Mituri despre poliartrita reumatoidă, explicate pe înțeles de dr Vasi Rădulescu

Adisa Codruț / 19 iul 2021 / 21:14
Medicamentele pentru poliartrita reumatoidă au efect limitat
Medicamentele pentru poliartrita reumatoidă au efect limitat

Nu doar vârstnicii fac poliartrită reumatoidă, ci și copii.

Medicii americani susțin că majoritatea oamenilor sunt diagnosticați cu artrită reumatoidă între 30 și 50 de ani. Iar această afecțiune nu apare doar la bătrânețe, cum se crede, notează doctorul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Acesta explică, pe îndelete, care sunt miturile legate de poliartrită reumatoidă:

Mitul 1 - doar vârstnicii pot face poliartrită reumatoidă - acesta îl citează pe reumatologul Max Konig de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din Baltimore, care afirmă că ”adulții și copiii deopotrivă pot dezvolta poliartrită reumatoidă.

”Copiii sunt adesea diagnosticați cu un subtip de artrită idiopatică juvenilă (JIA), mai degrabă decât cu poliartrită reumatoidă. Copiii cu acest tip de JIA – cunoscuți sub denumirea de artrită poliarticulară, cu factor reumatoid pozitiv – au o proteină numită factor reumatoid (RF) sau anticorpi andi peptid ciclic citrulinat (anticorpi anti-CCP) care apare în sângele lor, la fel ca majoritatea oamenilor cu PAR. PAR devine de fapt mai rar pe măsură ce îmbătrânești, notează medicul Nilanjana Bose, reumatolog la Centrul de Reumatologie din Houston”, notează dr Vasi Rădulescu.

Mitul 2 - se face sport sau nu? - Specialiștii citați de medicul Rădulescu pledează pentru mișcare. ”Exercițiul este o parte importantă a gestionării RA. Poate diminua oboseala și depresia, vă poate face mai puternic și mai flexibil și chiar vă poate ajuta să preveniți dizabilitățile. Un motiv important pentru care exercițiul este crucial este că atunci când aveți PAR, aveți un risc mai mare de boli de inimă”, afirmă dr Vasi Rădulescu.

Mitul 3 - poate fi oprită administrarea medicamentelor? - Răspunsul este nu. ”Este important să rețineți că nu trebuie să vă opriți niciodată medicamentele fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. În primul rând, aceste medicamente funcționează prin slăbirea sistemului imunitar de răspunsul său neobișnuit,”, spune dr Konig, citat de dr Rădulescu. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy