Memorie mai bună cu o activitate la îndemâna tuturor. Află ce trebuie să faci

Steluța Indrei / 25 sep 2018 / 10:22
Accidentul vascular cerebral afectează tot mai mulți tineri
Accidentul vascular cerebral afectează tot mai mulți tineri

Sunt suficiente 10 minute de activitate fizică pe zi pentru a avea o memorie bună, susține un studiu realizat în SUA. Recomandarea este valabilă la orice vârstă, precizează autorii.

O activitate fizică moderată ajută la ameliorarea imediată a memoriei, nu doar la cei vârstnici ci şi la persoanele tinere, deoarece contribuie la o mai bună conexiune între zonele cerebrale care exercită această funcţie, potrivit unui studiu publicat luni de University of California Irvine (UCI) şi citat de EFE.

Studiul este o confirmare cheie în prevenirea tulburărilor neurodegenerative asigurând că zece minute de „efort fizic” pe zi poate determina „beneficii cognitive considerabile”. „Hipocampul este fundamental pentru crearea de noi amintiri şi este una din primele zone ale creierului care se deteriorează cu înaintarea în vârstă şi mult mai sever la cei care suferă de Alzheimer”, potrivit lui Michael Yassa, profesor la UCI şi unul din responsabilii studiului. „Ameliorarea funcţiei hipocampului este esenţială pentru ameliorarea memoriei în situaţii cotidiene”, a precizat Yassa.

Pentru acest studiu, realizat în comun cu Universitatea Tsukuba din Japonia şi publicat luni în revista ştiinţifică Proceedings, cercetătorii au utilizat imagini de rezonanţă magnetică de mare rezoluţie. Potrivit Yassa, director la Center for the Neurobiology of Learning and Memory, studiul sugerează că „exerciţiile de plimbare zilnică pot avea efecte considerabile pentru ameliorarea memoriei şi a cunoaşterii”.

La studiu au participat 36 de adulţi tineri şi în stare bună de sănătate. Studiul a demonstrat că perioade scurte de exerciţii moderate duc la creşterea conexiunii „între circumvoluţiunea dinţată din hipocamp şi ariile corticale legate de procesarea detaliată a memoriei”.

Rezultatele studiului oferă o bază importantă pentru motivarea persoanelor în vârstă să realizeze exerciţii moderate periodice, notează cercetătorii.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy