Mese de operație noi la Spitalul Județean Cluj

Dana Lascu |
Data publicării:
Noua masă de operație de la ortopedie este comodă pentru pacient și îi oferă memdicului un grad mai mare de confort în timpul intervenției. Foto: SCJU Cluj-Napoca
Noua masă de operație de la ortopedie este comodă pentru pacient și îi oferă memdicului un grad mai mare de confort în timpul intervenției. Foto: SCJU Cluj-Napoca

Patru mese noi de operație vor funcționa în blocurile operatorii ale Spitalului Județean de Urgență Cluj –Napoca. Au fost achiziționate cu fonduri de la Ministerul Sănătății.

Din cele patru mese noi, o masă de operație este destinată intervențiilor chirurgicale din sfera ORL, o masă este pentru artroscopie, destinată intervențiilor ortopedice și două mese pentru chirurgie vasculară. În valoare totală de aproximativ 670.000 lei, cele patru echipamente noi de la Spiptalul Județean de Urgență Cluj-Napoca au fost achiziționate cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății.

În 2018, medicii SCJU Cluj-Napoca au efectuat 27.251 de intervenții chirurgicale. Volumul de muncă ridică, deopotrivă, probleme care vizează siguranța pacientului, dar și confortul chirurgului, în timpul intervenției.

Astfel, mesele noi de operație înlocuiesc echipamente vechi, uzate, care adesea cauzau dificultăți în poziționarea pacientului. Acum, pentru mesele chirurgicale noi, electrohidraulice, reglajele necesare pentru fiecare pacient se fac cu o telecomandă.

În plus, configurația meselor permite accesul echipamentelor radiologice (de tip braț C, achiziționate de spital anul trecut), astfel încât nu mai este necesară reorientarea pacientului. Pentru pacient, aceste caracteristici se traduc într-un timp intra-operator mai scurt, ceea ce înseamnă o recuperare mai rapidă, și risc scăzut de incidente și complicații, în timpul intervenției chirurgicale.

Mesele de operație noi, rezistente și bacteriostatice

Conf. Dr. Magdalena Chirilă, medic-șef al Secției Clinice ORL – secție al cărei bloc operator a fost dotat în ultimii doi ani – a subliniat necesitatea acestei investiții.

„Clinica ORL a fost dotată, în ultimii ani, cu trei mese chirurgicale, înlocuindu-se astfel mesele chirurgicale vechi de aproximativ 50 de ani, cu care erau dotate cele trei săli de operaţie destinate intervenţiilor chirurgicale în anestezie generală. Mesele noi sunt electrohidraulice, cu blat subdivizat, astfel încât să permit poziţionarea pacientului conform cu necesitățile intervenției, dar asigurând totodată confortul pacientului în timpul intervenției chirurgicale. Mesele de operație sunt construite din material cu proprietăţi bacteriostatice, antifungice, rezistente la foc şi radiotransparente, suportând o greutate de 250 kg. Fiecare masă chirurgicală poate fi adaptată pentru intervenţiile în echipă mixtă (chirurg ORL, neurochirurg, chirurg oro-maxilo-facial, chirurg oftalmolog), extrem de util în chirurgia tumorilor de cap şi gât", a arătat medicul-șef.

„Am reușit, prin această investiție, să schimbăm aproape toate mesele de operație din blocurile operatorii ale spitalului. Cele patru mese de operație completează alte 12 mese, care au fost cumpărate în perioada 2014-2018. Mesele cumpărate anterior au însumat o investiție de aproape 1.800.000 lei. Pentru un spital de urgență, acordarea asistenței medicale pentru pacientul critic este absolut vitală. Tocmai de aceea, politica de management a vizat dezvoltarea infrastructurii serviciilor medicale de urgență, de la investigații imagistice rapide, la siguranță în sala de operație și confort post-operator", a declarat Petru Șușca, managerul SCJU Cluj-Napoca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel