Motivul pentru care salvia nu se consumă proaspătă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Salvie  FTO: pixabay
Salvie FTO: pixabay

Salvia este un alt ingredient folosit în bucătărie, însă ea nu se consumă proaspătă.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că ”salvia este utilizată în bucătărie pentru proprietățile sale aromatice” și că ”salvia este prea puternică pentru a fi consumată în stare proaspătă, însă frunzele de salvie gătite în prezența untului, sau a grăsimilor vegetale, vor da o aromă delicioasă preparatului culinar”.

Frunzele de salvie au o aromă picantă și ar îmbunătăți memoria și concentrarea.

Natura ne-a oferit câteva remedii naturale uimitoare: plante, ierburi, fructe, legume și condimente. Dincolo de utilizarea lor în bucătărie, unele condimente stimulează memoria și concentrarea și reduc stresul. Dintre acestea amintim:

1. Busuioc - frunzele de busuioc sunt rotunde, adesea ascuțite și foarte parfumate. Busuiocul crescut într-un ghiveci în bucătărie va parfuma aerul și va stimula memoria. Parfumul de busuioc poate îmbunătăți gândirea cognitivă și diminua stresul. Cercetătorii au descoperit că aroma busuiocului stimulează undele beta ale creierului, care cresc nivelul de vigilență. 

2. Mentă - are un parfum foarte cunoscut de toată lumea. Aroma puternică de mentă stimulează memoria și concentrarea. Are un efect similar cafelei, dar fără cafeină. Studiile au arătat că inhalarea mentei timp de 30 de secunde, la fiecare cinci minute, poate îmbunătăți memoria și starea de spirit. 

3. Ienupăr - are un miros piperat și oarecum afumat, similar cu cel de pin. Boabele de ienupăr au o aromă dulce și lemnoasă, ușor revigorantă. Aroma ienupărului ajută la ameliorarea oboselii psihice și fizice. Fructele de ienupăr sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiseptice și astringente, care ajută la ameliorarea artritei și la digestie. Ienupărul are un efect calmant uimitor asupra corpului și minții.

4. Rozmarin - frunzele de rozmarin au o aromă ascuțită, ușor lemnoasă. Parfumul rozmarinului poate îmbunătăți memoria și chiar se crede că insuflă încredere. Cercetătorii au descoperit că rozmarinul ajută la ameliorarea tensiunii, oboselii, anxietății și confuziei. Rozmarinul sporește vigilența prin stimularea undelor beta ale creierului și ajută la ameliorarea stresului prin scăderea nivelului de cortizol. Rozmarinul este util și pentru stimularea sistemului imunitar și îmbunătățirea digestiei.

5. Salvie - frunzele de salvie au o aromă picantă, despre care se crede că ar îmbunătăți memoria și concentrarea. Salvia ar stimula simțurile și mintea. Frunzele de salvie conțin enzime antioxidante și flavonoide, un remediu natural pentru cei care suferă de afecțiuni inflamatorii precum artrita și astmul. 

Arderea unui mănunchi de salvie este asociată cu beneficii pentru sănătate și sănătate, care includ: proprietăți antibacteriene: pentru că salvia conține astfel de compuși, proprietăți anti-anxietate, proprietăți benefice pentru somn și de relaxare; îmbunătățește funcția creierului - studiile științifice arată că salvia poate ajuta la menținerea capacității cognitive, reducând eventual riscul de boli asociate cu declinul cognitiv la persoanele în vârstă. Miros minunat - uneori, puțină aromoterapie este tot ce ai nevoie pentru a te simți mai relaxat și pentru a lăsa în urmă grijile zilei. Pentru cei care cred în asta, se spune că salvia când este arsă alungă spiritele rele, blestemele și ginionul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel