Monturile, hallux valgus, afecțiunea cea mai frecventă a piciorului. Cum te afectează încălțămintea și cum se pot trata

Monika Baciu |
Data publicării:
monturile - FOTO: Freepik@toa55
monturile - FOTO: Freepik@toa55

Monturile sunt cele mai frecvente deformări ale piciorului. Acestea sunt dureroase și vă afectează și mobilitatea degetului.

Monturile sunt considerate cele mai frecvente deformări ale piciorului, fiind descrise ca fiind "deviația laterală a halluxului și distanțarea sa consecutivă de axa mediană a corpului". Tratamentul pentru hallux valgus variază de la managementul conservator la cel chirurgical.

Există aproximativ 131 de tehnici chirurgicale diferite. Cu toate acestea, până în prezent, nu există nicio metodă care să corecteze suficient toate deformările hallux valgus.

Monturile, ce sunt

Monturile sunt umflaturi osoase care se formează pe articulația de la baza degetului mare. Apar atunci când unele dintre oasele din partea din față a piciorului se mișcă de la locul lor. Acest lucru face ca vârful degetului mare să fie tras spre degetele mai mici și forțează articulația de la baza degetului mare să iasă în afară. Pielea de deasupra monturii ar putea fi roșie și inflamată.

Vezi și: Lucrurile pe care trebuie să le știi despre biopsie. Ce trebuie să faci înainte, în timpul și după intervenție. Cât de concludente sunt rezultatele

Monturile, cauze

Purtarea de pantofi strâmți și înguste ar putea provoca monturi sau le-ar putea înrăutăți. Monturile se pot dezvolta, de asemenea, ca urmare a formei piciorului dumneavoastră, a unei deformări a piciorului sau a unei afecțiuni medicale, cum ar fi artrita.

Monturile mai mici se pot dezvolta pe articulația degetului mic.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre uscătoarele de rufe. Cât de dăunătoare sunt pentru sănătate și mediul înconjurător

Monturile, simptome

Semnele și simptomele unui montură includ:

- O umflătură pe partea exterioară a bazei degetului mare de la picior.

- Umflătură, roșeață sau durere în jurul articulației degetului mare de la picior

- Cornuri sau calusuri - acestea se dezvoltă adesea acolo unde primul și al doilea deget de la picior se freacă unul de celălalt

- Durere continuă sau durere care apare și dispare

- Mișcare limitată a degetului mare

Deși, de multe ori, monturile nu necesită niciun tratament medical, consultați-vă medicul dumneavoastră sau un medic specializat în tratarea afecțiunilor dacă aveți:

- Durere continuă la degetul mare sau la picior

- O umflătură vizibilă pe articulația degetului mare de la picior

- Diminuarea mișcării degetului mare sau a piciorului dvs.

- Dificultăți în găsirea de pantofi care să se potrivească corect din cauza unui chiulasă

Există multe teorii cu privire la modul în care se dezvoltă monturile, dar cauza exactă este necunoscută. Factorii care probabil includ:

- Tipul de picior moștenit

- Stresul sau rănile piciorului

- Deformități prezente la naștere, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Hipnoza, vindecare prin manipulare. Ce boli poate trata. Andrei Voicu: Accesăm mintea subconștientă. Suntem niște roboței și atât

Experții nu sunt de acord dacă pantofii strâmți, cu toc înalt sau prea înguste cauzează monturile sau dacă încălțămintea contribuie pur și simplu la dezvoltarea monturilor.

Picioarele cu monturi ar putea fi asociate cu anumite tipuri de artrită, în special cu tipurile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă.

Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu

Monturile, factori de risc

Acești factori ar putea crește riscul de a avea monturi:

- Tocuri înalte. Purtarea tocurilor înalte vă forțează degetele de la picioare în partea din față a pantofilor, înghesuindu-vă adesea degetele.

- Pantofi nepotriviți. Persoanele care poartă pantofi prea strâmți, prea înguste sau prea ascuțiți sunt mai predispuse să dezvolte monturi.

- Artrita reumatoidă. Faptul că aveți această afecțiune inflamatorie vă poate face mai predispus să dezvoltați monturi.

- Ereditatea. Tendința de a dezvolta monturi ar putea fi rezultatul unei probleme moștenite cu structura sau anatomia piciorului dumneavoastră.

Monturile, complicații

Complicațiile posibile ale monturilor includ:

- Bursita. Această afecțiune dureroasă apare atunci când se inflamează micile tampoane umplute cu lichid care amortizează oasele din apropierea articulațiilor dumneavoastră.

- Degetele în ciocan. O îndoire anormală care apare în articulația din mijloc a unui deget de la picior, de obicei degetul de lângă degetul mare, poate provoca durere și presiune.

- Metatarsalgie. Această afecțiune provoacă durere și umflături la nivelul tălpii piciorului.

Monturile, prevenție

Pentru a ajuta la prevenirea monturilor, alegeți cu grijă pantofii. Aceștia ar trebui să aibă o cutie largă pentru degete - fără degete ascuțite - și ar trebui să existe spațiu între vârful degetului cel mai lung și capătul pantofului.

Pantofii ar trebui să se conformeze formei picioarelor dumneavoastră fără să vă strângă sau să preseze vreo parte a piciorului.

Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui

Monturile, tratament

Opțiunile de tratament variază în funcție de gravitatea monturii dvs. și de cât de multă durere provoacă.

Tratament conservator

Tratamentele nechirurgicale care pot ameliora durerea și presiunea include:

Schimbarea încălțămintei. Purtați pantofi spațioși, confortabili, care oferă suficient spațiu pentru degetele de la picioare.

Căptușeală. Pernele sau pernele pentru monturi, fără medicamente și fără prescripție medicală, pot fi utile. Acestea pot acționa ca un tampon între picior și pantof și vă pot ușura durerea.

Medicamente vă pot ajuta să controlați durerea unui mont. Injecțiile cu cortizon ar putea fi, de asemenea, de ajutor.

Plasturi pentru pantofi. Plăcuțele de încălțăminte căptușite pot ajuta la distribuirea uniformă a presiunii atunci când vă mișcați picioarele, reducând simptomele și împiedicând înrăutățirea monturii. Suporții fără prescripție medicală pot oferi ușurare pentru unele persoane; altele au nevoie de dispozitive ortopedice cu prescripție medicală.

Aplicarea de gheață. Aplicarea de gheață pe monturi după ce ați stat prea mult timp în picioare sau dacă aceasta se inflamează poate ajuta la ameliorarea durerii și a umflăturii. Dacă aveți senzație redusă sau probleme de circulație la picioare, consultați mai întâi medicul înainte de a aplica gheață.

Vezi și: Cât de des ar trebui să îți faci manichiura. Ce poți să pățești dacă îți faci unghiile o dată pe lună, mai des sau mai rar

Opțiuni chirurgicale

Dacă tratamentul conservator nu vă ameliorează simptomele, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Intervenția chirurgicală nu este recomandată din motive estetice; doar atunci când un montură vă provoacă dureri frecvente sau interferează cu activitățile dumneavoastră zilnice.

Există mai multe proceduri chirurgicale pentru monturi și nicio tehnică nu este cea mai bună pentru fiecare problemă în parte. Procedurile chirurgicale pentru monturi pot fi efectuate ca proceduri unice sau în combinație. Acestea ar putea implica:

- Îndepărtarea țesutului umflat din jurul articulației degetului mare de la picior

- Îndreptarea degetului mare prin îndepărtarea unei părți din os

- Realinierea unuia sau mai multor oase din antepicior într-o poziție mai normală pentru a corecta unghiul anormal al articulației degetului mare de la picior

- Unirea permanentă a oaselor articulației afectate

Este posibil să puteți merge pe picior imediat după o procedură pentru montură. Cu toate acestea, recuperarea completă poate dura săptămâni sau luni.

Pentru a preveni o recidivă, va trebui să purtați încălțăminte adecvată după recuperare. Pentru majoritatea oamenilor, este nerealist să se aștepte să poarte pantofi mai înguste după operație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel