Narcisiștii reacționează mai bine la stres și nu cad în depresie

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Persoanele care au trăsături narcisiste și de grandomanie sunt mai puțin susceptibile de a avea căderi de moral, se simt mai puțin stresați și sunt mai puțin vulnerabile la depresie, au constatat cercetările conduse de Queen’s University Belfast.

În timp ce narcisismul poate fi văzut de mulți din societate ca o trăsătură negativă a personalității, Dr. Kostas Papageorgiou, care este directorul Laboratorului InteRRaCt din Școala de Psihologie de la Queen's, a dezvăluit că ar putea avea și beneficii. A publicat două lucrări despre narcisism și psihopatologie în personalitate și diferențe individuale, notează Eurekalert

Dr. Papageorgiou explică: "Narcisismul este o parte a personalității care include, de asemenea, machiavellianismul, psihopatia și sadismul. Există două dimensiuni principale ale narcisismului - grandios și vulnerabil. Narcisiștii vulnerabili sunt susceptibili de a fi mai defensivi și de a vedea comportamentul altora ca ostil, în timp ce narcisiștii grandioși au de obicei un sentiment de importanță excesiv și o preocupare pentru statut și putere ".

El adaugă: „Indivizii înalți în spectrul trăsăturilor întunecate, cum ar fi narcisismul, se angajează într-un comportament riscant, au o viziune superioară nerealistă despre ei înșiși, sunt prea siguri pe ei, arată o mică empatie față de ceilalți și au puțină rușine sau vinovăție.

„Cu toate acestea, ceea ce această cercetare a pus la îndoială este - dacă narcisismul, ca exemplu al tetradului întunecat, este într-adevăr atât de toxic din punct de vedere social, de ce persistă și de ce este în creștere în societățile moderne?"

Lucrările includ trei studii independente, care au implicat mai mult de 700 de adulți în total și evidențiază unele laturi pozitive ale narcisismului, cum ar fi rezistența împotriva simptomelor psihopatologiei.

O constatare cheie a cercetării a fost că narcisismul grandios poate crește duritatea mentală și acest lucru poate ajuta la compensarea simptomelor depresiei. De asemenea, s-a constatat că persoanele care au un nivel ridicat de narcisism grandios au niveluri mai mici de stres percepute și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibile de a-și vedea viața negativist.

Cercetarea reprezintă o nouă abordare a studiului personalității și psihopatologiei, subliniind faptul că există câteva aspecte pozitive care pot fi găsite în ceea ce privește potențialul impact asupra societății.

Dr Papageorgiou comentează: „Rezultatele tuturor studiilor pe care le-am efectuat arată că narcisismul grandios se corelează cu componente foarte pozitive ale durității mintale, cum ar fi încrederea și orientarea spre obiective, protejarea împotriva simptomelor depresiei și stresului perceput.

„Această cercetare ajută într-adevăr să explice variația simptomelor depresiei în societate - dacă o persoană este mai dură din punct de vedere psihic, este probabil să îmbrățișeze provocări, în loc să le privească ca pe un obstacol.

Dr. Papageorgiou spune: „Cu toate că nu toate dimensiunile narcisismului sunt bune, anumite aspecte pot duce la rezultate pozitive.

„Această lucrare promovează diversitatea și incluziunea oamenilor și ideilor, susținând că trăsăturile întunecate, cum ar fi narcisismul, nu ar trebui privite ca fiind bune sau rele, ci ca produse ale evoluției și expresiilor naturii umane care pot fi benefice sau dăunătoare în funcție de context.

"Această înaintare poate contribui la reducerea marginalizării indivizilor care au un scor mai mare decât media pe trăsăturile întunecate. De asemenea, ar putea facilita dezvoltarea de sugestii informate de cercetare cu privire la modul de a cultiva cel mai bine unele manifestări ale acestor trăsături, în timp ce descurajează altele, pentru bun colectiv. "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel