezvolta DMLV dacă nu o aveau deja și o progresie mai lentă dacă o aveau.

Theodore Leng, profesor asociat de oftalmologie la Stanford University School of Medicine, și-a exprimat entuziasmul cu privire la rezultate, afirmând că melatonina ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea progresiei degenerării maculare.

Cu toate acestea, doza optimă de melatonină pentru sănătatea ochilor rămâne necunoscută. Utilizarea pe termen lung a melatoninei este în general sigură la doze mici pentru majoritatea persoanelor.

Degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o boală progresivă a ochilor care încețoșează vederea centrală, făcând dificilă citirea, condusul și distingerea obiectelor. Poate fi uscată sau umedă, AMD uscată fiind cel mai frecvent tip.

Stadiile timpurii și intermediare ale degenerescenței maculare legate de vârstă nu prezintă simptome, însă stadiile ulterioare pot cauza vedere încețoșată, linii ondulate, pete maronii, dificultăți de vedere în lumină slabă și culori terne.

Pentru a încetini progresia, o dietă nutritivă, renunțarea la fumat, exercițiile fizice regulate, examenele oftalmologice anuale și administrarea de suplimente de vitamine și minerale bogate în antioxidanți pot contribui la încetinirea progresiei și la menținerea vederii centrale, potrivit Clinicii Cleveland.

S-a demonstrat că formula AREDS2, care include vitamina C, vitamina E, luteină și zeaxantină, reduce riscul de progresie cu 25% la pacienții cu DMLV în stadiu moderat sau intermediar și pierderea vederii centrale cu 19% atunci când este administrată zilnic.

Citește și: Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine

Foto: Freepik @Camandona

Cum protejează împotriva degenerescenței maculare

Melatonina, o vitamină și un mineral prezente în formula AREDS2, are proprietăți antioxidante care pot proteja împotriva afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi inflamația cronică, un sistem imunitar dereglementat, declinul cognitiv, bolile cardiovasculare și bolile neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer.

Proprietățile antiinflamatorii, antiangiogenice și de protecție mitocondrială ale melatoninei fac din aceasta un candidat puternic pentru încetinirea dezvoltării și progresiei DMLV uscat, care este asociat cu inflamația și consecințele negative ale îmbătrânirii.

Potrivit autorului studiului, Hejin Jeong, student la medicină la Case Western Reserve University School of Medicine, melatonina poate contracara procesele patologice cheie, reducând riscurile de dezvoltare și progresie a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Vezi și: Alimentul care îți oferă 169% din necesarul zilnic de vitamina C. Susține sistemul imunitar și crește absorbția fierului în organism

Este melatonina sigură pe termen lung?

Melatonina, un supliment alimentar clasificat de FDA, este considerată sigură pentru utilizarea pe termen lung și nu are efecte secundare pe termen lung. Cu toate acestea, poate provoca efecte secundare pe termen scurt, cum ar fi somnolență, dureri de cap, amețeli, greață, vise vii și modificări ale dispoziției.

Sunt necesare mai multe cercetări privind efectele pe termen lung ale utilizării zilnice a melatoninei pentru a determina eficacitatea acesteia în timp. Nu există nicio recomandare privind doza optimă pentru utilizarea zilnică a melatoninei, dar s-a constatat că aproximativ 5-6 miligrame pe doză sunt sigure.

Un studiu recent nu a controlat doza consumată, astfel încât este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina cantitatea optimă pentru încetinirea DMLV. Este esențial să consultați un doctor cu privire la orice suplimente sau vitamine pe care le luați în considerare și să luați în considerare modificări ale stilului de viață pentru a vă reduce riscul de afecțiuni oculare legate de vârstă, cum ar fi DMLV. Melatonina, un supliment obișnuit pentru somn, ar putea ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel