Menopauză, stilul de viață sănătos menține inima sănătoasă

DCMedical Team |
Data publicării:
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare

Femeile care au un stil de viață sănătos în perioada tranziției către menopauză își pot menține sănătatea vaselor de sânge pe măsură ce îmbătrânesc, sugerează un nou studiu, arătând că astfel pot avea și o inimă sănătoasă.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Michigan au colectat date privind mai mult de 1100 de femei cu vârsta cuprinsă între 42 și 52 ani care au luat parte la un studiu al Institutului Național de Aging din SUA și le-au urmat timp de aproximativ 15 ani.

Pentru a evalua stilul de viață al acestor femei, cercetatorii au folosit un "Scor de viață sănătos" elaborat pentru studiu. Femeile au avut un examen medical anual și chestionare completate despre activitatea lor fizică, obiceiurile alimentare și consumul de tutun. Participantele au făcut cel puțin o ecografie coronariană, care a furnizat imagini ale interiorului unei artere care duce la inimă.

Femeile cu cele mai mari scoruri aveau cele mai sănătoase stiluri de viață și o îngroșare arterială mai scăzută. Dintre cele trei componente ale scorului - dieta sănătoasă, fumatul și exercițiu fizic regulat - abstinența de la fumat a avut cea mai puternică asociere cu arterele. 

"Viața în perioada de mijloc este o fereastră crucială pentru sănătatea cardiovasculară a femeilor. Prevalența scăzută a unui stil de viață sănătos în acest grup de femei, aflate la mijlocul vieții subliniază potențialul de intervenții în stilul de viață care vizează această populație vulnerabilă, pentru a avea un curs de îmbătrânire sănătos", a spus dr. Ana Baylin, profesor asociat de științe nutriționale în domeniul sănătății și epidemiologie la Universitatea de Medicină din Michigan, autorul studiului.

Comparativ cu femeile care aveau un stil de viață mai puțin sănătos, femeile cu un stil de viață sănătos stil de viață au avut o îngroșare mai mică și a acumulat mai puține plăci grase în arterele lor, au descoperit cercetătorii.

Potrivit oamenilor de știință, susțin că studiul sugerează în mod clar că femeile care se apropie de menopauză pot reduce semnificativ acest risc cardiovascular în cazul în care adoptă comportamente mai sănătoase.

 Schimbările care apar adesea cu menopauza, în special nivelurile crescute de colesterol și tensiunea arterială, pot crește riscul atacurilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale.

,,Vestea bună este că femeile de vârstă mijlocie pot să-și schimbe stilul de viață sănătos, cum ar fi evitarea fumului de tutun, să aibă o dietă mai sănătoasă și să facă mai multe activități fizice pentru a reduce riscul cardiovascular", au spus cercetătorii, potrivit MedicineNet.com.

Raportul a fost publicat online pe 28 noiembrie în Jurnalul al Asociației Americane de Inimă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel