Motivul pentru care să nu mai arunci cojile de la aceste fructe și legume. Ce beneficii sănătoase ascund
Descoperă nutrienții esențiali, vitaminele și fibrele regăsite în cojile acestor fructe și legume sănătoase.
Cojile fructelor și legumelor sunt bogate în nutrienți, vitamine și fibre, care adaugă textură și profunzime meselor. Aceste coji, împreună cu potasiul și magneziul, reprezintă o sursă de nutriție funcțională subutilizată.
Dieteticienii au identificat cojile de fructe și legume ca fiind o comoară de compuși sănătoși pe care oamenii o aruncă adesea. Ele sunt bogate în fibre, potasiu și magneziu, care sporesc valoarea nutritivă a dietei tale. Consumând aceste coji, puteți obține un plus de nutriție și puteți reduce risipa de alimente. Dieteticienii recomandă să consumați aceste coji pentru a vă bucura de beneficiile pe care le oferă pentru sănătate.
Kiwi
Kiwi, inclusiv coaja sa pufoasă, reprezintă o alegere populară datorită conținutului ridicat de fibre și nutrienților esențiali, cum ar fi vitamina E, C și polifenoli. Un studiu din 2020 a constatat că această coajă a dus la scăderea inflamației și la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale, susținând beneficiile pentru sănătate ale cojilor de kiwi.
Roșii
Cojile de roșii sunt bogate în licopen antioxidant, care stimulează colagenul și protejează împotriva daunelor provocate de soare, făcând pielea mai netedă și mai tânără. Acestea au de 2,5 ori mai mult licopen decât pulpa și oferă numeroși micronutrienți, precum zinc, mangan și cupru, potrivit VeryWellHealth.
Pepene verde
Pepenii verzi au o coajă plină de nutrienți, care este comestibilă și versatilă. Aceasta conține citrulină, un aminoacid care poate îmbunătăți circulația sângelui și reduce tensiunea arterială, precum și fibre pentru un sistem digestiv funcțional.
De asemenea, conține vitaminele C și B6, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru funcționarea creierului. Pentru a încorpora coaja de pepene verde în dieta dumneavoastră, luați-o, adăugați-o la amestecurile înăbușite, amestecați-o în smoothie-uri sau tăiați-o în cubulețe și adăugați-o în salate. Spălați bine pepenele înainte de a-l mânca pentru a elimina pesticidele sau impuritățile.

Foto: Freepik @EyeEm
Citrice
Cojile de citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și limetele, sunt o alegere nutritivă datorită conținutului ridicat de fibre, vitamine și antioxidanți. Acestea ajută digestia și promovează sănătatea intestinală, fiind în același timp bogate în vitamina C și bioflavonoide.
Cojile de citrice conțin antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, reduc riscul de boli cronice și îmbunătățesc sănătatea pielii. Un beneficiu semnificativ al cojilor de citrice este prezența polifenolilor, cum ar fi limonenul, care acționează ca antioxidanți puternici și pot promova imunitatea, proteja împotriva cancerului, susține sănătatea inimii și reduce riscul de diabet de tip 2. Un studiu din 2020 sugerează că anumiți compuși din citrice, cum ar fi flavona polimetoxilată și flavanona, ar putea avea efecte protectoare împotriva demenței.
Cartofi
Cojile de cartofi sunt o adevărată forță nutritivă, bogate în vitaminele C, potasiu, acid folic, magneziu și fosfor. De asemenea, acestea oferă fibre, ajutând la sănătatea intestinală și la sațietate. Cojile de cartofi conțin compuși biofuncționali, cum ar fi stimularea sintezei colagenului de tip I, cu potențial anti-îmbătrânire, antimicrobian și antioxidant.
Un flavonoid notabil este quercetina, care stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antivirale. Colina, care se găsește în cojile de cartofi, susține funcția cerebrală, inclusiv starea de spirit și memoria. S-a demonstrat că extractul din coaja de cartof stimulează sinteza colagenului, potențial anti-îmbătrânire.
Morcovi
Cojile de morcov sunt o forță nutritivă, bogate în fibre, antioxidanți precum betacarotenul și poliacetilenii și alți fitonutrienți benefici. Beta-carotenul este crucial pentru menținerea sănătății vederii, a pielii și a imunității.
Antioxidanții din cojile de morcovi pot proteja celulele de daune, reducând potențial riscul de boli cronice și cancer. Cu toate acestea, este important să vă spălați bine cu un detergent pentru legume înainte de consum, deoarece cojile de morcovi trebuie să fie bine uscate înainte de consum.
Mere
Cojile de mere sunt fructe foarte benefice pentru o dietă sănătoasă, oferind vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C și potasiu. De asemenea, sunt bogate în fibre, ajutând la digestie și la gestionarea greutății. În plus, acestea conțin antioxidanți și compuși vegetali precum quercetina, catechina și acidul clorogenic, care pot preveni bolile cronice și pot promova sănătatea inimii.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
