Motivul pentru care să nu mai arunci cojile de la aceste fructe și legume. Ce beneficii sănătoase ascund
Descoperă nutrienții esențiali, vitaminele și fibrele regăsite în cojile acestor fructe și legume sănătoase.
Cojile fructelor și legumelor sunt bogate în nutrienți, vitamine și fibre, care adaugă textură și profunzime meselor. Aceste coji, împreună cu potasiul și magneziul, reprezintă o sursă de nutriție funcțională subutilizată.
Dieteticienii au identificat cojile de fructe și legume ca fiind o comoară de compuși sănătoși pe care oamenii o aruncă adesea. Ele sunt bogate în fibre, potasiu și magneziu, care sporesc valoarea nutritivă a dietei tale. Consumând aceste coji, puteți obține un plus de nutriție și puteți reduce risipa de alimente. Dieteticienii recomandă să consumați aceste coji pentru a vă bucura de beneficiile pe care le oferă pentru sănătate.
Kiwi
Kiwi, inclusiv coaja sa pufoasă, reprezintă o alegere populară datorită conținutului ridicat de fibre și nutrienților esențiali, cum ar fi vitamina E, C și polifenoli. Un studiu din 2020 a constatat că această coajă a dus la scăderea inflamației și la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale, susținând beneficiile pentru sănătate ale cojilor de kiwi.
Roșii
Cojile de roșii sunt bogate în licopen antioxidant, care stimulează colagenul și protejează împotriva daunelor provocate de soare, făcând pielea mai netedă și mai tânără. Acestea au de 2,5 ori mai mult licopen decât pulpa și oferă numeroși micronutrienți, precum zinc, mangan și cupru, potrivit VeryWellHealth.
Pepene verde
Pepenii verzi au o coajă plină de nutrienți, care este comestibilă și versatilă. Aceasta conține citrulină, un aminoacid care poate îmbunătăți circulația sângelui și reduce tensiunea arterială, precum și fibre pentru un sistem digestiv funcțional.
De asemenea, conține vitaminele C și B6, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru funcționarea creierului. Pentru a încorpora coaja de pepene verde în dieta dumneavoastră, luați-o, adăugați-o la amestecurile înăbușite, amestecați-o în smoothie-uri sau tăiați-o în cubulețe și adăugați-o în salate. Spălați bine pepenele înainte de a-l mânca pentru a elimina pesticidele sau impuritățile.

Foto: Freepik @EyeEm
Citrice
Cojile de citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și limetele, sunt o alegere nutritivă datorită conținutului ridicat de fibre, vitamine și antioxidanți. Acestea ajută digestia și promovează sănătatea intestinală, fiind în același timp bogate în vitamina C și bioflavonoide.
Cojile de citrice conțin antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, reduc riscul de boli cronice și îmbunătățesc sănătatea pielii. Un beneficiu semnificativ al cojilor de citrice este prezența polifenolilor, cum ar fi limonenul, care acționează ca antioxidanți puternici și pot promova imunitatea, proteja împotriva cancerului, susține sănătatea inimii și reduce riscul de diabet de tip 2. Un studiu din 2020 sugerează că anumiți compuși din citrice, cum ar fi flavona polimetoxilată și flavanona, ar putea avea efecte protectoare împotriva demenței.
Cartofi
Cojile de cartofi sunt o adevărată forță nutritivă, bogate în vitaminele C, potasiu, acid folic, magneziu și fosfor. De asemenea, acestea oferă fibre, ajutând la sănătatea intestinală și la sațietate. Cojile de cartofi conțin compuși biofuncționali, cum ar fi stimularea sintezei colagenului de tip I, cu potențial anti-îmbătrânire, antimicrobian și antioxidant.
Un flavonoid notabil este quercetina, care stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antivirale. Colina, care se găsește în cojile de cartofi, susține funcția cerebrală, inclusiv starea de spirit și memoria. S-a demonstrat că extractul din coaja de cartof stimulează sinteza colagenului, potențial anti-îmbătrânire.
Morcovi
Cojile de morcov sunt o forță nutritivă, bogate în fibre, antioxidanți precum betacarotenul și poliacetilenii și alți fitonutrienți benefici. Beta-carotenul este crucial pentru menținerea sănătății vederii, a pielii și a imunității.
Antioxidanții din cojile de morcovi pot proteja celulele de daune, reducând potențial riscul de boli cronice și cancer. Cu toate acestea, este important să vă spălați bine cu un detergent pentru legume înainte de consum, deoarece cojile de morcovi trebuie să fie bine uscate înainte de consum.
Mere
Cojile de mere sunt fructe foarte benefice pentru o dietă sănătoasă, oferind vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C și potasiu. De asemenea, sunt bogate în fibre, ajutând la digestie și la gestionarea greutății. În plus, acestea conțin antioxidanți și compuși vegetali precum quercetina, catechina și acidul clorogenic, care pot preveni bolile cronice și pot promova sănătatea inimii.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
