Mersul pe jos adaugă 11 ani de viață. Previne bolile cronice

Monika Baciu |
Data publicării:
mersul pe jos - FOTO: Freepik@minhajul_islam1
mersul pe jos - FOTO: Freepik@minhajul_islam1

Acest truc simplu, mai mult decât banal, poate preveni bolile cronice și prelungi viața cu 11 ani.

Vezi și: Flavonoidele din cacao combat stresul. Oferă și protecție cardiovasculară și cerebrală

În ceea ce ar putea fi considerată una dintre cele mai bune investiții pentru sănătate, oamenii de știință au descoperit că doar mersul pe jos regulat ar putea adăuga ani la viața unei persoane. Un studiu recent sugerează că fiecare oră petrecută mers pe jos ar putea adăuga până la șase ore de speranță de viață, cu beneficii semnificative pentru cei mai puțin activi. Această descoperire este susținută de legile biologiei umane.

Puterea activității fizice

De-a lungul anilor, oamenii de știință au înțeles că inactivitatea fizică este legată de un risc crescut de condiții cronice, precum bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Totuși, un nou studiu, publicat în British Journal of Sport Medicine, a cuantificat exact câți ani de viață ar putea pierde oamenii din cauza lipsei de activitate fizică. Rezultatele sugerează că impactul inactivității asupra speranței de viață ar putea fi mult mai mare decât s-a estimat anterior.

Studiul, condus de Universitatea Griffith din Australia, oferă o imagine mai exactă prin utilizarea unor măsurători bazate pe dispozitive, spre deosebire de studiile anterioare care s-au bazat pe auto-rapoarte ale participanților.

Datele obținute arată că relația dintre activitatea fizică și mortalitate este de aproximativ două ori mai puternică decât au sugerat studiile anterioare.

Vezi și: Substanțele chimice din obiectele din bucătărie sau cosmetice, impact asupra somnului. Chimicalele veșnice, învinuite

Mersul pe jos - FOTO: Freepik@v_sot

Câtă activitate fizică e necesară

Una dintre principalele descoperiri ale studiului este că, dacă toți americanii cu vârsta de peste 40 de ani ar deveni activi la nivelul celor mai activi 25% din populație, speranța de viață medie din Statele Unite ar putea crește cu 5,3 ani. Pentru a pune aceasta într-o perspectivă, această creștere ar putea reduce diferența de speranță de viață dintre SUA și țările cu cele mai mari valori ale acesteia.

Pentru cei mai puțin activi, chiar și o creștere modestă a activității fizice ar putea avea efecte profunde, cu posibilitatea de a adăuga până la 11 ani la viață. Dar ce înseamnă să ajungi la nivelul celor mai activi 25% din populație?

Mersul pe jos, o soluție simplă

Studiul a arătat că cea mai simplă metodă de a crește activitatea fizică este prin mersul pe jos. Pentru a ajunge la nivelul celor mai activi 25%, cei mai puțin activi americani ar trebui să adauge aproximativ 111 minute, adică puțin sub două ore, de mers pe jos în rutina lor zilnică. Deși acest lucru ar putea părea mult, studiul a arătat și că chiar și creșteri mici ale activității fizice pot aduce beneficii semnificative.

Vezi și: Medicamentul care activează receptorul Neurokinina 2 și elimină kilogramele. Nu are efecte secundare

Randamentele decrescătoare ale activității

Cercetarea a subliniat o descoperire importantă cunoscută sub numele de "efectul randamentelor decrescătoare". Esențial, pe măsură ce activitatea fizică crește, beneficiile suplimentare pe oră devin mai mici.

Totuși, cele mai mari beneficii au fost observate la cei care erau cei mai puțin activi. De exemplu, trecerea de la cel mai inactiv grup la cel de-al doilea cel mai inactiv ar fi necesitat doar 28,5 minute suplimentare de mers pe jos pe zi, dar ar fi putut adăuga 6,3 ani la speranța de viață. Acest lucru înseamnă că fiecare oră de mers pe jos pentru acest grup ar putea adăuga 6,3 ore de viață.

Pentru cei din al doilea grup de activitate, atingerea nivelului celor mai activi ar necesita încă 83 de minute de mers pe jos pe zi și ar putea adăuga 4,6 ani la speranța de viață.

Implicatii pentru sănătatea publică și planificarea urbană

Rezultatele studiului, publicate în British Journal of Sports Medicine, au implicații importante pentru politicile de sănătate publică și dezvoltarea urbană. Promovarea unui nivel mai înalt de activitate fizică la nivelul populației va necesita o planificare cuprinzătoare care să încurajeze cartierele accesibile pentru mersul pe jos, parcuri sigure și spații verzi.

Orașele concepute pentru a sprijini mersul pe jos și transportul activ ar putea ajuta cetățenii să atingă un nivel mai ridicat de activitate într-un mod natural.

În plus, studiul subliniază necesitatea de a aborda disparitățile în privința activității fizice între diferitele grupuri socioeconomice. Cercetările au arătat că persoanele din grupurile cu venituri mici sunt mai puțin susceptibile de a respecta recomandările privind activitatea fizică.

Vezi și: Bacteriile super-rezistente la antibiotice, punct vulnerabil la Magneziu

De exemplu, în 2020, doar 16,2% dintre bărbații și 9,9% dintre femeile din grupul cu venituri mici au îndeplinit cerințele pentru activități aerobe și de întărire a mușchilor, comparativ cu procente mai mari în grupurile cu venituri mai mari. Promovarea activității fizice poate ajuta la reducerea acestor inegalități de sănătate, potrivit Study Finds.

Mesajul este clar: nu este niciodată prea târziu să devii mai activ. Chiar și creșterile mici ale activității fizice pot aduce beneficii semnificative, iar cele mai mari câștiguri se obțin atunci când începi de la un nivel scăzut de activitate. Fiecare pas contează. Indiferent că optezi pentru scările în loc de lift, parchezi mai departe de destinație sau faci o plimbare scurtă în pauza de prânz, fiecare mișcare contribuie la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Mersul pe jos, soluție accesibilă și gratuită

Pe măsură ce inactivitatea fizică devine una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică, vestea bună este că soluția este simplă, accesibilă și gratuită: mersul pe jos. Nu sunt necesare echipamente speciale, abonamente scumpe la sală sau regimuri de antrenament intense — doar o pereche de pantofi confortabili și dorința de a face primul pas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel