MIT DOBORÂT. Gras și sănătos NU EXISTĂ! Grăsimea, legată de o sănătate cardiacă proastă, chiar și la cei care fac mișcare!

Dana Lascu |
Data publicării:
Tineri, greutate corporală
Tineri, greutate corporală

Gras și sănătos nu există! Activitatea fizică nu anulează efectele negative ale excesului de greutate corporală asupra sănătății inimii. Aceasta este constatarea unui amplu studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Nu se poate să fi gras, dar sănătos ”, a spus autorul studiului (link direct studiu), dr. Alejandro Lucia, de la Universitatea Europeană, Madrid, Spania. „Aceasta a fost prima analiză la nivel național care a arătat că a fi activ în mod regulat nu este suficient să elimine efectele dăunătoare asupra excesului de grăsime corporală asupra sănătății.

Descoperirile noastre resping ideea că un stil de viață activ fizic poate anula complet efectele dăunătoare ale supraponderalității și obezității”, a continuat acesta.
Există unele dovezi că fitnessul ar putea atenua efectele negative ale excesului de greutate corporală asupra sănătății inimii. S-a sugerat că la adulți și copii, a fi „gras, dar în formă” ar putea fi asociat cu o sănătate cardiovasculară similară cu a fi „slab, dar neactiv”. Dr. Lucia a spus: „Acest lucru a dus la propuneri controversate de politici de sănătate pentru a acorda prioritate activității fizice și fitnessului mai presus de pierderea în greutate. Studiul nostru a încercat să clarifice legăturile dintre activitate, greutatea corporală și sănătatea inimii”.

Studiul a utilizat date de la 527.662 adulți care lucrează, asigurați de o mare companie de prevenire a riscurilor profesionale din Spania. Vârsta medie a participanților a fost de 42 de ani și 32% dintre ei au fost femei.

Participanții au fost clasificați ca având greutate normală (indicele de masă corporală [IMC] 20,0-24,9 kg / m2), supraponderali (IMC 25,0-29,9 kg / m2) sau obezi (IMC 30,0 kg / m2 sau mai mare). În plus, ei au fost grupați în funcție de nivelul de activitate: 

1) activ în mod regulat, definit ca realizând minimul recomandat pentru adulți de Organizația Mondială a Sănătății2 (OMS);

2) insuficient activ (unele activități fizice moderate până la viguroase în fiecare săptămână, dar mai puțin decât minimul OMS); 

3) inactiv (fără exercițiu). 

Sănătatea cardiovasculară a fost determinată în funcție de trei factori de risc majori pentru infarct și accident vascular cerebral, și anume diabetul, colesterolul ridicat și tensiunea arterială crescută.

Greutatea în plus vine la pachet cu riscuri

Aproximativ 42% dintre participanți aveau greutate normală, 41% erau supraponderali și 18% erau obezi. Majoritatea erau inactivi (63,5%), în timp ce 12,3% erau insuficient activi, iar 24,2% erau activi în mod regulat. Aproximativ 30% au avut colesterol ridicat, 15% au avut tensiune arterială crescută și 3% au avut diabet.

Cercetătorii au investigat apoi asocierile dintre fiecare IMC, grupul de activitate și cei trei factori de risc. La toate nivelurile de IMC, orice activitate (indiferent dacă a atins sau nu nivelul minim al OMS) a fost legată de o probabilitate mai mică de diabet, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, comparativ cu lipsa exercițiilor fizice. Dr. Lucia a spus: „Acest lucru ne spune că toată lumea, indiferent de greutatea corporală, ar trebui să fie activă din punct de vedere fizic pentru a-și proteja sănătatea”.

La toate greutățile, riscul de diabet și hipertensiune a scăzut odată cu creșterea activității fizice. „Mai multă activitate este mai bună, deci mersul pe jos 30 de minute pe zi este mai bun decât mersul pe jos 15 minute pe zi”, a spus el.

Cu toate acestea, participanții supraponderali și obezi au avut un risc cardiovascular mai mare decât subiecții cu greutate normală, indiferent de nivelurile de activitate! 

De exemplu, comparativ cu indivizii cu greutate normală inactivi, persoanele obeze active aveau o probabilitate de aproximativ două ori mai mare de a avea colesterol ridicat, de patru ori mai mare de a avea diabet și de cinci ori mai mare de a avea hipertensiune arterială. 

Dr. Lucia a concluzionat: „Exercițiile fizice nu par să compenseze efectele negative ale excesului de greutate. Această constatare a fost, de asemenea, observată în general atât la bărbați, cât și la femei, atunci când au fost analizate separat. (...) Combaterea obezității și a inactivității este la fel de importantă; ar trebui să fie o bătălie comună. Pierderea în greutate ar trebui să rămână o țintă principală pentru politicile de sănătate, împreună cu promovarea stilurilor de viață active”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel