Munca în schimburi ar putea crește riscul de diabet

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Cei care muncesc în 3 schimburi și au perturbări ale ritmului circadian ar putea prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II.

Expunerea șoarecilor la un ciclu lumină-întuneric menit să imite programul celor care lucrează în schimburi schimbă sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză la animale, potrivit unui studiu publicat în jurnalul cu acces deschis PLOS ONE de Bo Zhang de la Southern Medical University, China și colegii.

Ceasurile biologice, sincronizate cu lumina de mediu și ciclurile întunecate, sunt responsabile nu numai de medierea momentului somnului și al senzatiei de foame, dar și de reglarea homeostaziei și metabolismului glucozei. Studiile au arătat anterior că mutațiile din genele ceasului cheie la șoareci pot duce la dezvoltarea rapidă a unor tulburăări metabolice și obezitate.

În noua lucrare, cercetătorii au expus șoarecii de sex feminin la un ciclu în schimbare constantă de lumină-întuneric. Timp de patru zile din fiecare săptămână, 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric au fost aliniate la programul anterior al șoarecilor. Timp de trei zile ulterioare, programul a sărit înainte cu opt ore, iar întunericul a început parțial în perioada normală de lumină. După patru săptămâni de la acest program alternativ, cercetătorii au măsurat toleranța la glucoză, toleranța la insulină și secreția de insulină a șoarecilor în mai multe puncte de timp pe parcursul zilei, precum și aportul alimentar și activitatea fizică. Șoarecii din grupul e control au fost menținuți pe un ciclu static de 12 ore de lumină-întuneric timp de-a lungul celor patru săptămâni.

Risc mai mare de diabet

Șoarecii din grupul care a imitat programul de lucru pe schimburi au avut niveluri crescute de glucoză în sânge în condiții de repaus (10,86 mmol / L față de 8,98, t = 2,821, P = 0,022) și glicogen hepatic (F = 29,883, p

Studiul actual a fost limitat de faptul că doar șoarecii de sex feminin au fost studiați și datele despre somn nu au fost colectate. Cu toate acestea, în cazul în care tiparele de toleranță la glucoză observate la acești șoareci apar și la lucrătorii în schimburi umane, acest lucru ar putea duce la o nepotrivire între ritmurile de absorbție la glucoză și timpul de masă, intoleranța la glucoză apărând în timpul meselor. Modificările atât la sensibilitatea la insulină, cât și la toleranța la glucoză ar putea pune lucrătorii în schimb la un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II.

Zhand adaugă: „Efectul perturbării circadiene indus de lumina noaptea asupra metabolismului glucozei în populația de lucru și chiar în general, este o îngrijorare serioasă”.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel