Ce trebuie să știi despre uscătoarele de rufe. Cât de dăunătoare sunt pentru sănătate și mediul înconjurător

Monika Baciu |
Data publicării:
uscatoarele de rufe - FOTO: Freepik@senivpetro
uscatoarele de rufe - FOTO: Freepik@senivpetro

Uscătoarele de rufe sunt electrocasnice care se regăsesc în multe locuințe. Dar, acestea ne pot afecta grav sănătatea.

Uscătoarele de rufe eliberează microfibre dăunătoare în aer, punând în pericol viața sălbatică și mediul înconjurător. Oamenii de știință avertizează că uscătoarele de rufe sunt la fel de dăunătoare ca și mașinile de spălat, deoarece elimină plasticul.

Potrivit unui studiu recent, uscătoarele de rufe eliberează în aer microfibre la niveluri comparabile cu cele care se duc la canalizare în timpul aceleiași încărcări.

Constatările se bazează pe experimente care au implicat peste 1.200 de articole de îmbrăcăminte în condiții obișnuite.

”Măsurând microfibrele eliberate în timpul întregului proces de spălare, am constatat că pierderea de microfibre prin uscarea domestică reprezintă o preocupare uriașă. Studiul nostru este primul studiu care a cuantificat simultan microfibrele eliberate de haine în timpul spălării, alături de cele eliberate atunci când hainele sunt apoi uscate la tambur”, spune autorul principal, Dr. Kelly Sheridan, de la Universitatea Northumbria din Anglia, potrivit South West News Service, potrivit Study Finds.

Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui

Uscătoarele de rufe, efect asupra mediului înconjurător

Animalele sălbatice ingerează aceste microfibre pe măsură ce plutesc în aer, se depun pe uscat și sunt spălate în râuri. În cele din urmă, ele ajung în farfuriile noastre pe măsură ce intră în lanțul alimentar. De asemenea, particulele absorb substanțe chimice dăunătoare care se infiltrează în sistemul oricărei persoane sau animale care le inhalează.

Poliesterul și alte fibre artificiale nu se descompun și rămân în mediul înconjurător pentru o perioadă foarte lungă de timp. Echipa internațională i-a îndemnat pe producători să instaleze filtre care să reducă numărul celor care ies în exterior. Aerul folosit la uscarea în tambur trece printr-o conductă, sau tub, și este evacuat direct în exterior.

Vezi și: Demența ascunsă, schimbări subtile ale personalității. Care sunt semnalele de alarmă înainte de pierderea memoriei

Milioane de tone de microfibre eliberate de spălarea rufelor

Spălarea rufelor aruncă anual până la un milion de tone de microfibre în întreaga lume, ceea ce reprezintă un risc potențial pentru ecosistemele acvatice. Fragmente minuscule de haine sunt suflate prin gurile de aerisire ale uscătoarelor de rufe, ceea ce reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea umană.

Acestea au fost găsite în peștii capturați din ocean, în bere și chiar în placentele copiilor nenăscuți. Experimentele de laborator sugerează că acestea dăunează celulelor.

Cercetările oferă motive convingătoare pentru a usca hainele prin agățare și pentru a folosi cu moderație - sau chiar niciodată - uscătoarele care consumă multă energie.

”Am măsurat volumul de microfibre eliberate în timpul spălării, precum și pe cele capturate în filtrele de scame atunci când sunt uscate la tambur. Studiul nostru a constatat că uscătoarele de rufe casnice produc cantități comparabile de microfibre care ar putea fi eliberate în aer cu cele pe care le vedem deja ajungând în sistemele noastre de apă în urma unui ciclu standard de spălare.

În timp ce multe microfibre pot fi captate în filtrele de scame în timpul uscării, dacă dimensiunea porilor este prea mare, o cantitate semnificativă va fi eliberată în aer, comparabilă cu cea eliberată în canalizare în timpul spălării”, spune Sheridan.

Vezi și: Cât de des ar trebui să îți faci manichiura. Ce poți să pățești dacă îți faci unghiile o dată pe lună, mai des sau mai rar

Uscătoarele de rufe, mai nocive decât mașinile de spălat

Testele efectuate pe 10 tricouri din poliester și 10 tricouri din bumbac au constatat că uscătoarele casnice produc mult mai multe microfibre decât spălarea. Multe sunt captate în filtre, dar cantitățile care ajung în atmosferă sunt similare cu cele care ajung în râuri în urma spălării.

”Este esențial pentru înțelegerea noastră a impactului microfibrelor asupra sănătății umane și a mediului să fie evaluate toate căile potențiale de eliberare a microfibrelor, inclusiv aerul. Fibrele transportate în aer sunt la fel de îngrijorătoare ca și cele prezente în apele reziduale”, adaugă Sheridan.

Materialele sintetice, cum ar fi poliesterul, sunt cele mai rele, deoarece se biodegradează mult mai lent decât bumbacul sau lâna.

”Recentele creșteri ale costurilor cu energia ne-au determinat pe toți să ne gândim cu atenție la impactul financiar al utilizării uscătoarelor, dar puțini sunt conștienți de impactul acestora asupra poluării aerului cu particule.

Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu

Aceste ultime constatări sunt un apel la acțiune pentru industria electrocasnicelor pentru a îmbunătăți eficiența sistemelor de filtrare a fibrelor din uscătoarele cu ventilație și pentru a impulsiona conversia la uscătoarele cu condensator fără degajare de fibre în aer, în special la uscătoarele cu pompă de căldură super-eficiente din punct de vedere energetic.

Deși știm că oamenii din diferite părți ale lumii și din diferite tipuri de gospodării pot alege modalități alternative de uscare a hainelor, constatările noastre se referă la impactul uscării rufelor cu ventilator. Ar fi necesare cercetări suplimentare pentru a evalua impactul altor metode de uscare”, afirmă coautorul Dr. Neil Lant, de la Procter and Gamble, într-o declarație.

Gigantul american de consum colaborează cu experții de la Northumbria de peste cinci ani. Aproximativ 700.000 de microfibre din hainele din acril și poliester sunt aruncate în timpul spălării la fiecare ciclu de spălare.

Vezi și: Fibroamele uterine, tumorile necanceroase ale uterului. Ce complicații pot da. Când se recomandă operația și care sunt riscurile

Microplasticele au fost găsite peste tot - inclusiv în placenta unui copil nenăscut

În timpul spălării și uscării, fibrele de plastic din haine se desprind și pot scăpa prin filtrele uscătorului de rufe și pot fi eliberate în aer. Microplasticele au fost găsite aproape peste tot, inclusiv recent în placenta unui copil nenăscut.

Antonio Ragusa, directorul secției de obstetrică și ginecologie de la San Giovanni Calibita, a făcut o comparație înspăimântătorare.

”Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci dintr-un amestec de entități biologice și anorganice”, a spus Antonio Ragusa.

Echipa de cercetare a acestei ultime investigații privind microplasticele a estimat că între 90 și 120 de milioane de microfibre sunt eliberate în aer în fiecare an de către un singur uscător de rufe cu tambur, potrivit Wales Online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel