Migrenele, cauzate de factorii de mediu. Poluarea poate declașa durerile de cap

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Migrenele – FOTO: Pexels@Kindel Media@Pixabay
Migrenele – FOTO: Pexels@Kindel Media@Pixabay

Migrenele pot fi cauzate și de schimbările climatice și factorii de mediu, notează cercetătorii.

Migrenele pot fi cauzate de stres, schimbarile hormonale si anumite tipuri de alimente. Unii oameni cu migrenă constată că condițiile de mediu, inclusiv calitatea aerului, de asemenea, afectează simptomele lor.

Vezi și: Există vaccin pentru boala lui Jens Stoltenberg, diagnosticat cu Zona Zoster. Cătănaș: Dacă imunitatea scade, virusul se reactivează! E foarte dureroasă

Identificarea cauzelor poate ameliora migrenele

Pentru persoanele care trăiesc cu migrene, identificarea cauzelor care declanșează aceste episoade poate fi o modalitate de ajutor pentru a minimiza durerile.

În comparație cu alte aspecte ale sănătății, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare, rolul poluării în migrenă este mai puțin clar.

Studiile pe care cercetătorii le-au efectuat în Taiwan și Coreea de Sud au descoperit că niveluri mai ridicate ale anumitor tipuri de poluanți atmosferici - bucăți mici de substanțe chimice numite particule în suspensie - au fost asociate cu o creștere a numărului de persoane care solicită asistență medicală pentru migrenă, în special în perioadele calde, potrivit Medical News Today.

Studiul taiwanez nu a găsit nici o legătură între nivelurile de particule în aer și migrenă în timpul zilelor de temperatură rece, totuși. Studiul sud-coreean a constatat, de asemenea, că asocierea dintre riscul de migrenă și nivelurile de particule în suspensie a fost mai slabă în zilele cu temperatură scăzută.

Vezi și: Analizele medicale, esențiale în diagnosticarea bolilor. Când și cum se recoltează sângele

Studii pe mai multe continente

În schimb, un studiu din Boston a constatat că niveluri mai ridicate de poluare a aerului au fost asociate cu o probabilitate crescută de a avea o durere de cap migrenă numai în lunile mai reci: octombrie până în martie.

Cu toate acestea, acest studiu a analizat în mod specific legătura dintre migrenă și poluanții gazoși legați de trafic – cum ar fi monoxidul de carbon și ozonul – mai degrabă decât particulele în suspensie.

Aceste rezultate sugerează că, deși poluarea aerului poate declanșa atacuri de migrenă, acest efect este probabil dependent atât de tipul de poluare a aerului, cât și de temperatura aerului.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că expunerea la poluarea aerului gazos poate crește probabilitatea de a dezvolta migrenă în primul rând.

Într-un studiu din 2021 care a implicat peste 360.000 de persoane din California de Nord, expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de dioxid de azot și metan a fost asociată cu 2% și, respectiv, 4% șanse crescute de a avea migrenă.

”Stresul oxidativ apare atunci când speciile reactive de oxigen se acumulează în celule, iar sistemele de apărare antioxidante ale organismului nu le elimină în mod corespunzător. Stresul oxidativ provoacă modificări chimice în creier care pot crește sensibilitatea și excitabilitatea neuronilor, ceea ce poate duce la un atac de migrenă”, mai notează Medical News Today.

Vezi și: Acneea, afecțiunea tuturor vârstelor. Simionescu: Preocuparea pentru aspectul desfingurant influențează calitatea vieții și atunci este transformată într-o boală

Poluarea, ucigașul mondial care provoacă unul din șase decese

Poluarea provoacă o serie de afecțiuni medicale. Un studiu publicat în revista The Lancet arată că poluarea a cauzat în anul 2019 circa nouă milioane de decese, în întreaga lume.

Potrivit studiului, unul din șase decese la nivel mondial este din cauza poluării, susţine Comisia Lancet pentru poluare şi sănătate.

Poluarea şi deşeurile produse de oameni şi eliberate apoi în aer, apă şi sol rareori ucid în mod direct, însă se află la originea unor boli cardiace grave, a cancerelor, a problemelor respiratorii şi a diareei acute.

"Efectele asupra sănătăţii rămân enorme, iar ţările cu venituri mici şi mijlocii sunt cele mai afectate", a declarat autorul principal al studiului şi unul dintre directorii comisiei, Richard Fuller.

Ele sunt responsabile pentru 92% din aceste decese şi pentru majoritatea pierderilor economice care rezultă.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel