Merele, de ce să le mănânci cu coajă: ce nu ți-a spus nimeni despre sâmburii de măr

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Mere
Mere

Merele sunt un aliment extrem de sănătos, iar recomandarea este de a fi consumat cu tot cu coajă. Atenție, însă, la sâmburii de măr.

Este cunoscut faptul că merele au cel mai mare conținut de vitamine în coajă. De asemenea, coaja conține pectină, care reglează tranzitul intestinal. Totuși, din cauza pesticidelor care sunt folosite, mulți aleg să înlăture coaja, pentru mai multă siguranță. Iată ce spune un specialist american. „Majoritatea merelor vor avea pesticide, cu excepția cazului în care sunt certificate organice”, a spus Laura Flores, nutriționist american. În 2018, Grupul de lucru pentru mediu, o organizație nonprofit pentru mediul înconjurător și sănătatea umană, a ajuns la concluzia că 98% dintre merele convenționale aveau reziduuri de pesticide pe coji. Cu toate acestea, grupul a mai spus că „beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în fructe și legume sunt mai mari decât riscurile expunerii la pesticide”, potrivit Livescience.  

Ce putem face pentru înlăturarea pesticidelor

Spălarea bine a merelor ajută la eliminarea pesticidelor, potrivit Serviciului de Extindere al Universității de Stat din Colorado. „Spălarea merelor și asigurarea faptului că frecați pielea într-un fel sau altul va face trucul”, a spus Flores. "Puteți face acest lucru cu mâinile sau cu un spălător de fructe."

Cu toate acestea, utilizarea clătirilor chimice și a altor tratamente pentru spălarea produselor proaspete nu este recomandată deoarece Administrația pentru Alimente și Medicamente nu a evaluat aceste produse pentru siguranță sau eficacitate.

Unii cercetători spun să nu vă faceți griji cu privire la pesticide. Dr. Dianne Hyson, dietetician de cercetare la Universitatea din California, Davis, scrie că testele de laborator au arătat niveluri foarte scăzute de reziduuri de pesticide pe pielea de mere.

Sunt semințele de mere otrăvitoare?

Semințele de mere conțin un compus chimic numit amigdalină, care poate elibera cianură, o otravă puternică, atunci când intră în contact cu enzimele digestive. Semințele întregi trec prin sistemul digestiv relativ neatins, dar dacă mestecați semințele, puteți fi expus toxinelor. Una sau două nu vor fi dăunătoare, deoarece organismul poate rezista la doze mici de cianură, dar dacă tu sau un copil mestecați și înghițiți multe semințe, ar trebui să solicitați imediat asistență medicală.

Câte semințe sunt dăunătoare? Potrivit lui John Fry, consultant în știința alimentelor, aproximativ 1 miligram de cianură pe kilogram de greutate corporală va ucide o persoană adultă. Semințele de mere conțin aproximativ 700 mg (0,02 uncii) de cianură pe kilogram; deci aproximativ 100 de grame (3,5 uncii) de semințe de mere ar fi suficiente pentru a ucide un adult de 70 de kilograme (154 lbs.). Cu toate acestea, o sămânță de măr cântărește 0,7 grame (0,02 uncii), deci ar trebui să mâncați 143 de semințe pentru a obține acea cantitate de cianură. Merele au de obicei aproximativ 8 sâmburi, deci ar trebui să mănânci semințele a 18 mere într-o singură ședință pentru a obține o doză fatală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel