Mihaela Bilic spulberă mituri: ADEVĂRUL despre peștele contaminat cu metale grele și peștele de acvacultură
Cunoscutul nutriționist dr Mihaela BIic explică dacă există riscul să cumpărăm pește contaminat cu metale grele și dacă e adevărat că peștele sălbatic e mai bun decât cel de acvacultură, cum se...
„Peștele, prieten sau dușman?!?!
Nu știu de ce avem o bucurie aparte când reușim să desființăm, cu așa-zise argumente, un aliment sau un produs. Și de cele mai multe ori nu este vorba de informații exacte, ci de replica penibilă „am auzit că...” Spuse pe un ton serios, grozăvii de genul “adulții nu trebuie să mănânce lapte” sau “„peștele este contaminat cu mercur”, ajung să fie adevăruri ce nu mai au nevoie de demonstrație” arată dr Mihaela Bilic ipoteza de la care pornește argumentația.
Ea spune că riscul de a cumpăra pește contaminat cu metale grele nu există!
„În cărțile de nutriție lucrurile sunt mult simplificate, astfel încât publicul larg să se relaxeze când vine vorba de mâncare. Citez: „beneficiile aduse de consumul regulat de pește (n.r. minim de 3 ori/săptămână) sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele”. Iar aici merită să facem câteva precizări:
- orice lot de pește care ajunge la vânzare trebuie să fie însoțit de acte/analize doveditoare pentru zona de pescuit și conținutul de metale grele;
- risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur prezente în cantitățile mari de pește cu care aceștia se hrănesc;
- o alimentație sănătoasă presupune alternarea speciilor de pești pe care le consumăm, iar dacă este vorba de pești mici, atunci nici urmă de risc!
Un alt argument des folosit și care nu are suport științific, este afirmația „peștele de acvacultură nu are beneficii nutritive, deci ori mănânc pește sălbatic, ori nu mănânc pește deloc”. Greșit!! În prezent s-au dezvoltat, mai ales în țările nordice, ferme piscicole care practică o creștere a animalelor responsabilă, cu respect pentru mediu. Nu putem desființa acvacultura și nu putem să-i punem laolaltă pe toți crescătorii de pește, există diferențe majore între ei. Și nu, nu se mai folosesc antibiotice în acvacultură, iar mai nou peștii sunt hrăniți inclusiv cu insecte și ulei de alge - pe lângă proteine din pește și ulei de pește, concentrat de soia și de mazăre, uleiuri vegetale.
Nu-i totuna să cumperi pește adus din țările asiatice, sau pește import Alaska, țările nordice, țările mediteraneene sau oceanul Atlantic. Citiți eticheta și veți descoperi că e ușor să faci diferența dintre un producător/importator serios, care menționează zonele de pescuit și tipul de fermă de acvacultură, spre deosebire de cei care sunt laconici, dubioși. (link direct sursa informațiilor)
Și dacă tot vorbim de Alaska, există nenumărate rapoarte ce fac referire la accidentul nuclear de la Fukushima din 2011 și faptul că nu există risc de contaminare cu substanțe radioactive pentru peștele pescuit din acea zonă. Tot în această direcție vreau să știți că în Europa este interzis pescuitul de somon sălbatic, așa că Alaska rămâne singura sursă. (link direct sursa informațiilor)
Nu în ultimul rând, trebuie lămurită prejudecata care există în legătură cu peștele congelat. Multe persoane consideră că produsele congelate (indiferent că este vorba de pește, fructe de mare, legume sau fructe), au o calitate inferioară și proprietăți nutritive reduse, când de fapt lucrurile stau invers: frigul este cel mai sigur agent de conservare și în felul ăsta se evită depozitarea prelungită, care duce la pierderea calităților nutritive. Și siguranța alimentară are de câștigat, mai ales în cazul produselor ușor perisabile cum sunt peștele și fructele de mare. Congelarea are loc imediat, direct pe vasele de pescuit sau la țărm, nu presupune adăugarea vreunui conservant, iar dacă lanțul de frig este respectat peștele ajunge pe masa noastră mai proaspăt decât dacă l-am fi pescuit singuri! Atenție la „glazură”, un produs de calitate nu trebuie să aibă crustă de gheață, mai ales când e vorba de pești mici și fructe de mare.
Un alt beneficiu al congelării este faptul că stopează multiplicarea microorganismelor care pot duce la alterarea cărnii și distruge inclusiv paraziții care pot exista în intestinele peștilor, deci putem considera frigul un agent de sterilizare Fulgii de gheață și bazinele cu apă glaciară sunt metode de transport folosite pentru peștele proaspăt, astfel încât el să fie sigur pentru consum. (link direct sursa informațiilor).
Peștele posedă calități nutriționale prețioase care nu pot fi înlocuite de niciun alt aliment de aceea trebuie introdus în meniul întregii familii de 2-3 ori/ săptămână. Propun autorităților ca în completarea sloganurilor legate de consumul de apă, fructe și legume, sare, zahăr și grăsimi, să introducem o nouă recomandare legată de consumul regulat de pește și fructe de mare. Iar pe consumatori îi sfătuiesc să nu mai plece urechea la zvonuri și știri nefondate, fără pește sănătatea are numai de suferit. Și nu doar sănătatea noastră, ci și sănătatea copiilor noștri, pentru că dezvoltarea sistemului nervos și forța sistemului imunitar sunt dependente de pește! De care vreți voi, numai pește să fie!” a scris dr Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
