Alimentul care îți oferă 169% din necesarul zilnic de vitamina C. Susține sistemul imunitar și crește absorbția fierului în organism

Această legumă colorată și versatilă este o sursă impresionantă de vitamine și antioxidanți, ajutând la protejarea sănătății inimii, îmbunătățirea vederii și prevenirea...
Ardeii grași, originari din America Centrală și de Sud, sunt săraci în calorii și bogați în vitamina C și antioxidanți. Ei sunt înrudiți cu ardeii iuți, roșiile și arborele de pâine. Pot fi consumați cruzi sau gătiți și pot fi uscați și pudrați, cunoscuți sub numele de paprika. Ardeii grași pot avea diferite culori, inclusiv roșu, galben, portocaliu și verde, care sunt necopți și au o aromă ușor amară. Acești ardei sunt un adaos excelent la o dietă sănătoasă.
Ardeii grași proaspeți și cruzi sunt în principal apă (92%), cu carbohidrați și cantități mici de proteine și grăsimi. În 100 de grame, au 31 de calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbohidrați, 4,2 grame de zahăr, 2,1 grame de fibre și 0,3 grame de grăsimi.
Carbohidrații, în principal zaharuri precum glucoza și fructoza, contribuie la gustul dulce al ardeiului gras copt. Aceștia conțin, de asemenea, 2% de fibre, ceea ce îi face o sursă bună de fibre.
Vitamine și compuși naturali
Ardeii grași sunt bogați în vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina C, care furnizează 169% din doza zilnică de referință. Vitamina B6, cunoscută și ca piridoxină, este esențială pentru formarea globulelor roșii.
Vitamina K1, cunoscută și sub numele de filochinonă, este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Potasiul, un mineral esențial, poate îmbunătăți sănătatea inimii. Folatul, cunoscut și ca vitamina B9, este esențial pentru diverse funcții ale organismului și este deosebit de important în timpul sarcinii.
Vitamina E, un antioxidant puternic, este esențială pentru sănătatea nervilor și a mușchilor. Ardeiul gras roșu este, de asemenea, bogat în pro-vitamina A (betacaroten), pe care organismul o transformă în vitamina A.
Ardeii grași sunt bogați în antioxidanți, în special carotenoizi, care sunt mai abundenți în exemplarele coapte. Principalii compuși includ capsantina, un antioxidant puternic în ardeiul gras roșu, și violaxantina, cel mai comun antioxidant carotenoid în ardeiul gras galben.
Luteina, abundentă în ardeiul verde și negru, este absentă în ardeii grași coapte și poate îmbunătăți sănătatea ochilor. Quercetina, un polifenol antioxidant, poate preveni afecțiunile cronice precum bolile de inimă și cancerul. Luteolina, un polifenol antioxidant, poate avea diverse efecte asupra sănătății.
Foto: Freepik @Sasanka nimesh
Beneficii pentru sănătate
Ardeiul gras este un aliment sănătos din plante integrale care poate contribui la reducerea riscului de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă. De asemenea, au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății ochilor, care este o cauză frecventă a deficiențelor de vedere precum degenerescența maculară și cataracta.
Factorii nutriționali, precum luteina și zeaxantina, care se găsesc în ardeii grași, pot proteja retina de leziunile oxidative, reducând riscul acestor boli. Consumul regulat al acestor carotenoizi poate reduce riscul de cataractă și degenerare maculară.
Prevenirea anemiei este un alt beneficiu al ardeiului gras. Ardeii grași roșii sunt o sursă bogată de fier și vitamina C, care crește absorbția fierului din intestin. Un ardei gras roșu de mărime medie poate conține 169% din IDR pentru vitamina C.
Consumul de fructe sau legume bogate în vitamina C crește absorbția de fier alimentar, ceea ce face ca ardeii grași cruzi să fie o alegere bună pentru o dietă echilibrată. Acest lucru poate ajuta la creșterea rezervelor de fier ale organismului, reducând riscul de anemie.
Posibile efecte adverse
Ardeii grași sunt, în general, sănătoși și bine tolerați, dar unele persoane pot fi alergice din cauza reactivității încrucișate alergice. Alergiile la polen pot declanșa, de asemenea, alergii la unele persoane.
Ardeii grași sunt bogați în vitamine și antioxidanți, în special vitamina C și carotenoizi, care pot îmbunătăți sănătatea ochilor și pot reduce riscul de boli cronice. Atunci când sunt consumați cu moderație, ardeii grași nu au efecte adverse asupra sănătății. Sunt un adaos excelent la o dietă sănătoasă, dar pot apărea reacții alergice din cauza alergenilor similari din anumite alimente.
-
-
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.