Vârstele critice la care organismul trece prin schimbări moleculare majore. Cele 2 praguri importante în sănătatea ta

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
varste critice Foto: Freepik @prostooleh
varste critice Foto: Freepik @prostooleh

Pe parcursul vieții, corpul nostru trece prin transformări moleculare majore, care pot influența semnificativ sănătatea și longevitatea.

Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au descoperit că oamenii suferă două schimbări majore în moleculele și microorganismele lor în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani.

Aceste modificări moleculare legate de vârstă sunt asociate cu anumite riscuri pentru sănătate, inclusiv bolile cardiovasculare. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru trece prin numeroase schimbări, cele mai notabile modificări survenind la nivelul proteinelor în jurul vârstelor de 34, 60 și 78 de ani.

În timp ce unele modificări vizibile ale corpului îmbătrânit, cum ar fi părul cărunt și ridurile pielii, nu sunt vizibile, acestea apar în interiorul corpului la nivelul organelor, țesuturilor și chiar la nivel celular. Un nou studiu publicat în revista Nature Aging contribuie la înțelegerea modului în care îmbătrânirea afectează interiorul corpului.

Urmărirea modificărilor legate de vârstă în peste 135.000 de molecule

Un studiu care a analizat datele provenite de la 108 californieni cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, care au donat sânge și probe biologice la fiecare câteva luni, a urmărit să monitorizeze modificările din moleculele și microbiomul corpului lor.

Cercetătorii au urmărit modificările legate de vârstă în peste 135 000 de molecule și microbi diferiți pentru aproape 250 de milioane de puncte de date distincte.

Studiul, condus de Michael P. Snyder, profesor de genetică la Stanford University School of Medicine, a urmărit să ofere o imagine detaliată a sănătății oamenilor prin măsurarea a cât mai multe molecule și microbi. Studiul a urmărit, de asemenea, să înțeleagă modul în care oamenii îmbătrânesc.

Cele mai mari schimbări de molecule la mijlocul anilor 40, începutul anilor 60

Oamenii de știință au descoperit că 81% din molecule și microbi se schimbă mai mult la anumite vârste decât în alte perioade ale vieții unei persoane. Cele două vârste cu cele mai mari schimbări apar la mijlocul anilor 40 și începutul anilor 60.

Schimbările erau de așteptat, deoarece la 60 de ani crește riscul de îmbolnăvire și scade sistemul imunitar. Cu toate acestea, schimbările de la 40 de ani au fost neașteptate, deoarece este o perioadă în care oamenii își ating „criza vârstei mijlocii” și se rănesc adesea.

Motivul acestor schimbări nu este clar, dar ar putea fi cauzat de un stil de viață nesănătos, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația, sau de celulele aflate în senescență la 60 de ani.

Citește și: Ce este terapia cognitiv-comportamentală și de ce este eficientă în tratarea tulburărilor mintale. Un instrument puternic împotriva depresiei și anxietății

Foto: Freepik @suwant

Schimbările biochimice care vin odată cu îmbătrânirea

Oamenii de știință au descoperit că modificările moleculelor și microbilor legate de vârstă sunt legate de potențiale probleme de sănătate. De exemplu, la 40 de ani, s-au constatat modificări semnificative ale moleculelor legate de alcool, cafeină, metabolismul lipidic, bolile cardiovasculare, piele și mușchi.

La vârsta de 60 de ani, cele mai mari modificări ale moleculelor au fost legate de bolile cardiovasculare, reglarea imunității, funcția renală, metabolismul carbohidraților și al cafeinei, precum și de piele și mușchi. Snyder subliniază importanța studierii îmbătrânirii biologice pentru a lua măsuri de reducere a problemelor asociate.

Scopul este ca oamenii să trăiască o viață lungă și sănătoasă, astfel încât urmărirea acestor schimbări și luarea de măsuri pot ajuta. De exemplu, persoanele ar trebui să ia statine, să facă mișcare în mod regulat, să bea multă apă, să consume stimulente imunitare și antioxidanți. A fi conștient de schimbările de sănătate este crucial pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă.

Vezi și: Boala Crohn: rolul surprinzător al câinilor și al familiei numeroase în prevenție. Factorii de mediu în prevenirea bolii Crohn

Mecanismele biologice din spatele îmbătrânirii

Un studiu realizat de Cheng-Han Chen, cardiolog intervenționist certificat și director medical al Programului Structural Heart la MemorialCare Saddleback Medical Center, arată că modificările diferitelor molecule implicate în sănătatea umană au loc în anumite perioade de timp din viața unei persoane, mai degrabă decât treptat, de-a lungul vieții.

Această descoperire va ajuta la înțelegerea modificărilor biochimice care stau la baza îmbătrânirii și, eventual, va oferi ținte pentru terapie în funcție de stadiul în care se află o persoană în viață.

Cu toate acestea, nu este clar de ce există schimbări majore în special în jurul vârstelor de 40 și 60 de ani. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica mecanismele și posibilele motive biologice ale acestor modificări.

Cheng-Han Chen consideră că astfel de studii ajută la identificarea bazei îmbătrânirii normale și oferă o perspectivă asupra modului în care abaterile din biologia normală au condus la boli precum bolile cardiovasculare. Aceste cunoștințe îi vor ajuta pe pacienți să rămână sănătoși și să îmbătrânească bine și, de asemenea, pot contribui la dezvoltarea de noi terapii pentru bolile care rezultă din îmbătrânirea anormală.

Factorii implicați în modificările moleculare legate de vârstă

Un studiu realizat de Manisha Parulekar, director al Diviziei de geriatrie din cadrul Centrului Medical Universitar Hackensack, co-director al Centrului pentru pierderea memoriei și sănătatea creierului și profesor asociat la Facultatea de Medicină Hackensack Meridian, a arătat că procesul de îmbătrânire și afecțiunile cronice, precum diabetul și Alzheimer, necesită intervenții preventive timpurii.

Concluziile studiului sunt deosebit de relevante pentru pacienții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, deoarece pot ajuta la discutarea modificărilor stilului de viață cu pacienții. Parulekar explică faptul că schimbările rapide ale moleculelor și microbilor de-a lungul vieții noastre se datorează unei interacțiuni complexe de factori, inclusiv dezvoltarea, creșterea, factorii de mediu, factorii stilului de viață, modificările fiziologice, factorii genetici, precum și bolile și afecțiunile.

Înțelegerea acestor fluctuații este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor. Datele pot fi utilizate pentru a ajuta pacienții să înțeleagă importanța anumitor intervenții și pentru a susține conversațiile acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel